Knytblusen började synas under mitten av 1800-talet. Sedan försvann den under ett antal år för att sedan dyka upp och bli trendig igen under 1980-talet. Men den har också tidvis varit ute i kylan. 

Knytblusen tillhör den så kallade ”powerdressingen” som uppstod under 1980-talet då kvinnor började dyka upp i tidigare helt manliga sammanhang såsom i företags styrelserum och inom politiken. Ordet ”knytblusmaffian” myntades av dem som inte såg med blida ögon på att kvinnor försökte efterlikna det sätt som männen klädde sig som de mötte i maktens korridorer. Knytblusen bars av många kända kvinnor som bland annat Antonia Axelsson Johnson, Nancy Reagan, Margaret Thatcher och Annika Falkengren. 

Även om kvinnor som till exempel Christine Legarde, chef för Internationella Valutafonden oftast väljer scarves eller sjalar istället för knytblus är det likväl en form av signal att inte låta denna viktiga del av kroppen vara oklädd. Halsen är en kroppsdels som vi sedan barnsben fått lära oss att skydda. 

Att ha något knutet runt halsen har alltid varit ett tecken på att man tillhörde en klass som inte behövde utföra kroppsarbete för att få sin försörjning. Åter igen visar modet att det är en signal för klasstillhörighet.

Relaterad läsning: Fånga ögat med nyanser av rött

Den moderna slipsens historia sträcker sig tillbaka till 1600-talet och till kroatiska krigare som brukade bära scarves ”kravata” ibland knuten till en rosett, vid uniformskragen. På grund av sin duglighet i fält blev de kroatiska krigarna eftertraktade av dåtidens europeiska kungar och många av kroatiska soldaterna sökte tjänst i den franska armén. Deras scarf eller rosett var en detalj som naturligtvis väckte uppmärksamhet och den franske kungen Ludvig XIV och adelsmännen var inte sena att ta efter. Det sägs att Ludvig XIV klädde sitt livgarde med denna accessoar. Eftersom Frankrike var det ledande landet för mode vid denna tid spred sig denna detalj vidare till andra hov i Europa. Kravatt kommer ifrån franskans à la cravate som betyder ”på det kroatiska viset."

Dagens slips började ingå i männens klädedräkt under slutet av 1800-talet eftersom de herrar som var anställda på kontor skulle bära en formell klädsel och till denna hörde slips. Även idag ingår fluga till högtidsdräkt och smoking medan slips skall bäras till den formella dresscoden i business.

Missa inte: Afternoon tea med tillbakablick

Idag när jag gjorde en trendspaning i modebutiker som ligger när mig såg jag flera knytblusar. Detta är en blus som är ett bra nyckelplagg i garderoben. Detta är ett klassiskt och tidlöst plagg som kan klä upp dina jeans ett snäpp eller ge din dräkt ett striktare intryck. 

Har du frågor om vad som ingår i de olika klädkoderna, kommentera mitt inlägg så hjälper jag dig gärna med inlägg.

Se även: Dress for success – klä dig framgångsrikt


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.