De senaste 15 åren har vi haft ett ekonomiskt klimat där många tagit för givet att kapital alltid finns tillgängligt. Vi har vant oss vid att det finns billiga pengar att låna och bankerna står till vårt förfogande. Räntorna som vi människor betalar är priset på vad pengar kostar och 15 år av nedåtgående räntor och god tillgång till pengar har lett till trender att vilja satsa på heta startups, ny teknik och ett liv som entreprenör.

Vi ser bevis för detta genom bland annat den popularitet som olika TV-program får som riktar sig till entreprenörer och blivande entreprenörer. Program så som bland annat The Apprentice, Draknästet, Shark Tank och Dragons’ Den.

De vardagliga, lönsamma företagen hamnar i skymundan.

Den goda tillgången på pengar har stimulerat människor till att våga satsa på sina idéer och företag. Det har också skapat en startup trend där uppbyggnad av bolag är förenligt med att satsa stora kapital från investerare för att kunna skapa ett bolagsvärde.

Baksidan av det här, är att de vardagliga, lönsamma företagen hamnar i skymundan och anses som något "tråkigt". Det är mycket roligare att grunda en het tech startup, ta in en massa miljoner för att sedan bränna på grandiosa projekt, innovativa varumärken och häftiga människor och event , för det, det är kul!

De som faktiskt står för den ekonomiska grunden i ett land är alla de där “tråkiga” företagarna som driver lönsamma, stabila företag som tuffar på. Även dessa företag växer självklart också i ett lågräntesamhälle, men de anses däremot inte lika heta, attraktiva och trendiga. Driver du ett städföretag med 20-anställda i Alingsås idag anses det inte alls lika häftigt som att starta ett techföretag i städer som Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Då visar det sig snabbt hur ohållbart det är, att över tid bygga ett samhälle helt och hållet på billigt inlånat kapital.

Vi börjar nu se en vändning i det ekonomiska klimatet som ett resultat av att vi inte längre sänker räntorna utan istället höjer dem. Då visar det sig snabbt hur ohållbart det är, att över tid bygga ett samhälle helt och hållet på billigt inlånat kapital. Det går att likna det med att kissa på sig. Det är varmt och mysigt till en början, men sen kommer effekten av att gå runt med blöta byxor.

Vi behöver komma tillbaka till det sunda ekonomiska beteendet.

Det kommer inte fungera i samma utsträckning att bygga bolag och förlita sig på att bolagsvärdet stiger utan att bygga upp lönsamheten. Vi behöver komma tillbaka till det sunda ekonomiska beteendet att driva lönsamma företag som tjänar kunder, personal och samhället väl.

Sverige har växt som företagarland där en stor del av befolkningen arbetar i mindre företag. Företag som omsätter under 100 miljoner kronor. Det som får de här företagen att fungera är inte att bränna billiga, lånade pengar och på så sätt växa sig större.

Vinst i en företagares värld går att likna vid ett sparkonto för en privatperson. 

Det som kommer att premieras i den nya finansiella verkligheten vi är på väg in i är lönsamt företagande med goda vinster och en stabil finansiell grund. Vinst i en företagares värld går att likna vid ett sparkonto för en privatperson. Det som däremot propageras utåt sett i media är att lönsamma företag ofta handlar om giriga företagare. I min värld handlar lönsamhet om någonting som alla vinner på och som bygger välstånd och stabilitet i ett bolag över tid.

Lönsamma företagare är de som bygger ett stabilt samhälle och är bland de största bidragarna till skatteintäkter.

När de finansiella lånebubblorna spricker finns det bara en typ av företagare som står kvar. Det är de företagare som byggt sitt bolag med lönsamhet som grund och inte bara med en affärsmodell som fungerar om räntorna är låga, om bankerna är villiga att låna ut och om investerarna är hungriga och tror på tillväxt.

Lönsamma företagare är de som bygger ett stabilt samhälle och är bland de största bidragarna till skatteintäkter för vårt land och det är i tider som dessa som vi ser vad hållbart företagande egentligen handlar om.

Markus Brattfeldt är entreprenör, föreläsaren och gästkrönikör på Företagande.se

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.