Kända filosofer hävdar att ”allt vi har är TID”. Det må vara sant, men ibland känns det som om tiden inte alls är dimensionerad efter alla ”måsten” som man har - både privat och på arbetet. När dessa “måsten” börjar förvandla vardagen till ett kaos bör man ändå, för sin egen skull, försöka att få lite koll på läget.
Bättre koll på läget kan man åstadkomma genom att t ex bli mer strukturerad och genom att bli bättre på att planera sin egen tid. Något som man däremot kanske inte tänker på är hur löften man ger sig själv och andra påverkar upplevelsen av att tiden inte räcker till.
Brukar du hålla dina löften?
Har man lovat så har man! Naturligtvis strävar de flesta av oss efter att hålla löften vi ger till andra – om vi är måna om relationen. Bristande tillit leder annars vanligtvis till att vi sumpar relationen för gott.
Löften du ger dig själv då? Hur viktiga är de?
Själv har jag märkt av en tendens att lova mycket, antagligen för att jag vill så mycket och så väl. Eftersom jag, precis som många andra, dessutom är en människa som tycker det är viktigt att hålla mina löften, blir livet ibland ganska kaotiskt. Det är ju för all del gott att jag vill väl, men jag har också märkt att jag gör skillnad på de löften jag ger andra mot de löften jag ger mig själv. Det verkar nämligen som om de löften jag ger mig själv har en tendens att få lägsta prioritet på min ”att- göra-lista” och det är inte alls så bra, om man strävar efter sinnesro och mindre stress vill säga. Det är nämligen ingen skillnad på hur eländigt det känns inombords - oavsett man prioriterar bort löften man ger till sig själv eller prioriterar bort de man har givit någon annan. Därför bestämde jag mig för att göra något åt den saken. Den första frågan jag ställde mig var – “Vad är det jag ständigt lovar mig själv, men som ändå inte blir gjort…“
Relaterad läsning: 8 tips hur du blir mer effektiv i vardagen och på jobbet
Det är förstås enklare att hålla löften när man väl vet vilka de är
Ibland är man inte alls medveten om vilka löften man ger, framförallt de som man ger sig själv. Mitt tips till dig är därför, att du under några dagar ska skriva upp allt du lovar dig själv på en lista. Jag kan försäkra dig att du kommer att bli överraskad när du ser mängden av löften du ger. Oftast avläggs dessa löften ganska obetänksamt, kanske t o m halvhjärtat, -”jag ska, borde och måste..”, bara för att sedan ”glömmas bort”. Men grejen är att de inte alls försvinner bara för att de inte blir verkställda. De finns där och ger dåligt samvete, gör dig stressad och frustrerad. Det är i det läget du börjar sucka uppgivet och skylla på att tiden inte räcker till. Prioriteringen av det som är viktigast kommer helt av sig.
Alla vill vara vinnare!
Vi tycker alla om känslan av att ”vinna”. Känslan du får när du bockar av rad efter rad från ”att-göra-listan” kan liknas vid känslan av att vinna. Den ger dig motivation, glädje och energi för att prestera ännu mer. Du känner dig effektiv och du ser resultat. När du däremot inte får gjort det du har lovat dig själv, eller andra - får självtilliten sig en ordentlig törn och det brukar inte främja effektivitet eller resultat.
Några tips för att hantera löften så att du blir mer effektiv och får en bättre balans i livet:
- Håll löften. Ge bara löften du kan hålla – både till dig själv och andra. Var extra uppmärksam på löften du ger dig själv. – ”Det ska jag göra imorgon, nästa vecka – om en timme etc.”
- Var restriktiv med löften. Lär dig att säga ”Ja” och ”Nej” på rätt ställe. Sätt gränser både för de krav du ställer på dig själv, men se också upp med andras krav.
- Ändra löften. Om du t ex märker att du inte kommer att kunna hålla avtalad tid för ett möte – ring och omboka tiden så snart som möjligt. Genom att omförhandla dina löften blir de inte brutna och du mår bättre, detta under förutsättning att du inte missbrukar metoden och alltid väljer att omförhandla dina löften.
“Det viktigaste är att hålla det viktigaste viktigt” - Stephen Covey
Att se över sina löften är alltså ett alterantiv för att se över vilka löften som tar tid och energi - utan att ge resultat. Det kräver förvisso lite arbete att förändra sina egna högt ställda krav till att bli mer rimliga. Men genom att bli medveten om vilka krav du har, kan du åtminstone få en överblick över vad det är du förväntar dig av dig själv, sen är det upp till dig själv att avgöra om det är rimligt eller inte. Tänk på att du kan bli effektivare genom att gör lite mindre – på rätt sätt.