Som fjortonåring bestämde sig Mikael Ohlson för att arbeta med film. 10 år senare är han en av Sveriges bästa stop-motion-animatörer och en framstående filmentreprenör. Han har nyligen blivit headhuntad för att medverka i en professionell långfilm. Grundaren av det eftertraktade företaget OhlsonAnimation är redo för världen.

Första intrycket jag får av Mikael Ohlson, filmentreprenör och grundare av OhlsonAnimation, är att han alltid når sina mål. När han berättar sin historia hänförs jag av den brinnande beslutsamheten och hur naturligt det är för honom. Redan som 4-åring funderade han på hur skulle få Dumbo att flyga efter att ha tecknat honom. Som 12-åring bestämde han sig för att bli Counter Strike-proffs och utklassade spelare som var både fem och tio år äldre. Och som 14-åring beslutade han sig för att jobba med film – och vid det här laget vet stora delar av den amerikanska, brittiska och svenska filmbranschen hur det går när han bestämmer sig för någonting.

En entreprenör som är ödmjuk inför framgång...

Han hade varit ute och klättrat, en utav hans fritidssysselsättningar tillsammans med skateboarding och taekwando, och när han kom hem hade han fått ett meddelande från regissören till Chuck Steel – Night of the Trampires av Trampires Ltd i Wales. Processen har varit lång, och det är en bransch där beslut kan vända snabbare än klädmode, men nu när det är konkret känner han sig redo för nästa steg i karriären. Det blir hans första storproduktion.

- Jag vågade inte bli glad till en början.

...och lyckas med allt han företar sig

Mikael OhlsonMikael är bara 24 år gammal, men har redan hunnit med otroligt mycket. Han har bland annat jobbat med barnprogram på Sveriges Television(Kom Ketchup) och varit delaktig i ett långtidsprojekt för att få ut nysvenskar i arbetslivet. Han har haft ett långvarigt samarbete med föreningen Film i Sörmland som till en början anlitade honom för att göra några undervisningsfilmer – ett uppdrag som mynnade ut i löpande uppdrag inom filmundervisning. Han redigerar övervakningsfilmer i polisutredningar och intervjufilmer och jobbar parallellt på Biostaden i Nyköping. Samtidigt lyckas han hitta tid för att lära sig 3D-animation, träna, klättra, åka skateboard, umgås med vänner, producera en animerad youtube-serie och ägna sig åt lite röstskådespeleri. Men det mest framstående av allt är att allting går framåt i en rasande fart.

En strategisk grovjobbare i världsklass

- Följ inte dina drömmar. Jobba för dem.

Hans främsta förebilder är Trey Parker och Matt Stone, grundarna bakom den omdiskuterade serien South Park. De två producenterna är kända för att jobba oerhört mycket, och när de skapade långfilmen South Park – bigger, longer and uncut jobbade Trey och Matt 17 timmar om dygnet vilket inspirerar Mikael väldigt mycket. Det här vittnar om att han inte på något sätt är främmande för att arbeta hårt och länge.

- Trey Parker och Matt Stone arbetar galet hårt och producerar ett avsnitt av South Park på 6 dagar. Det är väldigt inspirerande.

Mikael Ohlson är en strategisk grovjobbare och entreprenör ända ut i fingerspetsarna. Han är helt och hållet självlärd, och under uppväxten kände han ingen som tyckte om film lika mycket som honom. Han har kämpat från noll och tagit sig ända upp till Sveriges toppskikt i sin bransch helt på egen hand. Att arbeta med stop-motion är en oerhört krävande uppgift både fysiskt och mentalt, vilket framgår tydligt i hans mycket uppmärksammade showreel som du kan se här nedan(som också var en stor anledning till att han blev headhuntad), men det hindrade honom aldrig från att bli en av Sveriges bästa i sin gren.

- När jag står och svettas under en varm lampa och har ont i ryggen känns det motigt, men när jag spelar upp resultatet och ser helheten, då är det värt allt!

Mikael Ohlsons stop-motion showreel

Mikaels uppmärksammade karaktär Wolfie (röst av Mikael Ohlson själv) vet vad som krävs för att lyckas i världens kanske tuffaste bransch.

Eftertraktad filmentreprenör som hör hemma i rampljuset

Att han startade OhlsonAnimation var aldrig planerat. Det skedde på inrådan av Film i Sörmland som uppmärksammade hans många talanger och den utsträlning som har tagit honom dit han är idag. Det finns en kraft runt honom som nästan går att ta på, och han ger hela tiden sken av att redan har lyckats. När jag nämner det är han som väntat mycket ödmjuk, och det är vad som gör honom så fascinerande; han kan konsten att framhäva sig själv på ett otroligt övertygande sätt och samtidigt göra det på ett otroligt ödmjukt sätt, och ju längre in i intervjun vi kommer desto tydligare blir det att Mikael Ohlson hör hemma i rampljuset.

Foto av Mustafa Kablawi

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.