Första delen i vår serie om annonsering på Facebook handlade om att lägga en stabil grund att stå på för att skapa en raketstart. Nu är det dags för oss att gräva djupare i hur vi sätter upp och genomför våra kampanjer för att skapa lönsam annonsering.

När du skapar kampanjer och annonser på Facebook finns där många delar som spelar in i hur lönsam du kommer kunna göra din annonsering. En stor del handlar om att sätta upp och strukturera kampanjerna på rätt sätt och självklart att rikta ett relevant budskap mot relevanta målgrupper.

I det här steget kommer du bland annat få svar på:

  • Hur du strukturerar ditt annonskonto för maximal lönsamhet
  • En kampanjs olika delar
  • Hur du riktar dina annonser med relevanta budskap mot relevanta målgrupper

Vad väntar vi på? Låt oss börja!

Strukturera upp annonskonto och kampanjer på rätt sätt

Det här är ett ganska tråkigt, men oerhört viktigt steg att förstå sig på. Facebooks system och algoritmer lär sig nämligen utifrån det som tidigare hänt på ditt annonskonto och i dina kampanjer. Det här betyder i förlängningen att vi som annonsörer och digitala marknadsförare vill ta varje liten möjlighet att få fördelar jämfört med våra konkurrenter.

Häng med nu så ska vi försöka förenkla det här ytterligare.

Det här betyder att ett annonskonto som har fått massvis av försäljning tidigare känner till betydligt mer än ett annonskonto som aldrig fått en försäljning tidigare. Detta i sin tur gör att Facebook kommer hjälpa oss att gå ut och hitta potentiella kunder och prospekt på ett mycket effektivare sätt.

Det här vill vi såklart utnyttja så mycket det bara går.

Vi har en generell inställning till att om ett annonskonto har mycket information/data sedan tidigare desto bredare vill vi sätta upp våra kampanjer och målgrupper. Har ett annonskonto mindre information, desto smalare vill vi sätta upp våra kampanjer och målgrupper för att hjälpa Facebooks system på vägen.

Om vi vänder tillbaks till första delen i vår serie artiklar så är det här spårbarheten kommer in och spelar en viktig roll. Utan spårbarhet så “lär sig” ditt annonskonto inte vad det är du vill leta efter, med en korrekt spårbarhet så blir ditt annonskonto smartare och effektivare i takt med att du får fler konverteringar.

En kampanjs olika delar och hur du strukturerar din kampanj

Nu har det äntligen blivit dags att gå igenom hur vi sätter upp en kampanj och får koll på dess olika delar. Alla dessa delar är lika viktiga att förstå sig på för att lyckas skapa lönsamma annonser.

Kampanj

Övergripande strukturen - här väljer vi vilken målsättning vår kampanj ska ha. Detta påverkar också vad Facebooks system optimerar våra annonser och målgrupper för att göra. Facebook går sedan ut och letar efter personer som har en historia att stämma överens med det vi vill optimera vår kampanj för att göra.

Några vanliga exempel på de målsättningar vi kan välja är:

  • Räckvidd (nå ut till så många, så billigt som möjligt)
  • Konverteringar (mäta köp, lead eller dylikt)
  • Trafik (få så billiga klick och trafik som möjligt)
  • Inläggsinteraktioner (få likes, kommentarer eller delningar)

Att strukturera och döpa dina kampanjer på ett sätt som gör att du enkelt kan utläsa vilken kampanj som hör till vilket syfte är viktigt. Vi brukar vilja nämna målsättning, produkt/tjänst samt datum i namnet för att snabbt kunna utläsa data och hur våra kampanjer presterar.

När man använder sig av målsättningen konverteringar så är det viktigt att man som Facebook själva säger, har minst 50 konverteringar i veckan för att deras system och algoritmer ska göra maximal nytta. Det gäller också att ge den typen av kampanjer lite tid för att komma igång och nå maximal effekt, detta då kampanjen blir effektivare och effektivare desto fler konverteringar man har fått.

Adset/Målgrupper

Vi väljer vilka människor, hur mycket och när vi ska spendera vår budget och var vi vill visa upp våra annonser. Vår erfarenhet är att det vanligen är när man kommer till att skapa sina Adset som man upplever att det blir svårt. Det är väldigt vanligt att man försöker göra för mycket och krånglar till det, vi vill istället försöka lämna över så mycket som möjligt till Facebook att hjälpa oss med genom deras automatiska funktioner.

Facebook budget

Kortfattad förklaring av de olika delarna i ett adset:

  • Budget (vi styr summa, hur länge, vilka tidpunkter vi vill att våra annonser ska köras)
  • Målgrupper (vi styr vilka människor och i vilka regioner vi vill att våra annonser ska visas)
  • Placering (var vi vill visa våra annonser. Facebooks flöde, högerkolumn eller kanske Instagrams flöde?)

När det gäller budget brukar vi generellt alltid börja på lägre nivåer för att hitta lönsamhet och sedan skala uppåt sakta men säkert. Det är viktigt att poängtera att man inte kan trippla sin budget direkt utan måste göra sina ökningar sakta men säkert, vi brukar generellt säga att en ökning på 20% om dagen är en bra nivå.

Facebook Målgrupp

Vad gäller placeringar så ser vi generellt bäst avkastning i Facebooks och Instagrams flöde, men det här kan så klart skilja sig mellan bransch, produkt och vilken målsättning vi har med kampanjen. När vi utvärderar och testar en ny kampanj så kör vi generellt bara i Facebooks flöde för att sedan utvidga till fler placeringar när vi ser önskat resultat. Facebook själva säger att automatiska placeringar är det som ska ge bäst effekt men vi har sett lite spridda resultat när vi testat.

När vi väljer vilka målgrupper och människor vi vill nå så tycker vi om att använda en av facebooks funktioner som kallas Lookalike målgrupper. Denna funktion möjliggör för oss att använda befintliga register som redan visat ett intresse för vår produkt eller tjänst, vanligtvis en lista på befintliga köpare. Där laddar vi då upp denna lista för att sedan säga till facebook att gå ut och leta upp liknande människor som de som redan visat ett intresse för vår produkt. Det går givetvis också utmärkt att använda sig av den data Facebook redan har på oss i form av olika intressen eller beteenden vilket också normalt visar väldigt fina resultat. Viktigt är att vi tänker på EUs nya regelverk för att hantera data GDPR, i korta drag innebär det att kunden behöver veta vad vi kommer använda deras uppgifter till.

Annonser

Det är här vi skapar vårt innehåll och våra annonser. Det här är såklart den absolut mest centrala delen där vi utan ett relevant budskap eller annons aldrig kommer få det resultat vi önskar. Vi brukar säga att vi är ganska oreligiösa till vad som fungerat tidigare utan vi sätter alltid upp tester med allt från budskap, grafiskt material till annonstyp för att se vad som fungerar bäst just nu mot den målgrupp vi vill nå. Man blir ofta förvånad hur fel magkänslan kan ha.

Några av delarna vi kan styra på annonsnivå är:

  • Grafiska element (bild, video och typ av annons)
  • Budskap

Facebook annonsering förhandsgranska

När vi sätter upp en ny kampanj vill vi normalt testa 3-5 varianter med samma budskap/text. Vi ser normalt störst skillnad när vi testar med grafiska element i en annons. Då vill vi testa allt från olika bilder till olika typer av annonser så som canvas, film eller samlingsannonser. I många fall kan vi se flera hundra procent skillnad i resultatet bara genom att byta en bild eller video. När vi får frågan säger vi normalt att det är svårt att köra för mycket tester så länge man ger dem tillräckligt med tid för att visa ett rättvist resultat, vi vill normalt ha ca 10.000 exponeringar innan vi drar några större slutsatser för en ny annons även om vi ofta kan dra slutsatser tidigare än så.

När vi sedan hittat en annons i ett format som fungerar tillfredsställande vidareutvecklar vi med tester och varianter som anspelar på den annonsen för att förbättra ytterligare. Ofta är det här vi ser riktigt fina avkastningsnivåer.

En annons effektivitet beror på många delar men där ett högt så kallat relevansresultat är väldigt viktigt för att bli premierad av Facebook och få kostnadseffektiva visningar. Det är dock inte alltid de annonser med högst relevansresultat visar bäst avkastning och då väljer vi givetvis alltid de annonser som har gett oss bäst avkastning. När Facebook ger oss ett relevansresultat så tittar dem framförallt på hur de som fått vår annons har reagerat och interagerat med den, många likes och klick ger ofta ett högt relevansresultat.

Landningssidans roll underskattas ofta

Vi brukar säga att en minst lika viktig del i framgången med digital annonsering är sidan vi leder vår trafik till. Det är inte minst viktigt för att besökarna på vår sida ska genomföra det vi vill, ofta köpa eller bli ett lead men det är också så att Facebook baserar en del av vårt relevansresultat på landningssidans kvalitet. Vi brukar också vilja använda samma ord och budskap som i våra annonser både för att öka konverteringen och för att få besökarna att känna igen sig men också för att vi kan se att våra relevansresultat ökar när vi gör detta.

Se del #3 - Hur du analyserar och optimerar din annonskampanj

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.