Det är inte alltid som man har tid eller energi för att göra stora SEO-insatser. Jag tänkte därför dela med mig av fem enkla tips som du kan använda för att optimera dina nuvarande sidor.

Tips #1 – Optimera för CTR

Huruvida klickfrekvensen, d.v.s. den procentuella andelen som klickar på ditt sökresultat, påverkar dina positioner i Google, är en omdebatterad fråga. Personligen tillhör jag den skaran som tror att en förbättrad klickfrekvens kan påverka dina placeringar på ett positivt sätt.

För att kontrollera vilka av dina sidor som har en låg klickfrekvens, kan du använda Google Search Console. Väl inne i verktyget navigerar du till Resultat > Sidor och lägger sedan till ett filter för CTR:

CTR resultat i Google sökkonsol

Är du en WordPress-användare rekommenderar jag dig därefter att använda tillägget Yoast SEO för att optimera dina metatitlar och därigenom förbättra din CTR.

Tips #2 – Lägg till strukturerade data

Genom att implementera strukturerade data på dina webbsidor, kan du erhålla så kallade Rich Search Results:

Exempel på rich snippet

Fördelen med detta är såklart att du sticker ut bland sökresultaten, vilket ökar chanserna för att användarna ska klicka på just ditt resultat.

För att implementera strukturerade data rekommenderar jag dig att använda Googles verktyg hjälp med uppmärkning av strukturerade data.

Tips #3 – Gör det möjligt att lämna recensioner

Genom att göra det möjligt för användare att lämna recensioner, exempelvis på dina produktsidor (om du är en e-handlare), kan du ingjuta förtroende hos potentiella kunder. Med hjälp av strukturerade data kan du även göra dessa synliga direkt bland sökresultaten, precis som i exemplet ovan.

Tips #4 – Komprimera dina bilder

I januari 2018 meddelade Google att man började använda page speed som en rankningsfaktor även på mobila enheter. Det innebär i korta drag att:

  • positionerna för en webbsida med långsam laddningstid kan påverkas negativt
  • positionerna för en webbsida med snabb laddningstid kan påverkas positivt

Som du säkerligen förstår är det därför av största vikt att säkerställa snabba laddningstider på dina webbsidor. Det finns många sätt att göra detta på, men ett av de enklaste och effektivaste sätten är att komprimera dina bilder. Något som kan göras med TinyJPG:

Komprimera dina bilder med Tiny Jpg

Tips #5 – Se till att ditt content är on point

I min tidigare artikel ”3 SEO-misstag som du bör undvika 2019”, har jag redogjort för hur viktigt det är att anpassa din webbplats och dess innehåll på ett sådant sätt att de tilltalar användarna.

Det finns troligtvis få saker som kan förstöra användarupplevelsen lika mycket som långa textstycken och konstigt formulerade meningar. För att säkerställa att innehållet på dina webbsidor är on point, rekommenderar jag dig att använda verktyget Hemingway Editor. Ett verktyg som ger dig förslag på hur du kan förbättra dina texter och göra dem lättare att läsa.

Där har du det – fem enkla tips som du kan använda för att optimera dina nuvarande sidor.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.