“Introverts are word economists in a society suffering from verbal diarrhea.” - Michaela Chung

Vem säger att människor med introvert personlighet saknar social förmåga; och varför tror så många att själva begreppet ”introvert” är synonymt med blyg?

En av de vanligaste missuppfattningarna av vad en introvert personlighetstyp är ligger just där, i antagandet att det är blyghet som hämmar och försämrar personens förmåga till utveckling.

Faktum är att den energi en extrovert person får av en ständig ström social stimulans inte ger den introverta samma positiva upplevelse. Att inte vara den som hörs och syns är därför inte blyghet så mycket som ett strategiskt val. Den introverta vill ge utrymme för tanke och reflektion och att tala utan att ha någonting att säga är helt enkelt inte prioriterat.

Det är istället viktigt att belysa att det inte är den som talar mest och högst som förtjänar, eller ens kommer att bli hörd.

Introverta är i kontrast till vad man kan tro ofta fantastiska talare, ledare och chefer med starkt karismatiska drag; som istället för att tankspritt köra över sin omgivning gör en observation av varje enskild situation, vilket inte sällan möjliggör fantastiska resultat.

Exempel på fem introverta och samtidigt framgångrika personer och ledare

1. Barack Obama

Han kan vara det bästa exemplet på framgångsrika människor med introvert personlighetsdrag. Inte har det hindrat honom från att bli en av världens mest omtalade, lyssnade på- och respekterade presidenter i vår tid. Med fokus på en tankfull kommunikation har president Barack Obama tagit sig dit han är idag.

Introvertas personlighetstyper och deras värde i organisationen

2. Hillary Clinton

Om vi ska fortsätta på politikens bana så är Hillary Clinton ett namn som bör nämnas. I skuggan av sin extroverte make Bill har hon fram tills nyligen stått på lur i väntan på rätt tillfälle att träda fram; och inte sällan har hon blivit kritiserad för sin vaksamma inställning till publika samanhang.

"But you know, our scars are part of us, and they are a reminder of the experiences we’ve gone through, and our history. I am constantly making sure that the rhinoceros skin still breathes. And that’s a challenge that all of us face. But again, not all of us have to live it out in public."

3. Albert Einstein

En person som ofta nämns i relation till introverta personlighetsdrag är Albert Einstein. Men med sina revolutionerande upptäckter och relativitetsteorin som ess i rockärmen är han värd att nämnas ännu en gång. Einstein var mycket introvert och rörde sig allt som oftast i sitt eget huvud. Se vart det tog honom, och kanske framförallt, se vart det tog mänskligheten.

4. Mark Zuckerberg

En minst sagt framgångsrik person som redan vid 23-års ålder var mångmiljardär tack vare Facebook, och som idag är en av de rikaste och mest inflytelserika människorna i världen. Zuckerbergs introverta personlighet tycks inte ligga honom till last utan han sägs vara en genuin människokännare med stark ansvarskänsla för dina medarbetare. Behöver någonting mer sägas?

5. J.K. Rowling

En kanske otippad person bland resterande, men fortfarande på mången vis framgångsrik är J.K. Rowling. Med sitt skarpa intellekt och sin vilda fantasi skapade hon berättelsen om Harry Potter och blev också hon mångmiljardär. Faktum är att många av våra världsledande och starkaste författare i många avseenden är just introverta.

Fler exempel på kända namn är Warren Buffett, Bill Gates, Marissa Mayer, Mahatma Gandhi, Larry Page, Elon Musk, Angelina Jolie och Lady Gaga.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.