Resa och ledighet innebär nya möjligheter och nya intryck. Ta vara på de intrycken, se vilka irritationer som finns i vardagen. Det kan vara fröet till en ny affärsidé eller utveckling av det du redan gör. Det som skapar hållbar tillväxt.

Vad kan semester betyda för en entreprenör?

– Ofta kopplas affärsidéer till att de måste vara unika. Ibland kanske man skulle glömma ordet unik och istället utgå mer från vad man tycker om och vad man är bra på. Ungefär nio och tio startförsök är redan befintliga affärsidéer. Man vet att det finns på marknaden och är beprövat.

Semestern är ett bra tillfälle att se sig omkring, om det finns en affärsidé som går att förbättra. Det finns tid att reflektera och är man utomlands kanske man hittar något som inte finns i hemma eller där det saknas återförsäljare i Sverige.

Men hur ska man få lugnet, sommaren innebär ju för många företagare likviditetsbekymmer och låg försäljning?

– Det bästa är självklart att kunna förbereda så du får lugnet. Det behöver finnas en buffert som gör att du som företagare kan vara ledig när det är semester. Företagandet mår bättre av att man får tillfällen med ledighet, som också är tillfällen att lyfta blicken. Samtidigt vet jag att det är tufft för många företag i slutet av sommaren, inte minst med likviditeten.

– Jag tycker att man kan göra en jämförelse mellan ett företags/företagarens utveckling och ett barns. De som har barn upplever många gånger att efter sommaren, när ett nytt skolår börjar, känns barnet ett helt år äldre. Under sommaren växer barnet mycket fysiskt, men också mognadsmässigt. Det har varit många nya intryck och upplevelser, men också vila från det som är vardagen på förskola eller skola. Just det där med att växa och mogna gör man inte i vardagen på samma sätt. Det gör man när man kommer bort från vardagskalendern. För företagaren är sommaren ett tillfälle att höja blicken, tänka på det som inte hinns med i vardagen som ju allt för ofta styrs av det första samtalet på dagen.

Kan du säga ett konkret tips för att lättare slappna av i sommar? Bufferten kan man ju inte skapa nu till den här sommaren.

– Passa på att boka in kundbesök som finns i kalendern efter semestern. Du behöver kunna dra igång direkt efter semestern och genom att boka besöken nu slipper du uppstartsträckan och minskar därmed ledtiden till du kan fakturera. Det är bra för likviditeten.

– Trygga, med andra ord, dig själv och vad du vill uppnå i augusti redan nu. Planera det och jobba för det. Då kan du vara ledig med gott samvete.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.