Hur kommer inflationen påverka köpbeteendet hos konsumenterna under Black Friday och julhandeln? Insikter kring konsumentens shoppingplaner skapar förutsättningar att forma en strategi som ökar möjligheten att lyckas med försäljningen kommande veckor. Att hitta alternativa metoder kan vara avgörande i kampen om kunderna.

Enligt prisjämförelseaktören Prisjakts undersökning Konsumentkompassen kommer årets Black Friday-handel att öka och julhandeln kommer att minska. De svenska konsumenterna spenderar fortfarande mer pengar på julklappar än på Black Friday-inköp, men summan som konsumenterna är beredda att spendera i samband med Black Friday har ökat.

– Butiker kan förvänta sig en stor tillströmning av konsumenter i höst, de är nämligen ovanligt taggade på att spara pengar under Black Friday, säger Prisjakts vd Peter Greberg.

Erbjud ett mervärde

Generellt ökar priserna under perioden. Betydligt fler jämför priser idag och väljer i större utsträckning billigare alternativ. Black Friday-shoppare är främst ute efter rabatterade priser, men det finns även annat som kan locka till köp. Utmärkande kundservice, paketerbjudanden, gratis frakt, förmåner och utökade garantier kan vara avgörande för att vinna kunder.

Mode, kläder och accessoarer uppges vara de populäraste kategorierna, följt av sport och fritid samt skönhet och hälsa. En majoritet av de tillfrågade i undersökningen planerar att handla övervägande i fysiska butiker, alternativt lika mycket i fysiska butiker som på nätet.

Ett sätt att få fler kunder under högsäsong är att sticka ut ur bruset genom att erbjuda något som inte konkurrenter och övriga aktörer på marknaden erbjuder. Klura ut ett mervärde som målgruppen skulle uppskatta. Kanske sidenband på paketen, stick ner ett kort med personligt meddelande i påsen, förbered ett rim att skicka med i kartongen, eller varför inte erbjuda lite kaffe/glögg till köande kunder?


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.