Del #2 i serien superförhandlaren

Min andra intervju blev med Anna Kinberg Batra som har varit riksdagsledamot i över 18 år och partiledare för Moderaterna i ca 3 år och som även blev den första kvinnliga partiledaren för Moderaterna.

Hon har varit ordförande i finansutskottet och i EU nämnden och även politiker i kommun och Landstinget. Utbildad på Handelshögskolan i Stockholm till civilekonom är Anna Kinberg Batra även styrelseledamot i bl.a. Collector Bank och Swedish Space Corporation, SSC.

Här kommer AKB:s bästa tips vid förhandling

1. Sätt förhandlingsramen först. Kom med första förslaget på uppgörelsen/dealen, definiera ramen. Hamnar du ock på fel ställe blir det svårt att flytta den senare. Våga börja. 

2. Ha tålamod. Den som blir stressad eller måste iväg först förlorar oftast.

3. Håll humöret i styr, den som börjar skrika först förlorar.

Stort tack Anna Kinberg Batra för riktigt bra förhandlingstips!

Jag håller fullständigt med att sätta ramen verkligen är ett stort steg som man ska våga ta. Det är som att hoppa från ett stup och inte se/veta vart man hoppar, det visar sig först när man har landat. Att sätta ramen kräver både mod och fingertoppskänsla. Man vill inte gå först och sätta större ram/belopp än motparten skulle kunna sätta själv. Motparten har kanske lägre förväntningar och går man först finns det risk att man ger/föreslår för mycket redan från början och därmed förlorar förhandlingsutrymme. Mitt tips för att ha så rätt ram som möjligt är att intervjua, ställa så många frågor om motpartens situation och vad den värdesätter som möjligt utan att egentligen beröra ramen. När du väl har informationen ta beslutet och våga ”hoppa”.

Har du några förhandlingstips som du vill dela med dig av? Skriv en kommentar nedan eller skicka ett mejl.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.