"Sverige har misslyckats med att säkerställa rätten till domstolsprövning, som är grundläggande i en rättsstat."
En förlegad lagstiftning
Den svenska förvaltningsprocessen bygger på en lag från 1971 – en tid då man utgick ifrån att staten skulle agera rättvist och att medborgarna inte behövde juridisk hjälp. Tanken var att processen skulle vara enkel och tillgänglig. Men i verkligheten har den blivit något annat. Domstolarna, som skulle vara "medborgarnas domstolar", har blivit en plats där den enskilde kämpar i kraftig motvind mot en mäktig motpart – staten själv.
Rapporten belyser också den strukturella obalansen i rättssalen. För den enskilde är processen ofta förlorad på förhand om de inte har råd att anlita en advokat. Statistik från Centrum för rättvisa visar att:
"Chansen att vinna mot en myndighet i förvaltningsdomstol var tre gånger så hög för de som hade anlitat ett juridiskt ombud."
Ändå får den enskilde som vinner mot en myndighet sällan ersättning för sina juridiska kostnader. Detta är inte förenligt med rättigheten till en rättvis rättegång enligt Europakonventionen.
Ett spel utan regler
I vanliga domstolar finns strikta regler som skyddar parterna från att motparten ändrar sina argument under processens gång. Men i förvaltningsdomstolarna har myndigheterna fria händer att justera sina beslut och lägga fram ny bevisning, även under pågående rättsprocess. Detta leder till en osäker och oförutsägbar process för den enskilde, något som rapporten beskriver som ett stort rättssäkerhetsproblem:
"Myndigheter har för stora möjligheter att bättra på sina beslut i efterhand, när den enskilde redan överklagat."
Förlorarna tar notan
Även den som vinner mot en myndighet kan förlora ekonomiskt. Myndighetsbeslut som senare visar sig vara felaktiga kan orsaka stora ekonomiska skador, men staten har inget automatiskt ansvar att ersätta dessa. Det blev tydligt i fallet med Kent Östergård, en certifierad energiexpert som förlorade sin försörjning efter att det statliga bolaget RISE felaktigt vägrat förnya hans certifiering. Han fick inget yrkesförbud prövat i domstol – trots att beslutet krossade hans verksamhet.
Reformförslag – vägen framåt
Rapporten från Centrum för rättvisa avslutas med fem konkreta förslag som skulle skapa en mer rättvis förvaltningsprocess:
1. Inför en rätt till domstolsprövning i grundlagen. Detta skulle garantera att alla beslut som påverkar enskilda ska kunna överklagas.
2. Inventera och avskaffa alla olagliga överklagandeförbud.
3. Inför en lag om rätt till ersättning för befogade rättegångskostnader i förvaltningsmål. Den ekonomiska bördan ska inte ligga på den som vågar stå upp för sina rättigheter.
4. Begränsa myndigheters möjligheter att åberopa nya omständigheter under pågående överprövning. Detta skulle ge en förutsägbar och rättvis process.
5. Stärk rätten till skadestånd vid felaktig myndighetsutövning genom lagändring. Det är inte rimligt att enskilda ska bära kostnaderna när staten begår misstag.