Advokaten Berkley Sweetapple driver en advokatbyrå som riktar sig till entreprenörer. I en artikel hos tidningen Entrepreneur delar hon med sig av tre kostsamma misstag du ska undvika när du startar upp ett företag.

1. Företagsnamn/varumärke
Ett av de vanligaste misstagen är att man börjar använda ett företagsnamn eller varumärke utan att först kontrollera att det är tillgängligt. Använder du ett företagsnamn som redan är registrerat riskerar du att behöva byta namn. Förutom eventuella juridiska kostnader kan det även bli en dyr historia om du redan betalat för hemsida, logotyp och trycksaker.


2. Hemsidepolicy
Har du en hemsida finns det några juridiska dokument du måste ha med. Du måste ha användarvillkor, som i princip är ett kontrakt mellan dig och dina användare eller köpare gällande grundläggande ansvarsfriskrivning, returvillkor, immaterialrätt o.s.v. Du behöver också ha en sekretesspolicy/integritetspolicy [kommentar: se till att din hemsida följer GDPR!]. Det gäller inte bara företagssidor utan även exempelvis onlinebutiker och bloggar.


3. Kontrakt
Se till att du skriver kontrakt med både klienter och fristående konsulter. Det finns standardmallar du kan använda dig av och det behöver inte ta många minuter att skriva ett juridiskt giltigt avtal kring vad ni kommit överens om.

Du har väl inte missat att Företagande.se har dokumentmallar du kan ladda ner, bland annat uppdragsavtal, dagordningar och körjournal? Du hittar dem här:

Våra dokumentmallar
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.