Organisationen Företagarna har tagit fram en lista med nya lagar och regler som börjar gälla 1 januari 2025. Här är dessa förändringar sammanfattade, med länkar till källan.

Skatter

  • Begränsat ränteavdrag

Ränteavdrag för lån utan säkerhet minskas gradvis under två år. Från årsskiftet halveras avdraget. Se Regeringens proposition.

  • Förbättrade villkor för enskilda näringsidkare

Flera förbättringar av de skattemässiga villkoren för enskilda näringsidkare införs, med målet att underlätta för de minsta företagen. En av förändringarna innebär att beloppsgränsen för positiv räntefördelning tas bort, medan gränsen för negativ räntefördelning höjs från ett negativt kapitalunderlag på 50 000 kronor till 500 000 kronor. 

Dessutom höjs vissa beloppsgränser för enskilda näringsidkare som använder förenklat årsbokslut. Detta inkluderar undantaget för värdering av lagertillgångar samt möjligheten att göra värdeminskningsavdrag på inventarier för hela avskrivningsunderlaget. De nya reglerna höjer dessa beloppsgränser från 5 000 kronor till ett halvt prisbasbelopp. Se lagrådsremiss från Finansdepartementet.

  • Förenklade regler för underskottsavdrag vid ägarförändring

Underskottsavdrag vid ägarförändringar blir mer generösa och flexibla. Se lagrådsremiss från Finansdepartementet.

  • Höjd gräns för omsättning gällande momsplikt

Omsättningsgränsen för mervärdesskatt höjs till 120 000 kronor, vilket även gäller för företag från andra EU-länder som verkar i Sverige. Svenska företag får samtidigt möjlighet att tillämpa momsfrihet i andra EU-länder. Reglerna för förenklade fakturor utökas, och vissa virtuella evenemang beskattas i Sverige om köparen är svensk. Begränsningar kring reducerad skattesats för konstverk tas bort, och skattesatsen på 12 % gäller vid all försäljning, dock inte tillsammans med vinstmarginalbeskattning. Se utskottens betänkande.

  • Skattefri grundnivå införs för investeringssparkonto (ISK)

Den skattefria grundnivån uppgår till 150 000 kronor efter nyår. Från och med 1 januari 2026 höjs den till 300 000 kronor. Se budgetproposition.

  • Sänkt ersättningsnivå för expertskatt

Expertskatt är en skattelättnad för utländska experter, forskare och nyckelpersoner som arbetar i Sverige. Det innebär att en viss del av inkomsten undantas från beskattning under de första fem åren av anställningen, vilket gör det mer fördelaktigt att rekrytera internationell kompetens. Ersättningsnivån sänks nu från två gånger prisbasbeloppet till ett och ett halvt prisbasbelopp per månad. Se budgetproposition.

  • Sänkta skatter på inkomster och pension

Jobbskatteavdraget och grundavdraget för personer med inkomster över 190 500 kronor per år höjs. Skatten på pensionsinkomster sänks för personer över 66 år genom ett förstärkt grundavdrag. Dessutom slopas avtrappningen av både jobbskatteavdraget och det förhöjda grundavdraget. Se budgetproposition.

  • Sänkt skatt på bensin och diesel

Energiskatten på bensin sänks med 35 öre per liter och på diesel med 170 kronor per kubikmeter. Koldioxidskatten på lågbeskattad olja sänks med 86 kronor per kubikmeter. Dessa sänkta skattenivåer gäller även för 2026 enligt lagen om skatt på energi. Se Finansdepartementets promemoria.

  • Sänkt skatt på diesel inom jord-, vatten- och skogsbruk

Utökad skattenedsättning på diesel införs för arbetsmaskiner, skepp och båtar inom jord-, skogs- och vattenbruk. Koldioxidskatten minskas med 2465–2553 kronor per kubikmeter, och energiskatten sänks med 1470–1150 kronor beroende på förbrukningens tidpunkt under året. Se budgetproposition.

  • Nya regler för inlösenaktier

Tilldelning av inlösenaktier behandlas som utdelning för att skapa enhetligare beskattning. Läs mer på Riksdagens sida.

  • Underlätta för ny grön teknik

Reglerna för skattereduktion vid installation av grön teknik ändras för att förenkla fakturering med förskottsbetalning. Utbetalning från Skatteverket kan begäras efter att installationen är slutförd och slutbetalning har gjorts, med uppgift om betalningsdatum. Se budgetproposition.

  • Förändring av F-skatt

Förändringar för F-skatt införs, inklusive möjlighet att begränsa giltighetstiden på begäran. Skatteverket kan förelägga personer som inte lämnar in handlingar, med risk för indragning av F-skatt vid uteblivet svar. Prövningen för godkännande och återkallelse av F-skatt för fåmansföretag utökas, och nya hinder införs för dem som inte följt beslut om återbetalning för skattereduktion för hushållsarbete. Se budgetproposition.

Ansökningar och tillstånd

  • Mediemyndigheten tar över ansvaret för utgivningsbevis

Från och med 1 januari 2025 kommer Mediemyndigheten att hantera utgivningsbevis för periodiska skrifter, en uppgift som tidigare sköttes av Patent- och registreringsverket. Se Regeringens proposition.

  • Slopat tillståndskrav för hotell och pensionat

Tillståndskravet för hotell och pensionat ersätts med ett enklare anmälningsförfarande till Polismyndigheten. Läs mer på Riksdagens sida.

Arbetsgivare

  • Frånvarouppgifter i arbetsgivardeklarationer

Arbetsgivare måste efter årsskiftet inkludera frånvarouppgifter som kan ge rätt till föräldrapenning i sina arbetsgivardeklarationer. Skatteverket överför uppgifterna till Försäkringskassan, vilket möjliggör kontroll av ansökningar om föräldrapenning mot arbetsgivarens rapporterade frånvaro. Se utskottens betänkanden.

  • Utvidgat växa-stöd

Det så kallade växa-stödet utökas till att omfatta upp till två anställda med en ersättningsgräns på 35 000 kronor per månad. Se utskottens betänkanden.

Arbetsmiljö

  • Ny regelstruktur från Arbetsmiljöverket

67 tidigare föreskrifter har omarbetats till 15 enhetliga regelverk för att göra det enklare för arbetsgivare att förstå sina skyldigheter. Läs mer på Arbetsmiljöverkets sida.

  • Skärpta regler för byggarbetsmiljö

Byggherrar och projektörer måste förbättra arbetsmiljöarbetet redan i planeringsskedet av byggprojekt, med större fokus på riskhantering och samordning. Läs mer på Arbetsmiljöverkets sida.

Basbelopp och index

  • Prisbasbelopp 2025

Prisbasbelopp 2025: 58 800 kronor.

Förhöjt prisbasbelopp 2025: 60 000 kronor.

  • Inkomstbasbelopp och inkomstindex 2025

Inkomstbasbelopp 2025: 80 600 kronor.

Inkomstbasbeloppet styr hur stor inkomst som försäkras i det allmänna ålderspensionssystemet. För 2025 uppgår den inkomsten till 54 167 kronor per månad.

Inkomstindex (används bland annat vid årlig uppräkning av inkomst- och tilläggspension) ökar med 5,7 procent, från 208,41 under 2024 till 220,23 år 2025:

Brott och straff

  • Kriminalisering av företagskapning

Att olovligen använda ett företags identitetsuppgifter för ekonomisk vinning blir nu kriminaliserat med straff på upp till två års fängelse. Se Regeringens proposition.

  • Höjt straff för målvaktsbrott

Maxstraffet för brott mot målvaktsförbudet inom bolagsrätt höjs till två år. Se Regeringens proposition.

  • Höjda förseningsavgifter

Förseningsavgifter vid sena inlämningar av årsredovisningar höjs till 7 500 kronor för första gången och upp till 15 000 kronor vid tredje tillfället. Syftet är att motverka ekobrott. Se Regeringens proposition.

  • Nya regler för ekonomiska föreningar och stiftelser

Ekonomiska föreningar och stiftelser får skärpningar i rapporteringsskyldighet och krav på årsredovisning. Även här är syftet att motverka ekonomisk brottslighet. Se Regeringens proposition.

  • Personlig inställelse hos Bolagsverket

Bolagsverket kan kräva personlig inställelse vid anmälningar till sina register. Se Regeringens proposition.

Egenföretagare

  • Slopad åldersgräns för kortare karenstid

Egenföretagare kan nu välja kortare karenstid i sjukförsäkringen oavsett ålder. Se Regeringens budgetproposition.

Immaterialrätt

  • Ny patentlag

En ny, moderniserad patentlag träder i kraft, anpassad till europeiska standarder.

Kompetensförsörjning

  • Nya regler för EU:s blåkort

Reglerna för EU:s blåkort förändras, inklusive sänkt lönetröskel och utvidgat tillämpningsområde. För att få ett blåkort krävs ett högkvalificerat anställningsavtal på minst sex månader med en lön på minst 1,25 gånger Sveriges genomsnittliga bruttoårslön, samt en högskoleutbildning eller fem års yrkeserfarenhet. Möjligheten att byta till blåkort inifrån Sverige utökas, och personer med blåkort från andra EU-länder får bedriva affärsverksamhet i Sverige under begränsade perioder. Se Regeringens proposition.

Miljöbestämmelser

  • Effektivare miljöprövningar

Ändringar i miljöbalken syftar till att förenkla processer och underlätta införandet av ny teknik genom exempelvis förlängda giltighetstider för tillstånd.

Dessa förändringar syftar till att effektivisera regelverk, stödja företagande och skapa bättre förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling. För detaljerad information, se respektive proposition och riksdagens betänkanden. Se Regeringens proposition.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.