Från början var det nog nyfikenheten på entreprenörskap och företagande som ledde Joanna in på området affärsängelskap. Detta i kombination med möjlighet till ”pay to play”, det vill säga att investera i ett bolag och i nästa steg kunna hjälpa till på konsultbasis för att bidra till att investeringen förhoppningsvis växer. Genom att bli affärsängel kan du samtidigt som du bygger din portfölj ha något att göra och få lite betalt för din kunskap och tid.

Jag gick en utbildning för affärsänglar och gjorde min allra första investering 2017. Efteråt hade jag lite ångest för jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på och då saknade jag den community som jag idag byggt upp genom Nyfikna Investerares Angel Investor Club.

Vad är det bästa med att vara affärsängel och vad kan vara utmanande?

Det bästa med rollen som ängelinvesterare tycker jag är möjligheten att förena en hard core investering med att göra gott. Genom att ängelinvestera stöttar man ett bolag i tidigt skede att ta sig till nästa steg och bidrar därigenom till ökat entreprenörskap, främjad innovation, fler arbetstillfällen och inte minst impact - en bättre framtid enkelt utryckt.

Utmaningen är att välja bolag, det finns så många grymma entreprenörer och fina investerings case där ute, menar Joanna och tillägger:

Sen ska man vara medveten om att onoterat är en högriskinvestering på en illikvid marknad, man ska aldrig investera pengar man inte har råd att förlora och man behöver vara ok med att det tar lång tid att komma ur sina positioner.

Kan vem som helst bli affärsängel? Vad krävs för erfarenhet, kapital och personlighet etcetera?

För att bli ängelinvesterare krävs kapital och tålamod. Det är en fördel om du har relevant erfarenhet för det bolag du investerar i och kan stötta entreprenören om det finns önskan om det. Många gånger kan det vara fint att bara lyssna och peppa lite, öppna en dörr eller liknande, säger Joanna.

Vilken utbildning behöver en affärsängel ha?

Någon form av grundläggande intro till onoterade investeringar tycker jag att man ska skaffa sig innan man drar igång. Även om du är erfaren serieentreprenör och har byggt bolag och gjort exit kanske du inte har den erfarenhet och kunskap om investeringar som krävs för att undgå de värsta tabbarna och öka dina odds att bygga en framgångsrik portfölj.

Joanna förklarar att det finns aktörer som arrangerar utbildningar för den som är intresserad av att bli ängelinvesterare. Söker man ett forum av och för kvinnor kan hon tipsa om Feminvest och Michaela Berglund. Letar man ett lokalt sammanhang kanske Connect kan vara ett alternativ.

Nyfikna Investerare passar dig som vill bli en del av en internationell Angel Investor Club och kan investera från 400K och uppåt/årligen.   

Hur ser framtiden ut för affärsänglar?

Haha, om jag det visste! Skämt åsido ser man en trend i att allt fler väljer att förvalta sitt eget kapital, vilket borde bidra till att fler väljer att ängelinvestera en del av sitt kapital, avslutar Joanna.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.