Finansfamiljen bakom Parler har ett antal miljarder i ryggen och skulle i teorin kunna hålla Parler under armarna. Frågan är om deras förmögenhet är tillräckligt för uppgiften, och detsamma gäller deras intresse. 

Parler finansierades 2018 av Rebekah Mercer. 

Familjen Mercer (främst fadern Robert och dottern Rebekah) pumpade även in en kvarts miljard kronor i Donald Trumps kampanj i samband med presidentvalet 2016. 

Innan dess stöttade Mercers även Steve Bannon med cirka 100 miljoner kronor för att lansera ”Breitbart.com”. Bannon var bland annat styrelsemedlem och vice VD  i deras företag, Cambridge Analytica. 

Familjen Mercers förmögenhet kom främst från hedgefonden Renaissance Technologies samt från Cambridge Analytica, AI-företaget som hamnade i trubbel tillsammans med Facebook 2018 när det uppdagades att privat information från 87 miljoner användare hade använts till att skapa detaljerade ”psykografier”, ”hjärnkartor”, över deras personligheter och beteenden. Cambridge Analyticas affärsidé enligt företagets hemsida var att ”förändra publikens beteende” genom att kombinera datainhämtning och beteendevetenskap: ”Vi hittar dina väljare och sätter dem i rörelse” (deras metod kallas psykometri). Facebook tvingades betala 5 miljarder dollar, motsvarande drygt 45 miljarder kronor, i böter för att ha lämnat ut uppgifter om sina användare till Cambridge Analytica. 

Under 2020 investerade Mercers inte på långa vägar lika mycket i Trumps återvalskampanj som de pyntade in under 2016. Istället lade de mer finansiell fokus på Parler. 

Nu säger de övriga delägarna John Matze Jr., Jared Thomson, och Dan Bongino att det är tveksamt om Parler kommer att överleva även om de är optimistiska och ska kämpa för det bland annat genom att stämma jätten Amazon. 

Robert och Rebekah Mercer beräknas ha en finansiell förmögenhet om cirka 10 miljarder kronor, vilket kanske inte räcker för den typ av massiva server- och datorkraft som Parler vill ha. Detta särskilt om familjen Mercer vill ha pengar kvar att leva ett någorlunda välbeställt liv med. Vidare, utöver Parler, så har Mercers som sagt också andra finansiella intressen, vilket inkluderar ett antal miljoner kronor in i klimatförnekare. 

Dessutom har Robert och Rebekah Mercer sannolikt redan utvunnit den privata information som de ville få ut av Parlers användare, på samma sätt som de via Cambridge Analytica grävde i Facebooks databaser innan de lät Cambridge Analytica gå i graven. 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.