Ytterst få små- och egenföretagare klarar sig utan att någon gång behöva låna pengar. För att ett företag ska kunna växa krävs oftast finansiering. Det kan handla om inköp av lager eller maskiner, hyror som ska betalas i förskott, marknadsföring, rekrytering av personal eller liknande. Även ett framgångsrikt och lovande företag – som växer snabbt – behöver ofta ta lån eftersom intäkterna släpar efter kostnaderna och därför att ledningen gärna återinvesterar intäkter i fortsatt tillväxt.

Men trots att fyra av fem nya jobb i Sverige skapas av småföretag så är dessa diskriminerade när det kommer till möjligheten att få ta företagslån – samtidigt som ett kapitaltillskott kan vara helt avgörande för verksamhetens framtid. Utlåningsmarknaden för företag är till stor del anpassad till storföretagen och delvis till de medelstora bolagen. De svenska storbankerna tjänar sina pengar främst på bostadslån och är mindre intresserade av företagslån, särskilt som regelverket för kreditgivning har stramats åt.

Hur ska man då bära sig åt för att lättast ta ett företagslån till bästa möjliga ränta? Civilekonomerna och de privatekonomiska experterna Peter Karaszi och Hemad Razavi ger dig här sina sju bästa tips:

1. Har du själv som privatperson en god ekonomi med pengar sparade? Då kan ett alternativ vara att använda sparmedel som ett kortsiktigt lån till företaget. Du kanske har god kreditvärdighet och kan ta ett billigt blancolån för att inte låsa upp ditt sparade kapital? Det kan vara enklast och bäst att du personligen lånar ut pengar till företaget. Då slipper du ansökan, höga uppläggningsavgifter för företagslån och kan sätta lånevillkoren så det passar dig och firman bäst (inom vissa ramar). Det här är inte ett optimalt alternativ om bolaget har flera ägare.

2. I andra hand kan du använda kontokredit (checkkredit) eller fakturafinansiering (factoring) som erbjuds av banker och finansinstitut. Tänk då på att kostnaden kan vara relativt hög för denna sorts finansiering. När gäller factoring så bör du undersöka priset hos ett antal aktörer eftersom de kommer att värdera risken högst subjektivt vilket i sin tur avgör hur mycket du får betalt för din faktura.

Se även: Olika typer av lån till företaget – guide som hjälper dig välja rätt

3. Även om storbankerna är ovilliga att låna ut pengar så finns det en uppsjö av mindre nischade banker som gärna gör det. Dessa hittar du bäst genom en av landets låneförmedlare. Du ska alltid börja hos en låneförmedlare, inte en bank i taget. Det är gratis, enkelt och snabbt och du får nästan direkt ett flertal erbjudanden och kan välja det med lägst ränta och villkor i övrigt.

4. Det är viktigt att känna till att låneinstituten begär en kreditupplysning på både företaget och de privatpersoner som står bakom företaget. Vissa begär att du personligen går i borgen för företagets lån. Varje tagen kreditupplysning på dig personligen sänker din kreditvärdighet så shoppa inte runt bland bankerna utan gör en enda ansökan via en låneförmedlare! Många tror att det är bäst att vända sig direkt till en bank, och sedan till nästa bank. Det är det inte.

5. Välj låneförmedlare med omsorg och ta inte slentrianmässigt de största eller mest kända. Det finns ett tjugotal låneförmedlare i Sverige och vissa av dem har bättre kundbetyg än andra och kan emellanåt köra kampanjer med ”låneåterbäring” eller liknande vilket gör ditt lån billigare.

6. Oavsett vilket sorts lån du tar bör du anpassa det till behovet. Är det ett företagslån bör du tänka långsiktigt och inte göra amatörmässiga misstag som att inte räkna med amorteringen som går igång redan första månaden. Är det ett privatlån så har du möjlighet till längre återbetalningstid. Företagslån brukar ha en amorteringsplan på 1-5 år och privatlån mellan 1-15 år. Längre återbetalningstid betyder allt annat lika en lägre månadskostnad eftersom amorteringstakten är lägre. Privatlån är i regel billigare (dvs lägre ränta). Den stora skillnaden mellan de två olika lånesorterna är att privatlån brukar vara på maximalt 500 000 kronor medan företagslån kan vara större.

Missa inte: Ska du verkligen ta ett företagslån? Tänk på detta innan du tar lånet

7. För att få så bra lånevillkor som möjligt bör man vänta in de tidpunkter då kreditupplysningsföretagen uppdaterar sina register med aktuella taxeringsuppgifter. Det sker fyra gånger per år (i början av juni, augusti, september och december) och beroende på när du deklarerar bör du invänta detta datum om du haft ett ”bra” år. För privatpersoner med förenklad deklaration sker uppdateringen i början av juni och för personer med enskild firma sker den i december.

Peter Karaszi är civilekonom från Handelshögskolan och driver det egna PR-nätverket Caprivi PR. Hemad Razavi är grundare av låneförmedlaren Direkto AB och egenföretagare sedan 2013.

Fler tips:Fler goda råd om företagsfinansiering

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.