Har du en riktigt bra affärsidé men saknar kapital, eller krävs en större investering för att kunna expandera? Då kan lån av pengar vara ett alternativ. Att ansöka om ett företagslån är lite annorlunda än att ansöka om ett vanligt privatlån, därför bör du vara medveten om vilka krav som ställs på dig och ditt företag. I den här artikeln tar vi upp för- och nackdelar med företagslån samt vad du ska tänka på innan du skickar in ansökan.

Varför ska du ta ett lån?

Det kan finnas många anledningar till varför det kan vara aktuellt att ta ett lån till företaget.

  • Kanske är företaget nystartat och behöver kapital för att täcka de första utgifterna innan affärerna rullar på?
  • Kanske har företaget varit aktivt ett tag men saknar tillräckligt med likviditet för att betala leverantörsfakturor och löner?
  • Kanske behövs ytterligare kapital för att få företaget att växa och bli större eller för att satsa på en ny produkt eller tjänst?

Att ta ett företagslån kan hjälpa i en pressad situation och idag finns det flera aktörer på marknaden som erbjuder olika former av sådana lån. En del är traditionella lån, andra har skapat olika typer av låneprodukter så som fakturabelåning och fakturaköp. Syftet med de olika låneprodukterna är att du som företagare skall få loss kapital för att kunna fortsätta ditt arbete.

Relaterad läsning: Olika typer av företagslån – guide som hjälper dig välja rätt

Krav kommer att ställas

Kraven för att beviljas ett företagslån skiljer sig från långivare till långivare. De traditionella bankerna kan bäst beskrivas som konservativa och för att få ett företagslån hos dem behöver du uppfylla relativt höga krav. Det kan innebära att verksamheten måste ha varit aktiv i ett visst antal år, att du måste generera vinst och ha en tydlig försäljningsprognos som visar att inkomsterna kommer in. Är du precis i uppstarten kan banken efterfråga en så kallad affärsplan där din verksamhet beskrivs i detalj och vad du uppskattar att du kommer tjäna det första året. En sådan affärsplan kan vara ganska svår att skapa, speciellt om du inte vet vad du ska förvänta dig i försäljningssiffror det kommande året.

Det är idag vanligt att du privat måste gå i borgen på lånebeloppet vilket gör att även om du driver ett aktiebolag så kan hela skuldbördan hamna på dig privat om till exempel företaget går i konkurs.

Andra långivare på marknaden kan ha lättare krav för att bevilja ett företagslån. Därför kan det vara nyttigt att jämföra olika långivare på marknaden för att se vems krav som matchar ditt företag bäst. Dock kan räntorna skilja mycket.

Missa inte: 10 frågor du bör ställa innan du söker kapital till företaget

Fördelar och nackdelar med ett företagslån

Det finns många fördelar med ett företagslån och dessa beror såklart på vad din verksamhet har för behov. Att få in mer kapital i företaget möjliggör inte bara att betala de utgifter du har utan också att satsa på nya produkter och tjänster i företaget. Det sänker även din stress eftersom en sämre likviditet lätt kan skapa oro och ångest för att verksamheten inte skall bära sig. Det innebär att du kan expandera din verksamhet eller göra investeringar i lager och maskiner som på sikt ökar dina intäkter.

De huvudsakliga nackdelarna med ett lån är givetvis att det kostar företaget pengar i form av räntekostnader. Beroende på långivare och storlek på lånet kan det bli potentiellt dyrt om du inte betalar av lånet så snabbt som möjligt. Det kan också vara svårt att bli beviljad ett företagslån eftersom kraven kan vara höga och företaget måste ha goda siffror att visa upp.

En risk är också som vi nämnde tidigare att du personligen kan bli återbetalningsskyldig.

Se även: Varför misslyckas så många startups? Forskare har undersökt orsakerna

Att tänka på - några råd

Det finns ett antal saker du bör tänka på om du vill ta ett företagslån.

Det första är att jämföra långivare med varandra och se vilka krav de har samt vilka räntor de erbjuder. Titta framförallt på den effektiva räntan som beskriver totalkostnaden inkluderat både lånesumman, nominell ränta och avgifter. Detta ger en bättre bild av hur dyrt lånet faktiskt är. 

Det andra du bör tänka på är om ditt företag verkligen kan öka sin omsättning så att du har medel att betala av lånet med. Om det känns osäkert kanske ett mindre lån är att föredra.

Det tredje att ta i beaktande är att om en affärsplan efterfrågas är det bra att göra denna så detaljerad som möjligt. Detta lämnar färre frågetecken hos långivaren och visar på att du har full insikt i din verksamhet och dess framtid. 

Slutligen, vet du med dig att ditt företag riskerar att få likviditetsbrist under en viss tid på året (exempelvis på grund av säsongs- eller projektarbete), var ute i god tid med din låneansökan. Detta visar att du är förutseende och ansvarstagande då en akut låneansökan där pengarna ombeds betalas ut så snabbt som möjligt riskerar att höja varningsflaggor hos långivare. 

Missa inte: Tips vid finansiering med banklån för företag

En fråga på vägen - Behöver du verkligen ta ett lån?

Ställ dig frågan, behöver du verkligen ta ett företagslån? Det är en viktig fråga som du bör kunna besvara med ett övertygande ja. Ett företagslån bör endast tecknas om det verkligen behövs för att verksamheten skall kunna starta eller fortsätta. Ett lån är alltid ett lån och det skall någon gång betalas tillbaka, låna därför inte mer än du verkligen behöver.

Det gäller alltså att din verksamhet får in pengar så du kan lösa det lån du tecknat inom den angivna tiden. Är du osäker på om din företagsprognos håller och oroar dig för om du eventuellt kan få problem med att betala tillbaka lånet gör du klokast i att avstå.

Det är också viktigt att tänka på att pengar inte löser alla problem. Resurser är bra men många gånger är kunskapsbrist hos ägaren ett problem som gör att pengarna bränns lika fort som de kommer in. I en undersökning visade det sig att externt finansierade bolag oftare fick slut på pengar än egenfinansierade bolag. Många entreprenörer väljer att driva företaget med en modell som heter ”bootstraping”, där man växer organiskt och återinvesterar efterhand som pengar kommer in. Det passar dock inte alla samtidigt som verksamheten som regel tar längre tid att bygga upp.

Kanske kan du hitta andra alternativa sätt att öka din likviditet och finansiera verksamheten som inte kräver ett lån?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.