Jag och min kompis funderar starkt på att starta eget. Vi båda brinner för våran idé men vi undrar lite över ekonomiska delen tillsammans. Vilket är bäst att göra, att båda går in helhjärtat och söker lån tillsammans eller att en utav oss gör det? Vilket tjänar man bäst på i längden så att säga. Svårt att skriva ner mina funderingar men hoppas du förstår. Vi bor tillsammans och är just nu arbetssökande.
- Elin och Sanna


Svar av Företagande Redaktionen, Expert inom företagande och entreprenörskap.

Hej Elin och Sanna

Först och främst, skoj att ni har en affärsidé ni brinner för!

Det finns några saker jag tycker ni ska tänka över. Att starta företag ihop med någon kan kännas roligt och lättare då man är osäker och det mesta är nytt. Men det kan också innebära utmaningar längre fram som är omöjliga att förutsäga nu. En del blir ovänner eller så kan det helt enkelt vara så att den ena vill göra något annat. Familjesituationer är svåra att förutse och kan också påverka hur man tänker.

Det är även vanligt att kompanjoner bråkar om insats av tid. En del tycker att 6 timmar är hårt arbete och andra tänker 14 timmar. Andra menar på att investerad tid inte spelar roll så länge man levererar resultat. Men vad som är resultat är oftast också svårt att mäta.

Jag vill inte måla fan på väggen vad gäller att starta eget tillsammans men osämja i företagsledningen är dessvärre inget ovanligt. Om ni ändå väljer att starta ihop bör ni skriva ett kompanjonsavtal. Artikel med tips om samarbetsavtal hittar ni här. Ta gärna hjälp för att få ihop det bra. En jurist eller revisor brukar kunna detta. Att ta den kostnaden nu kan förhindra mycket huvudvärk och underlättar även driften av företaget så ni vet vad ni ska förvänta av varandra.

Fördelar med att starta ihop är så klart att man slipper att dra lasset själv och att man har någon att prata med rörande utvecklingen av företaget.

Angående företagslånet tycker jag ni ska boka möte med en bank och prata med dem. De har erfarenhet av detta och kan säkert hjälpa er på vägen. Ett möte med Almi på er ort är inte heller fel. De kan hjälpa till med affärsplan och budget. Det behöver ni i vilket fall för att få lån på banken.

Lycka till!

Vänligen

Patrik Nilsson

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.