En företagare har alltid många bollar i luften, vilket ger en kronisk uppfattning om att ”det är mycket nu.” I denna artikel tipsar jag om en metafor som gett mig Inner Peace – samtidigt som det gjort mig till en skickligare företagare. Med detta mindset håller jag lugnet och ”vässar mina vapen”, så att jag är redo när timingen är rätt.

För att förstå talesättet behöver vi gå tillbaka till den ursprungliga företagarsysselsättningen: Bonden. Bonden har nämligen förstått vikten av förberedelser och timing.

1. Först bestämmer sig bonden för vad hen ska så. Bonden tänker efter och känner efter. Vad är möjligt? Vad är lönsamt?

2. Väntar in rätt timing. Bara för att bonden bestämt sig betyder det inte att bonden kan börja plantera i samma stund som hen fått idén. Odlingssäsongen börjar på våren, inte i november.

3. Bereder jorden. För att ge sitt frö bästa förutsättningar bereder bonden jorden och tillsätter näring. Hen kastar inte bara ut fröet på jordskorpan och hoppas på det bästa.

4. Planera fröet. Att ett så viktigt frö kan ta så kort tid att plantera?

5. Vänta. När fröet väl är planterat kommer en lång tid av väntan. Det är förstås viktigt att fortsätta ge fröet rätt förutsättningar; vattna, ge näring och rensa bort resurskrävande ogräs. Men större delen av tiden består av väntan.

Se även: Tre saker 1600-talsbonden visste om personligt ledarskap

6. Skörda. När skördetiden kommer gäller det att ta vara på skörden. Annars har allt arbete gått förlorat.

Vad betyder det här för dig? Jo, metaforen hjälper dig att se vad som egentligen är viktigt. För mig ersattes känslan av att stundtals bli överväldigad av ”allt som måste göras NU” och paniken i tomheten där emellan, till ett balanserat lugn.

Nu för tiden tar jag vara på väntetiden och fyller upp alla resurser, både på kontot, kunskapsmässigt och i min kropp. Vet man vad man ska göra, när och varför kan man rikta sina resurser till dessa viktiga ögonblick.

Vad har din verksamhet för odlingssäsong?

Citatet I fredstid - Slipa dina knivar kommer förresten från en otippad företagarbok. Boken är en klassiker inom kampsport. Den är på 1600-talet av den obesegrade samurajen Miyamoto Musashi. Den heter Fem ringars bok.

Mer av Anna-Sofia: 3 nycklar för varaktig framgång med företaget

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

3 kommentarer
2019-09-12 11:34
Bra metafor ?
2019-09-05 23:55
?️‍♀️Musashi... Tung klassiker i alla slags ledarkretsar! Av god anledning!
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.