Har du allt du önskar i livet? Har du uppnått dina mål och skapat de förutsättningar du vill åstadkomma för dig själv och människorna i din omgivning? Är du fullständigt nöjd där du är? Då kan du sluta läsa här.

För dig som fortfarande har något du vill förändra i ditt liv så har bonden från 1600-talet ett par budskap att förmedla som är helt avgörande för din framgång. I takt med att vi byggt in oss i smartare och smartare hem, bänkat oss bakom LCD-skärmar både på kontoret och i vardagsrummet så har denna livsviktiga kunskap gått förlorad på många håll.

Visdomen som finns i naturen

Vår bonde var nära naturen och det var där han lärde sig sin visdom. Någon sa att när världen blir mer och mer high-tech så ökar också behovet av high-touch i proportion. Det är underlag för en artikel i sig, men high-touch innebär exempelvis relationer, närhet till naturen och andlighet. Saker som skapar mänsklig och själslig kontakt. Vår bonde hade detta.

Den första lärdomen om personligt ledarskap

Så vad har han att lära oss som är så viktigt om personligt ledarskap? För det första, du måste så för att få skörda. För att du uppnå ett resultat du önskar, skapa något du vill skapa, så måste du först sätta ett frö i jorden. I bibeln står det ”så och du ska få skörda”, det står inte ”behöv och du ska få skörda”. Det räcker inte att behöva eller önska, vi måste sätt fröet också. En lärare, en klok man trots att han varken var bonde eller levde på 1600-talet, sa till mig en gång ”man kan inte bara sätta sig och meditera och vänta på att pengapåsen ska trilla ner i huvudet på en”.

En vanlig fallgrop

Ändå har många fallit i denna fallgrop idag. Som företagare måste du lära dig att så. Sen har du möjlighet att få skörda. Det är lätt att läsa böcker i personlig utveckling och lagar om attraktion och sedan glömma bort att sätta fröet i jorden in emellan olika visualiseringar och affirmationer. Sen undrar du varför det inte växer något i trädgården?

Den andra lärdomen om personligt ledarskap

Vad visste han mer om personligt ledarskap när han var därute med sin harv, vår vän bonden? För det andra, det krävs bördig jord för att skapa den bästa skörden. Om du är nöjd med medelmåttiga eller kanske hyfsade resultat då kan du klara dig utan att bearbeta jorden. Kanske har du också tur och springer på en bördig fläck jord som klarar sig utan omvårdnad. Vill du däremot försäkra dig om en utmärkt skörd, om resultat som är över medel, sådana som uppfyller drömmar och visioner, då behöver du lära dig att ta hand om jorden.

Jordmånen i din verksamhet

Ok, säger du, jag fattar att det är viktigt med jorden, men vad betyder det för mig som driver en företag som säljer mjukvaror? Vi har ingen jord, möjligen den i blomkrukorna, men den känns inte så avgörande för mitt företags framgång.
Om mannen med harven varit här hade han troligen sagt att din jord är din anställda om du har sådana, dina verktyg eller maskiner du använder, dina kunder och inte allra minst du själv. Ta hand om dig själv, utbilda dig, läs böcker, läs artiklar som denna, lyssna på dem som gjort det förut. Det är en viktig del i byggandet av ett gott personligt ledarskap. Se till att ha både anspänning och avslappning som Stefan Holm skrev i sin självbiografi. Kanske har han varit bonde i ett tidigare liv.

Den tredje lärdomen om personligt ledarskap

Den tredje och sista visdomen som vår bonde skulle dela med sig av är att sår man på våren så får man skörda på hösten. Daniel Goleman skriver i sin bästsäljare ”Känslans Intelligens” att en av de viktigast känslomässiga intelligenserna är förmågan att skjuta upp belöning. Människor som är oförmögna att skjuta upp belöningen handlar godis för pengarna direkt, de köper en ny bil på firman utan att ha gjort en långsiktig plan för investeringen och framför allt blir de otåliga när de inte omedelbart ser resultatet av sina insatser. Bonden visste att det tar en tid mellan det att man sår till att man skörda resultatet.

Tiden mellan höst och vår har minskat

Med våra moderna tekniska framsteg, såsom Internet, har tiden mellan vår och höst minskat. Det tog Sam Walton som 1921 grundade Wal-Mart 20 år att tjäna ihop sin första miljard dollar. Det tog Bill Gates 12 år. För Jeff Bezos som 1994 grundade Amazon.com tog det 3 år att tjäna sina första miljard dollar. Teknikens möjligheter hjälper oss idag definitivt att driva våra verksamheter, men det är samtidigt lätt att förledas att tro att vi inte behöver vänta på hösten och det är som ett gott personligt ledarskap också kommer in.

Den psykologiska anledningen till att många misslyckas

Jag ser många verksamheter misslyckas eller gå omkull för att de som driver inte har förmågan att skjuta upp belöning, inte kan se att göra en insats här som jag kanske inte får betalt för just då, för att få skörda vinsten där. Detta psykologiska fenomen gör att många är fast i att tjäna pengar vecka för vecka, dag för dag eller timme för timme istället för att kunna investera för framtiden och bygga något som varar och uppfyller drömmar.

Det påverkar alla delar av ditt liv

Det gäller inte bara pengar och företagande. Det gäller lika mycket i dina relationer. Det resultat du får i dina relationer idag beror inte på vad du gör idag. Det beror på vad du gjorde igår eller förra månaden. Om du lever i en parrelation med mycket konflikter kommer du inte att återskapa passionen genom att idag börja ge din partner komplimanger och förvänta dig att allt är bra ikväll. Du kommer att behöva ge komplimanger och förändra ditt beteende under en längre tid för att senare få skörda frukten av dina ansträngningar.

Bondens summering kring personligt ledarskap

Vår 1600-talsbonde hade kunna berätta för dig att det går en tid mellan sådd och skörd. Han hade kunna berätta att många av de mest balanserade och framgångsrika människorna vet att de måste så för att få skörda. Att de vet att de måste vårda jorden de sätter fröna i och att de har en förmåga att skjuta upp belöningen till senare.

Nästa gång du åker förbi ett sädesfält ge dig tid att reflektera ett ögonblick på vad som försiggår där. Släpp bekymmer om jobbet eller radiorösten på bilstereon för en kort stund och påminn dig själv om de tre sakerna som ger en rik skörd för den som har kunskapen och förmågan att använda den.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2012-04-06 16:30
En mycket välskriven och filosofisk text med många visdoms ord som man ska beakta och ta till sig. Att leva nära naturen ger mycket kunskap som vi i det moderna samhället oftast går miste om. Både de nordamerikanska indianerna och inom den österlänska filosofin hävdar precis samma sak som den svenska 1600 tals bonden: Att alla svar vi har om livet hittar vi i naturen.. 🙂 Se mer...
Fredde a
2011-10-25 05:56
Visa ord! Personligt ledarskap för mig är som du säger, baserat på en sak - Att kunna skjuta upp sin belöning. Det verkar så svårt för så många. Samma sak gäller rikedom, men visst det är samma sak för det behövs väl även personlig ledarskap för att kunna bli rik. Ja att lyckas med vad man än vill.
Mattias Jansson
2010-11-30 21:25
Klokt, tack.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.