Bli entreprenör: Därför ska du följa ditt hjärta

Är det dags för mig att bli min egen? Om du ställt dig själv den frågan någon gång kan denna artikel förhoppningsvis skapa mer klarhet. Den kan också inspirera dig att säga ja till din inre företagare. För den finns där inne oavsett om du vet om det eller snart kommer att få reda på det.

Du har säkert läst eller hört det tusen gånger förr. Att vara en entreprenör är inte en dans på rosor. Faktum är att rosorna ofta kan, och kommer vara täckta av törnar och taggar. Det spelar ingen roll hur smidiga dansmoves du gör, förr eller senare kommer du trampa snett. Men när du snittat om rosorna, givit dem rätt dosering vatten och solsken, ja då kommer det vara värt varenda sekund.

Vi har listat tio anledningar till att bli din egen chef.

1. Väx både professionellt och individuellt

I samband med att du styr skutan in i djupa entreprenöriella farvattnen kommer du snabbt notera alla nya utmaningar du plötsligt står inför. Tidigare var du kanske van att ha en kapten som beordrade vart du skulle styra, när det var dags att hissa segel och när det var dags att springa till livbåten. Skyddsnätet som du hela tiden legat i har nu plötsligt förvandlats till ett enormt isberg av större ansvar. Isberget framför dig tvingar dig att navigera skutan i riktningar du aldrig tidigare navigerat. Och det kan kännas både fantastiskt och befriande. Ja, du kan till och med känna dig pånyttfödd.

Allt eftersom du vässar din arsenal av färdigheter, som krävs för att kunna hantera alla utmaningar, inser du snabbt också en viktig poäng: att misslyckande enbart är en marknadsförd illusion. Du kanske har hört talesättet: “Failing is just another word for learning”. Allting som utmanar dig kommer få dig att växa, oavsett om det handlar om att designa en annons eller att pitcha din produkt för investerare som analyserar varje andetag och ordval. På Dreamify är vi övertygade om att alla vi som lever på denna jord hamnat här av en enkel anledning: att växa samtidigt som vi gör det vi brinner för. Så låt oss veja undan det stora isberget tillsammans!

2. Du blir inte yngre

Även om du kan starta ett företag på din 90-årsdag så kan “jag ska bara” förvandlas till ett besviket “jag gjorde det aldrig”. Faktum är att du inte blir yngre, och varje dag av prokrastinering kunde istället ha varit dagarna då du stegade närmare dina största affärs-drömmar.

Sjuksköterskan, låtskrivaren och TedX-talaren Bronnie Ware kom fram till en minst sagt intressant slutsats när hon studerade vad människor ångrar mest av allt i sina sista ögonblick vid dödsbädden.

Enligt den välkända studien, som senare blev en internationell bästsäljande bok, var det en enda stark önskan som toppade listan:

“Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv där jag var ärlig mot mig själv, inte ett liv andra förväntade sig av mig.”

Det är inga ord man tar lätt på. Det är ord som framkallar gåshud. Så om du känner att du i denna stund inte riktigt lever det liv du önskar, då kanske entreprenörskap kan vara rätt väg för dig. Att bli en entreprenör kan till och med vara ditt första steg mot större mening och ökad livsglädje.

3. Hoppa av hamsterhjulet och bygg ditt eget hjul

Att spendera klockan 8–5 i ett klassiskt kontorslandskap kan absolut passa somliga, och nästan alla har vi den erfarenheten i bagaget. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är ditt liv och din tid, och det är med all rätt du som ska få bestämma över hur du vill spendera dina dagliga 24 timmar.

Livet som entreprenör tillåter dig att utöva en hel del friheter. Du kan sätta upp dina alldeles egna rutiner, du kan jobba på tider som passar just dig och du kan fördela din tid på dina villkor. Du kan till och med unna dig att titta på gulliga och hjärtevärmande kattunge-klipp utan att en chef står och flåsar dig i nacken. Är inte detta friheten själv i ett nötskal?

Genom att bli din egen chef kan du lyckas bryta dig loss från det sterila kontorslandskapet och fly det där sönderspelade pingisbordet som du knappt tål att titta på längre. Med ett flexibelt arbetsschema kan du dessutom åka på solsemester när du vill och få hela stranden helt för dig själv. Eller varför inte resa till Kina och spela pingis på riktigt? Hur som helst, vad vi menar är att regelbundna byten av arbetsmiljö kan förse oss med ökad motivation och nya fräscha perspektiv.

Missa inte: 12 överraskande tecken att du är en entreprenör

4. Du kan äntligen drömma stort

Att drömma stort är ofta svårt när du är begränsad i din specifika roll som anställd. Att övertyga chefen att ge dina idéer en chans kan ta flera månader på grund av det faktum att din chef har en helt egen vision att uppfylla (vilket såklart inte är fel i sig). När du väljer att vara en entreprenör förändras allt detta. Plötsligt så kan du sikta mot stjärnorna och dedikera dig till dina största drömmar på heltid. Den känslan är svår att sätta ett pris på.

Du blir ditt bästa jag, och tar därmed kontrollen över hastigheten när det kommer till förverkligandet av dina drömmar. Du saktas inte längre ned av saker och ting bortom din kontroll. Till exempel av en chef eller ett företag som redan har en förutbestämd plan för dig. Eller som Terence McKenna så elegant formulerade det:

“If you don't have a plan you become part of somebody else's plan.”

Att ha en glasklar vision för din egen verksamhet, och därutöver även ditt eget liv, kan stundtals vara det enda som håller dig över vattenytan under tuffa tider. Det kan också inspirera dig att ta nödvändiga risker för att lyckas komma närmare dina mål.

5. Förändra världen snabbare

Väljer du att bli en entreprenör, har du möjlighet att förändra världen med dina egna idéer i en mycket intressant tid. Vår värld befinner sig just nu i ett stort paradigmskifte där hållbarhet och godhjärtad innovation börjar prioriteras kraftigt framför tillväxt. I samma veva uppskattas det att delningsekonomin förväntas växa från 14 miljarder dollar år 2014 till 335 miljarder dollar år 2024. Detta är ett område som varje entreprenör har en chans att vara verksam i.

Oavsett om dina affärsdrömmar fokuserar på hållbarhet eller ej så har du en chans att skapa och lämna efter dig ett bestående avtryck i denna värld. Ett arv som du kan vara riktigt stolt över. Om tanken att förändra världen, och samtidigt förbättra livet för många människor genom din passion är något som gror i ditt huvud, då är det dags att starta en affärsverksamhet.

För låt oss vara ärliga mot oss själva. Det finns ingen tid till att sitta still och vänta på att möjligheter ska komma flygande och farande till oss likt snö på julafton. Vänta inte på att någon annan ger dig tillstånd. Du är en stark individ, och världen väntar med spänning på att just du ska låta dina innovativa idéer komma till liv!

Se även: 10 skäl att starta företag

6. Skapa din egen företagskultur

Alla företag har sin egen unika kultur och många företag har fantastiskt inspirerande kulturer. Men ibland kan en korporativ kultur vara byggd på värden och idéer som du kanske helt enkelt inte resonerar med. Det kan vara alltifrån inga-smartphones-under-arbetstid-regler, bullfika fyra gånger per dag eller obligatoriska AW:s där alla helst ska hälla alkohol ner i sina trutar för att bli “accepterade”. Företags-kulturkrockar av sådan art kan lämna dig tom inombords och få dig att känna dig inkomplett, som om du slösar bort ditt liv på denna arbetsplats. Men oroa dig inte, det finns en lösning på problemet: Skapa din alldeles egna företagskultur!

När du blir en entreprenör skapar du inte bara ett nytt och mer tillfredsställande liv för dig själv, du får också chansen att skapa en unik och skräddarsydd kultur för andra att prestera inom. Du har en fantastisk möjlighet att utmana de traditionella företagskulturerna och utforska nya sätt att driva ett företag. Möjligheterna är många och din vision är ledstjärnan.

Det är också värt att komma ihåg att morgondagens arbetsföra individer, generation Z, vill få ut mer av deras arbetsliv än vad många företag har att erbjuda. Så när du startar upp din egen affärsverksamhet, då har du chansen att skapa kontakt och attrahera intressanta människor som delar dina värden i din innovativa kultur. Ni kan bli likt en familj, likt en community som tillsammans trycker ner gamla och dysfunktionella paradigm för att istället förändra världen till det bättre.

Relaterad läsning: 7 grundläggande saker för att skapa en hälsofrämjande kultur i bolaget

7. Spendera tid med folk som du connectar med

De flesta som arbetar på typiska 8–5 jobb spenderar mer tid med sina kollegor än sin familj. Detta får dig att tänka till en stund, inte sant? Du kan mycket väl älska dig kollegor, vilket är fantastiskt. Men om du verkligen värderar din familj, då kan denna insikt mycket väl vara tillräckligt motiverande för att du ska ge både entreprenörskapet och ett flexibelt arbetsliv en uppriktig chans.

Ett traditionellt 8–5 arbete har såklart en hel del fördelar jämfört med entreprenörskapet. Men en av de större nackdelarna är att du sällan ges chans att välja dina kollegor, vilka är de som du spenderar mer tid med än din familj. Och ofta är det så att vi tvingas sitta i möten och arbeta med människor, som vi respekterar till fullo, men som vi kanske inte skulle vilja ha omkring oss om vi fick välja. Åtminstone inte under åtta timmar dag in och dag ut.

“Livet är helt enkelt för kort för att spendera 8 timmar varje dag med människor som vi hellre inte vill spendera tid med”.

Det underbara med att få vara din egen chef är att du kan hitta kollegor som du faktiskt connectar med (på en metafysisk nivå). Detta är helt enkelt människor som förstärker dig, utmanar dig och tror på dig till 100%. Människor som helt enkelt får ditt företag att växa i raketfart!

8. Upplev hur uppfriskande risktagande kan vara

Om du på allvar funderar på att bli en entreprenör behöver du känna dig bekväm med att ta risker. Gärna riskfyllda risker och risker som i förlängningen kan innebära ännu fler risker. 

Detta kan till en början låta skrämmande och få din svett att börja lacka längst din nacke. Men allteftersom du simmat runt ett par månader i den entreprenöriella simbassängen, utan den flytväst som kallas anställning, ja då kanske du till och med rentav börjar njuta av det. Du kanske även börjar tävla mot dig själv. Hur långt kan jag simma? Hur länge kan jag hålla andan under vattnet? Kan jag testa nya galna simtekniker? Spänningen som följer med risktagandet blir helt enkelt en krydda i arbetslivet. Den smaken kanske aldrig framkommer på riktigt när du arbetar åt någon annan. För visst är det ju så att kryddor brukar göra maten mer smakrik?

Vi får dock inte ta oss vatten över huvudet och glömma att risktagandet kommer med ett ansvar. Det handlar alltså inte om att bli impulsiv, hänsynslös och att kasta sig in i hetluften gång på gång. Sådana beteenden är såklart inget vi rekommenderar. Som en företagare kommer du tvingas till att ta risker med jämna mellanrum, men det innebär inte att du skall ta varenda risk som serveras dig. Du behöver kunna känna in “magkänslan” för att avgöra vilka risker som kan hjälpa till att förstärka företaget.

9. Bli en mästare på problemlösning

Om du älskar problemlösning lär du älska rollen som entreprenör. Du får uppleva massvis med roliga och utmanande problem, varenda dag. Problem mellan himmel och jord kommer kastas mot dig likt badbollar på Rivieran. Allt från skatteproblem och marknadsföringsproblem till produktivitets-problem och skräcken i att du inte kommer hinna få i dig tillräckligt många koppar kaffe för att klara dig genom dagen levande. Stunder som dessa kan bli överväldigande, men vi alla vet att det är sådana händelser i livet som ger bäst förutsättningar för tillväxt. Vi har helt enkelt inget annat val än att bli mästare på problemlösning.

Eftersom du tvingas möta dessa orosmoln har du heller inget annat val än att ta itu med dem en efter en om du vill se din verksamhet fortsätta framåt i rätt riktning. Och det kräver ofta att du plockar fram ditt allra bästa jag och din skarpaste hjärnhalva (och se även till att den hjärnhalvan samarbetar med den andra). Men glöm inte att belöningarna kommer till dig när du minst anar det. Det kan vi lova.

10. Du får följa ditt hjärta

Visste du att det mänskliga hjärtat är 5000 gånger starkare magnetiskt än den mänskliga hjärnan? För att förtydliga: detta är den största vetenskapliga anledningen till varför du ska följa ditt hjärta och låta det leda dig på rätt väg, istället för att låta hjärnan göra det. Hjärnan är utan tvekan ett extremt kraftfullt verktyg, men hjärtat ljuger aldrig. Eller som Steve Jobs en gång sade:

“Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become.”

Så genom att gå från anställd till entreprenör kan du äntligen börja följa ditt hjärta på heltid istället för att följa andra människors hjärtan. Och eftersom hjärtat bokstavligt talat är en magnet, så kommer ditt beslut att följa det attrahera saker och ting som går hand i hand med din största vision. När du lär dig att lyssna till ditt hjärta kommer du känna dig mer expansiv, och då blir livet även mer meningsfullt och vackert.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2019-05-28 07:30
Så sant som det är sagt! Med stort ansvar kommer stor frihet. Jag som småbarnsförälder uppskattar att kunna styra min egen tid. Stundtals är det lite pyssligt, förstås. Men med framförhållning så kan jag planera in det som är riktigt viktigt. Både privat och i företaget. Och jag kan anpassa hela min arbetsdag efter min egen dygnsrytm. Bara en sån sak! Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.