Flera av världens största banker har nu anammat valutan i sitt tjänstesortiment, teknologiföretagen använder den och många företag som tillsammans har flera miljarder användare har inlett användarexpansionen i valutan. Detta driver tillväxt och värde – och det går i rekordfart!

Vad säger Skatteverket?

När du deklarerar måste du redovisa för Skatteverket om du eller ditt företag handlat med kryptovaluta, även om du bytt mot valutan. Du ska betala skatt på vinsten och en förlust får dras av. Samma regler gäller för alla kryptovalutor, alltså inte enbart bitcoin.

Är du anställd i ditt aktiebolag och har valt att få lönen i kryptovaluta? Om du sedan säljer valutan som du fått i lön ska omkostnadsbeloppet beräknas till marknadsvärdet exakt när du fick lönen utbetalad. Om du däremot erhållit kryptovaluta som betalning till företaget ska värdeförändringen, räknat från den dag du erhöll betalningen, redovisas och beskattas som inkomst av kapital. Det är dock annorlunda om du redovisar kryptovalutan som en lagertillgång – i dessa fall redovisas intäkten som inkomst av näringsverksamhet.

Det går inte att blunda längre – lär dig hur du säljer

Om du exempelvis säljer varor i din online shop och tar betalt i bitcoin men bokför transaktionen i svenska kronor anses du göra ett eget uttag av bitcoin i samma ögonblick som du tar emot dem. Du redovisar detta i deklarationen på bilaga K4. Detta gäller om bitcoin inte utgör lager i din verksamhet. 

Som privatperson, vid sidan av företaget, ska du deklarera kryptovaluta om du sålt kryptovaluta, om du bytt valutan mot annan valuta, om du lånat ut kryptovaluta, om du använt kryptovaluta vid inköp av vara eller om du använt valutan som insats vid spel.

Hur du deklarerar kryptovalutor

Så länge du äger kryptovalutan ska du inte deklarera värdeuppgång eller nedgång, det gör du när du säljer valutan. Om du exempelvis köpt kryptovaluta och sålt den ska du räkna så här:

Så räknar du:

Försäljningspris – (minus) omkostnadsbelopp enligt genomsnittsmetoden = vinst eller förlust. Beloppen ska anges i svenska kronor. Om du har fått en vinst beskattas du med 30% för hela vinsten. En förlust är avdragsgill med 70%.

Läs mer om genomsnittsmetoden och annan information du behöver här på SKV.

Missa inte: Guide hur du deklarerar Bitcoin till Skatteverket

Läs vidare: 6 sätt som du faktiskt kan tjäna pengar på kryptovaluta


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
2023-02-27 20:54
Det här är en mycket intressant artikel. I detta tänkte jag om min förmåga att tjäna pengar. Men i princip tjänar jag när jag får reda på växelkursen på Börsen Idag och det gör att jag kan lära mig om situationen på marknaden. Jag behöver verkligen veta detta för att tjäna bra pengar. Se mer...
Se svar (1)
2022-08-14 00:56
Tack för dina rekommendationer. Jag kunde räkna ut hur jag skulle göra rätt investeringar utan att bränna ut mig. Jag hittade också https://www.borsenidag.se/ där jag kan hålla koll på alla förändringar på aktiemarknaden. Jag är säker på att det kommer att hjälpa mig att investera mina pengar på rätt sätt. Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.