Kan man bli rik genom traditionellt sparande på bankkonto eller utbyte av arbete mot pengar?

Det är en idé som verkar mer svårlöst än att sätta pengar i arbete under veckans alla dagar, dygnet runt, året runt. Att låta pengar generera ännu mer pengar är en tilltalande idé, anser Jan Bolmeson. Dels är chanserna till avkastning relativt goda under förutsättning att man lär sig grunderna i hur aktiemarknaden fungerar och principerna kring kloka investeringar. Man ska samtidigt vara medveten om risken att förlora pengar. Den finns alltid och därför är det viktigt att sprida ut kapitalet över olika investeringar. Vid ett par tillfällen förlorade Jan Bolmeson nästan allt sitt aktiesparande på grund av felplaceringar, men lyckades bygga upp det förlorade kapitalet igen.

Ägde ingenting till en början

Paret Bolmeson träffades för 20 år sedan i en studentkorridor och kom ganska snabbt fram till att de delade samma värderingar och livsåskådning. Frihet. Just det, frihet var en gemensam grund som de skulle komma att bygga vidare på. De ville förfoga över sin egen tid på ett sätt som inte linjerade med vanlig anställning.

Deras första bostad var en hyreslägenhet i Malmö där de bodde under en längre period. De körde dessutom omkring i en 20 år gammal bil och ägde i stort sett ingenting av värde. Under dessa förhållanden kom de fram till att de ville få ut något annat av livet. De ville framförallt inte ha ett liv som de behövde ta semester ifrån. Att slippa flykten från en medioker vardag blev en viktig riktlinje på vägen bort från hyreslägenheten.

Livsvalen ingen slump 

Både Jan och Caroline Bolmeson är uppväxta under stabila, men enkla förhållanden, vilket delvis bidragit till deras målsättningar att bli rika tillsammans. Strävan efter personlig frihet och möjligheten att själva välja hur de ska utforma sin vardag har varit en av hörnstenarna i deras liv och kommer så alltid att vara. Den första miljonen tog mest tid och möda att få ihop, därefter blev det lättare. Det tog många år innan de lämnade lägenheten för att slå sig ned i villan strax utanför Malmö där de bor idag.

Som litet barn lämnade Jan Bolmeson tillsammans med sina föräldrar Sovjetstyret i Tjeckoslovakien för att slå sig ner i Sverige där de kunde återfinna demokrati och frihet. Föräldrarna drog sig fram så gott de kunde och uppväxten präglades av förväntningar att han skulle göra bra ifrån sig i skolan för att få ett jobb och sedan göra bra ifrån sig för att få behålla jobbet. Uppvuxen i en miljö som kantades av hopp, förväntningar och hårt arbete, kan man konstatera att Jan Bolmeson gjorde precis tvärtom. Han valde att bygga grunden för sin frihet genom egen verksamhet och smarta kapitalplaceringar istället för att söka lyckan i en anställning.

Tidigt medveten om pengar    

På grund av flykten och faderns alldeles för tidiga död när Jan bara var 13 år, växte tidigt ett medvetande fram om hur bräcklig tryggheten är. Det var då han bestämde sig för att aldrig mer befinna sig på osäkerhetens rand. Det blev en inre övertygelse som han burit på sedan dess. I 16-årsåldern köpte han sina första aktier.

Han skulle dock komma att förlora nästan allt aktiesparande - vid tidpunkten när han träffade Caroline som köpte en bok om aktiesparande. Med den kom vändningen; intresset att lära sig aktiemarknaden och ta kontroll över sin egen ekonomi. Det var då som bloggen Rika Tillsammans föddes. Kanske en orolig 13-åring gömmer sig bakom den - som en påminnelse att trygghet snabbt kan ryckas undan.

Trygghet inget bra syfte med sparande

Att ha pengar som trygghet är inget bra syfte, eftersom trygghet kan försvinna, tänker Jan Bolmeson som upplevde detta när hans far dog. Att prata om ekonomiskt självförtroende och självtillit i sina egna kunskaper om aktiesparande och investeringar är däremot mycket mer uppbyggligt.

Paret Bolmeson är överens om en sak: det pratas alldeles för lite om pengar. Folk tycker att det är lättare att prata sin hantverkare än sin ekonomi. Det är synd att det blivit så tabu att fråga om andras låneräntor och bostadslån eller aktier. Det saknas helt enkelt utbildning i ekonomi för allmänheten. 

Man kan inte spara sig rik. Det handlar snarare om att ändra sitt beteende i grunden för att lyckas få till en förändring. I dag har Jan och Caroline uppnått sina mål och trivs bra med livet de lever. Syftet var aldrig att sluta arbeta, snarare personlig frihet. Jan arbetar omkring tio timmar dagligen med bloggen och coachning. I uppgifterna ingår att besvara mellan 50 och 100 mejl varje dag. Nu återstår att hjälpa andra till ekonomisk frihet, vilket rikemans coachen Jan ju gör. 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.