Om du tar ut månadslön upp till 45 833 kr (2021), får du maximal avsättning till pension. Men även att du i fall av sjukdom eller om du ska vara föräldraledig har rätt till ersättning från Försäkringskassan på maximal nivå. Tänk också på om du tar ut aktieutdelning istället för lön att den inte är pensionsgrundande.
När du driver eget så får du inte tjänstepension via kollektivavtal. Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen genom eget sparande i till exempel en kapitalförsäkring.
Missa inte: Skriv konsultavtal när du utför uppdrag
Visste du att tjänstepensionen kan utgöra 20–25 procent av din totala pension, och ännu mer om du är en högavlönad konsult? Inte? Då är du långt ifrån ensam. Trots att pensionen för många är livets viktigaste sparande spenderar genomsnittskonsulten sannolikt mindre tankekraft åt tjänstepensionen än åt att välja vilket kaffe de ska starta dagen med.
Sammanfattningsvis kräver egenföretagandet en stor dos av eget ansvar för att bygga en framtid med ekonomisk trygghet. Ta gärna hjälp av en pensionsrådgivare för att kickstarta ditt nya, fria liv!
Så vad kan du som konsult göra för att ta klivet till att maximera din framtida lön? Här är några tips.
1. Skaffa en överblick
Mitt första tips för konsulten som vill få kontroll över sin pension är att logga in på minpension.se för att få en överblick av nuläget. Har du fått tjänstepension från dina tidigare arbetsgivare? Har du sparat egen tjänstepension i ditt bolag? Sen är det alltid bra att fundera på hur man själv ser på sin pensionstid. Vad vill du göra? Var vill du göra det? Hur mycket kapital tror du att du behöver för att leva som du önskar? Genom att samla alla delar på ett ställe får du bra koll på läget.
2. Spara inte bara i boendet
Ett medskick är att inte förlita sig på att boendet ska betala för framtiden som tidsmiljonär. Många säger att de ”har sin pension i huset”, men här vill jag lyfta ett varningens finger. Det är svårt att sälja av några tegelstenar i taget för att få en stadig månadslön när man är pensionär. Vill det sig illa kan man tvingas in i en försäljning för att skaffa sig ett billigare boende – precis när huspriserna dykt.
Det är viktigt att istället börja spara i tid och ta ansvar för din egen framtid – så att den kan bli precis så som du vill ha den. Annars riskerar du att gå miste om stora belopp och få en betydlig lägre pension än du tänkt dig.
Om du tar ut aktieutdelning är det bra att spara en del av dessa pengar till pensionen, om du inte pensionssparar på annat sätt.
3. Mer pension – lägre skatt
De flesta anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare men du som egenföretagare företagare behöver spara själv till pensionen. Ett bra mål är att spara 4,5 till 6 procent av din lön eller överskott, så motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till sin tjänstepension. Tar du ut en lön över 42 625 kronor i månaden, behöver du dessutom spara 30 procent av det som överstiger 42 625 kronor för att få motsvarande tjänstepension som en anställd med kollektivavtal.
Den som är anställd i sitt eget aktiebolag har rätt att göra avdrag för privat pensionssparande i inkomstdeklarationen med upp till 35 procent av lönen. Det gäller om du endast betalar in till allmän pension genom att betala arbetsgivaravgift i bolaget och inte till någon tjänstepension i ditt bolag. Du betalar inte inkomstskatt på den del som motsvarar avdraget eftersom sparandet är avdragsgillt i din deklaration.
För att du ska kunna göra avdrag i deklarationen för privat pensionssparande måste du pensionsspara i en pensionsförsäkring eller via ett individuellt pensionssparande (IPS).
Visste du att du kan dra av upp till 35 procent av din bruttolön upp till 476 000 kronor per år (2021) i tjänstepension? Rent konkret sänks ditt resultat i bolaget, vilket gör att du får lägre bolagsskatt att betala. (max avsättningen som är avdragsgillt är 10 pbb).
Ett bättre alternativ för dig som har enskild firma och tjänar mindre än 537 100 kronor per år är att inte göra avdrag för privat pensionssparande i din deklaration utan istället spara pengar som du har betalat skatt för i exempelvis en kapitalförsäkring. Detta eftersom avdraget sänker det belopp som socialförsäkringsförmåner grundas på, allmänna pension, föräldrapenning och sjukpenning.
4. Glöm inte försäkringarna
Som egenföretagare behöver du se till att ha samma skydd som du skulle haft om du varit anställd. Du behöver till exempel en sjukförsäkring för att skydda dig mot den ekonomiska konsekvenser om du skulle bli sjuk en längre tid. Du kan även försäkra dig mot exempelvis en långtidssjukskrivning. Om olyckan är framme går försäkringsbolaget då in och ersätter upp till 90 procent av den del av din lön som du förlorar, utöver Försäkringskassans ersättning.
Om du blir sjuk vill du förstås säkerställa en fortsatt inbetalning till din pension under tiden du inte kan arbeta. Då behöver du en premiebefrielseförsäkring som fortsatt betalar in premier till din tjänstepension.
Viktigt som konsult är också att ha en konsultförsäkring, som kan ge ersättning om du skulle bli skadeståndsskyldig för en person- eller sakskada.
5. Spara i en kapitalförsäkring till pensionen
En kapitalförsäkring kan du använda dig av för att buffertspara eller placera verksamhetens överskottslikviditet. Fördelarna med att placera kapitalet i en kapitalförsäkring är flera. Bland annat beskattas kapitalet genom en årlig avkastningsskatt ut ifrån försäkringskapitalet.
Du har också möjligheten att placera om kapitalet i fonder eller andra värdepapper utan att deklarera för affärerna. En annan fördel med kapitalförsäkringen är att du kan bestämma om kapitalet ska betalas ut som ett engångsbelopp eller om du ska ha månatliga utbetalningar.