Kopplingen mellan pengar och lycka är ett ämne som intresserar många i en värld där konsumism i mångt och mycket är normen och hög lön, lyx och flärd ofta lyfts fram som något att sträva efter.

Författaren Jeff Haden undersöker detta närmare i ett inlägg i tidningen Inc.com. Även om det kan låta konstigt, indikerar vissa studier på att ju mer pengar människor tjänar, desto mindre lyckliga är de. Och det kanske inte är så förvånande då personer som känner sig väldigt upptagna, inte upplever samma nivå av lycka. Å andra sidan gäller det även den som har för lite att göra.

Men kan man då köpa lycka för pengar?

Så här skriver författarna till studien “Om pengar inte gör dig lycklig, så spenderar du dem förmodligen inte rätt” i Journal of Consumer Psychology:

"De flesta människor känner inte till den grundläggande vetenskapliga faktan om lycka - om vad som skapar den och vad som bibehåller den - och så vet de inte hur man använder sina pengar för att skapa lycka. Pengar är en möjlighet till lycka, men det är en möjlighet som människor rutinmässigt slösar bort eftersom de saker de tror kommer att göra dem lyckliga ofta inte gör det."

Här är deras regler för att omvandla pengar till lycka:

1. Köp upplevelser, inte saker

Vi behöver köpa saker som vi behöver. Hus, bil, kläder och mat. Men det som ger glädje är upplevelser och en av anledningarna är att de skapar minnen som består. En studie visade att fyra av fem sa att de "mentalt återbesökte" sina upplevelser mycket oftare än materiella inköp.

Så kort sagt, köp det du behöver, och använd sedan pengarna till de upplevelser du längtar efter.

2. Köp så många små nöjen som möjligt

Forskning visar att lycka är mer starkt förknippat med frekvensen än intensiteten av positiva affektiva upplevelser.

Forskarna menar att det kan vara bättre att unna sig fler, men mindre kostsamma upplevelser, snarare än att lägga pengar på stora inköp som till exempel en sportbil.

Det sprider nämligen “lyckoeffekten”: Ett bett av en kaka är fantastiskt. Det andra bettet är bra. Det tredje bettet är gott. Det tionde bettet är dessvärre bara mer av samma sak.

3. Betala nu, konsumera senare

Att försena konsumtionen skapar förväntan. Till exempel visar forskning att planering av en semester är nästan lika roligt som att vara på semestern. Dessutom är omedelbara köp mindre genomtänkta. Det är också mindre roligt att behöva betala för saker i efterhand.

Kreditkortsköp är med andra ord ingen bra väg för att uppleva lycka. Att istället spara ihop till något är en betydligt bättre väg till lycka.

4. Hjälp andra

En mängd forskning visar att kvaliteten på dina sociala relationer är starkt kopplat till den lycka och välmående du känner. Därför är det inte förvånande att människor som ägnar mer pengar åt att hjälpa andra tenderar att känna sig mer lyckliga, oavsett inkomst. Välgörenhet är ett sätt, men även att ge små gåvor till andra fungerar bra. Forskning visar att givaren upplever lika mycket glädje som mottagaren.

Att ge är att få.

5. Följ rätt människor

Vad som är lycka, liksom framgång, är individuellt. Det som gör en person lycklig är inte nödvändigtvis det som gör dig lycklig.

Men trots det pekar forskningen på att det bästa sättet att förutsäga hur mycket du kommer att njuta av en upplevelse är att se hur mycket andra människor har njutit av den.

Forskarna formulerar det så här:

"Andra människor kan förse oss med värdefull information, inte bara genom att berätta för oss vad som har gjort dem lyckliga, utan också genom att ge information om vad de tror kommer att göra oss lyckliga."

Jeff Haden lyfter exemplet med bok- och filmrecensioner men det är även bra att kolla betyg och recensioner inför köp av saker och upplevelser. 

Att följa vad andra rekommenderar är smarta, särskilt när det kommer till att omvandla pengar till lycka.

Se även: 27 bra sätt hur man kan tjäna extrapengar hemifrån


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.