Men ingen berättade för mig att det finns en hake. Ingen talade om för mig att det inte finns några garantier för att jag ska kunna uppnå mina mål. Jag har nu förstått att livet handlar allt mindre om mina slutmål utan det handlar snarare om vägen dit.

Det handlar om alla mina förberedelser och planeringar inför stora möten. Det handlar om mina tidigare beslut och konsekvenser av dessa. Det handlar om den lärdom som jag har fått från mina erfarenheter. De här tankarna dök upp i mitt huvud när jag tittade på idrottsgalan. Alla dessa atleter har jobbat hårt i flera år för att kunna vinna tävlingar som ibland tar endast några minuter eller till och med sekunder. För elitidrottaren handlar det inte om dessa sekunder utan snarare alla år som denne har finslipat sina tekniker samt gjort stora investeringar i sin fysiska och mentala styrka. Målsättningen ger exempelvis simmaren Sarah Sjöström något att fokusera på men det som betyder mest i hennes utveckling är hennes erfarenheter de senaste åren fram till senaste VM-guldet. Då handlar det främst om mental styrka.

Jag tycker att det finns en stor koppling mellan toppidrott och ledarskap. I mitt jobb som mental coach träffar jag en del toppidrottare som vill höja sig till nästa nivå och jag träffar en del chefer och ledare (kom ihåg att vi är alla chefer i våra egna liv) som vill bli mer framgångsrika. Jag rekommenderar dig att kontakta en coach, mentor eller bollplank för att kunna ta din målsättning (vare sig det är för dig själv eller din organisation) till en ny nivå. Eftersom den här artikeln handlar om affärsutveckling och företagande tänker jag dela med mig några delar som mental styrka kan hjälpa dig:

1) Omvänd mental styrka. Här upplever ledaren/medarbetaren att det är mycket som går emot henne just nu. Många besvikelser (och otur) men hon ser till att vända på trenden.

2) Ögonblicklig mental styrka. Här känner ledaren/medarbetaren att han gör ett gott vardagligt jobb men klarar inte av trycket vid viktiga och kritiska tillfällen. Här behöver han bli mental stark för att klara av trycket. Det här gäller för även många idrottsmän som jag träffar.

3) Solid mental styrka. Här jobbar du och din coach främst med din hälsa och fysiska orubblighet för att kunna hantera stress och trycket så att du kan leverera när det väl gäller.

4) Risktagande mental styrka. Här behöver coachen belysa betydelsen av beräknade risker som kan särskilja dig från dina konkurrenter. Det handlar om bland annat vilken självbild du har. Coachen hjälper dig att söka utmaningar och övervinna dem istället för att undvika risker i rädslan för att förlora. Som tennislegenden Björn Borg har sagt: "Om du är rädd för att förlora så vågar du inte att vinna".

Mental styrka är kritisk för din egen framgång och du kan även se den som en utveckling av din organisation.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.