Pandemin ledde till en extrem situation där efterfrågan på frakt först sjönk, varpå fraktbolagen drog ned på kapacitet, för att sedan explodera. Många svenska företag tvingades betala över 100 tusen kronor för en container med gods från Asien enbart i fraktkostnad.

Därtill var många fabriker i Kina och Vietnam också till och från stängda, eller hade problem med materialinköp, vilket också resulterade i långa ledtider.

Många importörer vill tillverka inom EU 

Under 2021 var det tydligt att de fraktkostnaderna skulle ligga höga under en tid framöver, vilket ledde till ett ökat intresse för tillverkning i Europa. Hela kalkylen förändrades vilket gjorde att priserna för att tillverka inom EU helt plötsligt såg betydligt mer attraktiva ut.

Fraktkostnaderna har sedan dess fallit tillbaka till normala nivåer, men många företagare som jag talar med vågar inte vara helt och hållet beroende av leveranskedjor som sträcker sig över hela världen. 

Är det dyrare att tillverka i Europa?

Ja, det är i regel dyrare att tillverka exempelvis ett klädesplagg i Europa gentemot Kina eller Vietnam, även om det handlar om exakt samma kvalitet. Dock jämnar det ut sig lite då det inte är tullavgifter inom EU, och därtill är den totala fraktkostnaden lägre.

Det flesta av våra kunder betalar 2 till 2.5 gånger mer för en motsvarande produkt i Europa, gentemot Kina eller Vietnam.

Fördelar

Allt kan dock inte mätas i produktkostnader, utan det finns andra fördelar med tillverkning i Europa som kan löna sig väldigt snabbt. För det första är ledtiderna betydligt snabbare. Varor kan levereras på ett par dagar från såväl Estland som Portugal.

Att sedan vara närmare sin fabrik, och ha bättre koll på materialinköp och var de kommer ifrån, är något som öppnar för att utveckla bättre produkter på ett helt annat sätt. Det kan också stärka varumärket, vilket kan leda till ett högre utpris.

Nackdelar

Den stora nackdelen med tillverkning i Europa är inte högre priser, utan snarare att det inte existerar tillverkare för alla produkter. Många företag som länge importerat från Kina förutsätter att det finns motsvarande tillverkare som väntar i Europa - men så är inte alltid fallet.

En annan nackdel är att fabriker i Europa ironiskt nog kan vara ganska svåra att jobba med. Många är skeptiska till nystartade företag. Flera av våra kunder har också nämnt att fabriker i Europa inte ger offerter eller svarar på frågor, eller tar god tid på sig. Personligen tror jag att det beror på att tillverkare i Europa inte är lika fokuserade på sin digitala närvaro, som de kinesiska fabriker som under 20 år lärt sig att fånga in kunder via Alibaba.

Vilka produkter kan vi få tillverkade i Europa?

När det gäller exempelvis elektronik, smycken i rostfritt stål, armbandsur, och många andra typer av produkter så finns det inte alltid fabriker i Europa. Nu syftar jag också specifikt på fabriker som tillverkar åt andra företag - inte tillverkare som ägs av varumärken som Rolex or Hermes.

Nedan följer dock exempel på produkter där vi hittat gott om tillverkare:

1. Kläder

2. Hemtextil

3. Glas

4. Möbler

5. Bordsspel

6. Mat

7. Kosttillskott

8. Parfym och kosmetika

9. Väskor

10. Smycken

Slutsats

Hade jag själv lanserat en produkt idag hade jag först letat efter tillverkare i Europa och tillverkat där om det existerar fabriker för min produkt. Jag anser kortare ledtider och bättre koll på leveranskedjan väger upp mot ett högre pris. När det gäller kvalitet är dock alltid viktigt att ha tydliga specifikationer och se till att varorna kvalitetskontrolleras innan leverans.

Om författaren

Fredrik Grönkvist är medgrundare av Productmkr.com och ScandinAsian.se, med nuvarande bas i Hong Kong.

"Idag jobbar vi främst med att hjälpa företag i EU, USA och Asien att se till att deras produkter möter krav på produktsäkerhet, kemikalier och CE märkning. Från början jobbade vi främst tillverkning i Asien, men jobbar nu även med företag som tillverkar i Europa och Turkiet."

Se även: Guide om tillverkning och import från Kina


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.