Nya tekniska fenomen har en förmåga att kopplas till akronymer och i den virtuella världen råder det absolut inga undantag. För att hjälpa dig i förkortningsdjungeln har jag sammanställt en praktisk guide över vad som är värt att veta om VR, AR och MR – läs den gärna, så att du slipper fortsätta undra över vad som händer i framtiden och varför.

Virtual reality (VR)

Den snabbt växande trenden som ingår under kategorin ”immersiv multimedia”, eller enklare uttryckt datasimulerad verklighet, replikerar en miljö som simulerar en fysisk närvaro på platser i den verkliga alternativt den fiktiva världen där användaren tillåts interagera med omgivningen. Därför kan VR beskrivas som ”paraplybeteckningen” för olika upplevelser skapade av platser som är filmade i 360 graders vinkel, rent konstgjort innehåll eller en hybrid dvs blandning av de båda.

VR-inspelningar av riktiga platser

Immersiva bilder som även kan kallas 360 graders video är videoinspelningar av riktiga scener där vyn i alla riktningar spelas in samtidigt. Det gör att användaren har total kontroll under uppspelningen över alla visningsriktningar precis som i verkliga livet och på så sätt kan; se upp och ned samt fram och tillbaka utan problem. Idag används VR främst genom ”VR-glasögon” för spel och nöjesupplevelser men inom kort förväntas tekniken även bli en viktig del bland annat framtidens sälj- och utbildningsmetoder, resor, träning och sjukvård. Och vi skall inte glömma bort den stora drivmotorn i utvecklingen av detta segment nämligen VR-Porr som precis som på VHS-kassetternas tid och starten på the World Wide Webb (Internet) kommer att spela en avgörande roll i teknikutvecklingen.

Datorgenererad VR (CG VR)

Den starkast växande trenden inom Virtual Reality-området är för tillfället skapandet av datorgenererat innehåll som redan är på väg att revolutionera flera marknader och olika områden. Människor har sedan urminnes tider arbetat för att visualisera ambitioner, tankar och idéer, men snart kommer det gå att konkretisera dessa på en helt ny nivå. Tänk bara när du ska köpa en icke färdigställd lägenhet från nyproduktion eller för den delen spela spel. Mäklarna och byggindustrin kommer att snabbt behöva anpassa sig till den nya verkligheten. Detsamma gäller E-sportsarenan som jag tidigare skrivit om . Den är redan en miljardindustri som växer lavinartat och aktörerna utgör nutidens popstjärnor där deras idoler och följare vill vara med i spelet och interagera i deras virtuella värld. Vi har bara skrapat på ytan här…

Sakta i backarna, så enkelt är det inte! AR vs. MR

I diskussionen om den virtuella verkligheten (VR) finns det också underkategorier som på senare tid blivit brännheta ämnen och nya nischområden. Det är nu vi ger oss in i förståelsen av skillnaden mellan AR (augmented reality/förstärkt verklighet) och MR (mixed reality/mixad verklighet).

AR – Nästan som 360 graders videoinspelningar, men inte riktigt

Den förstärkta verkligheten inom den virtuella verklighetsgrenen är en direkt eller indirekt syn på en fysisk, verklig miljö vars element kompletteras med datorgenererade sensoriska ingångar så som ljud, video, grafik eller GPS-data. Låt mig ta ett enkelt exempel som får dig att förstå: IKEA som nyligen inlett ett samarbete med Apple planerar att släppa en applikation där du med ett enkelt knapptryck kan placera en möbel i ditt rum via din mobilkamera för att se så att den passar in där du tänkt dig. Dessutom ska det bli möjligt att med ett enkelt knapptryck köpa hem varan genom appen. Konsumenten minimerar risken för felaktiga köp samtidigt som IKEA når nya dimensioner vad det gäller tillgänglighet och försäljning. Spännande. Men det är bara början. Tänk dig själv vilka idéer och möjligheter detta startskott får när den här revolutionerande tekniken sätter i rullning! Hur påverkar den dig, din familj och ditt arbete i vardagen?

MR – Den ultimata hybriden som reagerar i realtid

Skillnaden mellan AR och MR är nu hårfin, men på samma gång enorm. För precis som i tidigare beskrivna fall mixar MR-tekniken (Mixed Reality) verklighet och tekniskt skapade miljöer med en viktig skillnad, att miljön samverkar och reagerar i realtid. I dagsläget experimenterar världsledande kirurger med att bland annat använda virtuellt skapade ultraljudsbilder på sin patient under pågående operationer för att säkerställa sitt tillvägagångssätt och minimera risken för fel. Det här ses som framtidens sätt att verkligen minimera risker på operationsbordet. Men igen, användningsområdet är oändligt, och vi är ännu bara i startgroparna.

Framtiden är här

Den tekniska utvecklingen fortsätter revolutionera vår värld och samtid på alla fronter och av alla de verkligheter jag behandlat i den här artikeln verkar den syntetiska och riktiga verkligheten komma allt närmare varandra. Vi ska inte utesluta en överskådlig framtid där syntetiskt innehåll kommer kunna reagera och även interagera med den verkliga världen på något sätt. Det här är ett ämne jag definitivt kommer få anledningar att återkomma till inom snar framtid, men tills dess gör som du brukar: våga Lära om, Lära nytt och Lära rätt. Och häng med mig in i framtidens fantastiska värld.

Är du redo för framtiden?

Är du redo, är din familj redo och är din organisation redo för framtiden? Om inte, låt mig hjälpa er att förstå vad och varför saker händer. Ta möjligheten att förbereda dig här och nu, väntar du är chansen stor att du missar tåget som redan börjat lämna perrongen.

Tack för att du vill läsa mina inlägg här på Företagande.se. Jag föreläser, genomför workshops, arrangerar innovationsresor och skriver regelbundet om framtiden för att förmedla mina tankar om vad som kommer att hända framåt. 

Som alltid vill jag gärna höra av dig med dina funderingar, idéer och kommentarer. 

Är du intresserad av att lära dig mer om vad som händer och boka en föreläsning - kolla in hur en sådan ser ut: Föreläsning om framtiden för Adeptus Chefsnätverk och Mentorprogram
Läs gärna också min artikel om Det finns ingen bubbla - framtiden är en pågående världsomspännande revolution vi alla måste ta del av.
Eller varför inte ta del av min artikeln om framtidens lösning på sjukvårdens problem: AI i sjukvården
Har du en hund som du vill förstå bättre är denna artikeln spännande att läsa: Hur kan du förstå din hund på riktigt med hjälp av Big Data, maskininlärning och AI?

Bästa hälsningar Mats Rimton

Mer information om författaren
Mats har arbetat som föreläsare och konsult i över 25 år, både i Sverige och internationellt. Nu delar han som Futurist och inspiratör med sig av sin kunskap för att hjälpa till med att skapa förståelse i företag, dess företagsledningar och för deras kunder. Allt för att de skall få möjligheten att bättre förstå framtidens utveckling, utmaningar och möjligheter.

Nyfiken på framtiden – Följ mig här eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev på Futurement.se för att få tips, tankar, råd och idéer om framtiden.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.