Det vanligaste är att människor jobbar på plats tre dagar i veckan och två dagar på distans. Enligt Nick Bloom, professor i ekonomi vid Stanford University i USA, var fredag som förväntat överlägsen distansvinnare, följd av måndag. Han har forskat på distansarbete i 20 år och det är Kollega som rapporterar om den nya forskningen.

Fredagar på jobbet har blivit slappare och “flexigare”

I USA har “Casual Friday” puttats ner på slappskalan av begrepp som ”Flex Friday” och ”Flow Friday” enligt Bloomberg. Även i Sverige har det blivit vanligare att möten på fredag eftermiddag möts av missnöje och det förekommer också att fredagsölen intas tidig eftermiddag framför skärmen.

Men det finns fredagshopp om annat än öl, bubbel och vila. Bloomberg delar med sig av fyra tips för att energiboosta fredagseftermiddagen.

Planera inför nästa vecka

Om du inte orkar tänka i alltför djupa banor och vill slippa hyperfokusera, kan du beta av måndagens att-göra-lista på fredagen. Det är lite lagom kreativ nivå att sätta fingret på vad som behöver prioriteras när nästa vecka kickar igång.

Checka-av-fredag

Om måndag är dagen då du bestämmer veckans jobbprioriteringar, är det logiskt att du stämmer av att allt gick som det skulle under veckan. Om inte allt hanns med kanske du bör tänka över vad du gör för fel och hur du kan arbeta mer effektivt.

Se på fredagar som ”spilltid”

Om du betraktar fredagar som en lugnare dag kan du får mer "mjuka" sysslor utförda. Om möjligt så skippa de tyngsta besluten och viktiga jobbmöten på fredag. Kanske kan du rentav hålla fredagar helt fria från möten och viktiga deadlines.

Prioritera åtgärder som inte är akuta

Inrikta dig på mindre krävande uppgifter på fredagar. Kanske har du något halvfärdigt dokument eller nästan färdigskriven text att pilla lite med. Försök i den mån det går att ta tag i akuta ärenden andra veckodagar än fredagar.

Fredagsfikat kan förbättra produktiviteten och sammanhållningen

En energikick för att jobba effektivare under veckans sista dag är något överraskande fredagsfikat. Enligt psykologer kan det populära fredagsfikat vara mer än en trevlig paus och faktiskt förbättra jobbprestationerna.

Enligt Viveka Adelswärd, före detta professor i kommunikation på Linköpings universitet, kan fikastunderna öka personalens kreativitet, förbättra deras sociala kompetens och skapa starkare sammanhållning på företag.

Fruktbart att fikat plockar bort titlar och fokuserar på individen

En annan viktig faktor hon pekar på är att fikat på fredag tar bort hierarkier och komplicerade arbetsbeskrivningar. Umgänge på individnivå bortom barriärer i form av titlar och maktdynamik, skapar förutsättningar för starkare gemenskap.

Efter COVID-19 har fredagsfikat blivit ännu viktigare eftersom fler jobbar på distans i avskildhet. Kanske är gofikat på fredag rentav värt att införa för att ge kollegorna chans och tid att bygga upp den sociala gemenskapen.

Fredagsfikat - ett lönsamt sätt att skapa bättre prestationer

Eftersom social samvaro främjar välmående är fredagsfikat helt enkelt ett prima sätt att öka arbetseffektiviteten. Att känna sig hemma i gruppdynamiken på en arbetsplats och hämta nya krafter kan leda till bättre prestationer.

Fredagsfikat kan vara ett lönsamt sätt för arbetsgivare att få glada och mer entusiastiska medarbetare till ett relativt lågt pris. Entusiasm skapar arbetsglädje och arbetsglädje sprider sig som ringar på vattnet.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.