Forskning i USA visar att den så kallade Generation Y, som är födda mellan 1982–2000 (årtalen varierar något beroende på vem man frågar) sällan köper hus och ännu mer sällan bilar. I själva verket köper de inga dyra saker alls. Fler väljer att hyra eller låna. I samma takt växer delningsekonomin fram som bygger just på att hyra ut och dela på inköpen med andra.
Varför sker detta nu?
Ett snabbt svar blir kanske att de inte har råd eller är oroliga för att ta lån. Även om det tills viss del kan vara sant så finns det även andra förklaringar.
Saken är den att nuvarande generation av ungdomar skiljer sig från sina föräldrar. De har andra värderingar.
De har börjat ifrågasätta begreppet framgång och vad det verkligen innebär. Den yngre generationen ser på det så här:
- Framgångsrika människor köper inte - de hyr.
- Om du vill betraktas som framgångsrik, investera dina pengar i upplevelser och resor eller jobba och samarbeta med andra i olika startup-projekt. (Den yngre generationen har mer eller mindre ”vuxit upp på internet”, sett vilka möjligheter där finns och har inga problem med att söka upp den kunskap som behövs för att dra igång ett företag. Det har helt enkelt aldrig varit så enkelt att starta företag som nu.)
Generation Y söker inte välstånd och trygghet - allt de vill ha är flexibla arbetstider, ekonomisk frihet, samt att kunna ta med sitt arbete och resa vart de vill.
Materiella saker har tappat i värde
Varför ska man äga en bil om man kan ta en taxi, använda tjänsten Uber, samåka med andra eller samäga bilen i en bilpool? Och det är inte dyrare än att ha en egen bil, tvärtom.
Varför ska man köpa en sommarstuga, när man enkelt kan hitta ett ställe att bo vart som helst i världen med hjälp av t ex Airbnb?
Mer om Airbnb och andra reseappar hittar du här
Och varför ska man köpa ett hus eller en lägenhet?
- Du vet inte hur länge du kommer att vilja bo kvar.
- Du kommer att få låna upp pengar som tar upp till 40-50 år att betala tillbaka.
- Du kommer förmodligen att byta jobb under de närmaste åren ändå och hyr du istället för att köpa, hindrar inget dig från att flytta vidare.
Enligt tidningen Forbes byter ungdomar i USA jobb vart tredje år i genomsnitt. I Sverige hittar jag ingen statistik om detta men inget pekar på att politikers tjat om fasta och trygga jobb kommer att spela någon viktig roll i framtiden. Friheten kommer att anses viktigare samtidigt som trygghet aldrig kan komma från att ha ett "fast jobb". Den kommer från att veta att jag snabbt kan skaffa mig en ny inkomst om jag förlorar den jag har idag.
Trendspanaren: ”Fast anställning kan komma att betraktas som ett historiskt fartgupp”
Begreppet ”ägande” är inte längre relevant
James Hamblin, krönikör i tidningen The Atlantic, beskriver fenomenet där han hänvisar till forskning från de senaste tio åren som stärker tesen om att det är lättare att uppnå lycka och en känsla av välbefinnande om man spenderar sina pengar på upplevelser, istället för att köpa nya prylar. Social interaktion mellan människor är avgörande för om de känner sig nöjda med livet eller inte, menar James. Att prata med andra och ha nära vänner gör dig till en lyckligare människa.
“Turns out people don’t like hearing about other people’s possessions very much, but they do like hearing about that time you saw Vampire Weekend.”
För även en dålig upplevelse kan bli till en bra historia. Det kan inte materiella saker.
Det finns också forskning som pekar på att köpa dyrbara prylar ökar stressen; de kan ju själas eller gå sönder. Är det mitt billarm som tjuter utanför..?
Läs även: Hur du spenderar dina pengar rätt för att bli lycklig
Slutligen
Våra föräldrar kunde inte resa så ofta som vi gör och de hade inte heller samma möjligheter att starta ett företag – normen var att jobba för någon annan. Därför investerade de i hus och bilar, de skulle ju ändå inte göra något annat i livet.
De flesta saker vi köper kommer att sjunka i värde med tiden, upplevelser gör det inte och ingen kan stjäla dem ifrån dig.
Så vad väljer du att investera i?
Källa: Brightside.me