“Utöver visuella, auditiva, haptiska och luktbaserade sensationer har smaken en betydande inverkan på både de fysiologiska och psykologiska aspekterna av den mänskliga upplevelsen. Trots detta är forskningen kring smakgenererande teknik för VR-applikationer fortfarande i ett tidigt stadium,” skriver forskarna i sin studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Det rapporterar Independent.

Enheten som ofta benämns VR lollipop använder sig av olika livsmedelsklassade kemikalier som är inbäddade i små gelpåsar på dess yta. När dessa gelpåsar stimuleras av en elektrisks impuls, frigörs kemikalierna och blandas med användarens saliv för att skapa en specifik smak. Bland de nio smakerna som kan genereras finns socker, salt, citronsyra, körsbär, passionsfrukt, grönt te, mjölk, durian och grapefrukt.

Smakintensiteten kan justeras genom att ändra spänningen till gelpåsarna, vilket gör det möjligt att anpassa smaken efter användarens preferens.

Forskarna ser flera potentiella användningsområden för den nya tekniken, bland annat inom distanshandel, människa-maskin-gränssnitt (MMI) och underhållning.

Tidigare har liknande teknik utvecklats för att återställa smakförmågan hos personer som förlorat den på grund av ålder eller sjukdom, men detta är en av de första enheterna som riktar sig mot underhållning och interaktion i virtuella miljöer.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.