Att spela golf har förvånansvärt många fördelar. Flera hälsofrämjande aktiviteter är sammanslagna i en sysselsättning. Men oroa dig inte om du inte spelar golf, det går att få fördelarna även på annat sätt!


Har du ett arbete som kräver mycket av dig intellektuellt? Är det många beslut som ska fattas? Personer som ska lyssnas på? Behöver du regelbundet få nya idéer som ska leda er vidare? I så fall kan golf vara den optimala återhämtningen.

Det finns flera dolda fördelar med golf. Det sociala är förstås en viktig bit, att få en fyratimmarsrunda med en medspelare skapar förutsättningar att umgås och prata om sådant som både är viktigt och oviktigt. Naturupplevelsen är en bonus, det är vetenskapligt bevisat att naturen har en avslappnande effekt. Dessutom gör de långa sträckorna att man hinner sortera i sina tankar.


Ta vara på intrycken

Att promenera lite längre sträckor gör att man rensar den inre känslobägaren. Alla tankar och känslor som kommit in behöver bearbetas. Viss information är viktiga pusselbitar, beslutsunderlag för kommande projekt. Annan information är viktig nu, den bekräftar sådant som vi redan vet. Sedan finns det förstås information som inte fyller något syfte, som vi med fördel kan släppa taget om.

Genom att låta tankarna komma och gå får det undermedvetna tid att sortera de intryck som finns i känslobägaren. En full känslobägare är ofta oöverskådlig. Den påminner om en knökfull källare. Det är fullt av skatter, men det går inte att komma åt dem.

Med en relativt tom känslobägare är det lättare att se vad vi har för resurser. Det ger också ett lättare sinne som är både lekfullare och mer kreativt. Det finns en anledning till att vi vill göra så mycket på semestern när vi är utvilade; kreativiteten vaknar när vi har utrymme för den.


Samtal förstärker effekten

Samtal med en vän tömmer också känslobägaren. Det handlar inte bara om att vi får säga saker och lätta på vårt hjärta. Vännen kanske också ger inflikningar som hjälper oss vidare i våra tankar. I stället för att älta problemet får vi delar av lösningen.


Tiden gör skillnad

Att en golfrunda är relativt lång (det tar ca 4 timmar att gå 18 hål) är också fördelaktigt. Det tar en stund att både ”prata av sig” och sortera sina tankar. Om vi jämför en golfrunda på 4 timmar med en lunch på 1 timme så brukar lunchen lämna oss fylld av intryck och känslor, medan golfen resulterar i ett lugnt sinne. Det tar en stund att komma igenom alla lager av tankar och känslor innan vi hittat stillheten på insidan. Tiden gör skillnad. Fördelarna börjar visa sig när vi varit i stillhet så länge att det blivit lugnt.


Vacker miljö

Den vackra miljön gör också sitt. Skönhet gör att våra sinnen hurrar av förtjusning, oavsett om vi medvetet suger in atmosfären eller inte.


Men om man nu inte gillar golf, finns det andra sätt att få samma positiva effekt?


Givetvis går det att få samma effekt som golf, utan att spela golf!


Monotont, tar tid och lagom fokuserat

För att få samma effekt som golfen gäller det att låna de viktiga pusselbitarna: monotont, tar tid och lagom fokuserat.


Gör saker där du inte behöver tänka

Att promenera är en lagom monoton aktivitet. Den hjälper tankarna komma och gå. Alla aktiviteter som du kan gör ”utan att tänka” har samma effekt. Du kan klippa gräs, skotta snö, måla husfasad, hänga tvätt eller till och med städa. Att pendla till och från jobbet kan också bli en stund där tankarna får komma och gå. På vägen till jobbet börjar man förbereda sig för jobbet, på vägen hem kan tankarna tänka färdigt.

Knepet är att inte fylla på med mer intryck (lyssna inte på podd) utan skapa utrymme för tankarna att komma och gå (musik går bra). Att lyssna på podd är trevligt och kan berika på många sätt, men blanda inte ihop utbildning med återhämtning. Vi lär oss mest och snabbast när vi är utvilade och redo för något nytt. Använd återhämtningen för att ladda batterierna så du orkar lära dig nya saker. Förstör inte återhämtningen genom att pressa in utbildning som du ändå inte orkar ta del av.


Uppskatta tiden där du kan låta tankarna gå

Om du blir irriterad och tänker på hur lång tid det tar (eller hur orättvist det är att just du ska behöva göra den här grejen) har du tappat alla återhämtande, mentala fördelar. Du kan alltså få ett rent och fint hem, samtidigt som du vårdar ditt sinne och rensar i dina tankar (win-win), enda utmaningen är att du behöver ta vara på tillfället.

Njut av att få landa. Släpp taget om alla tankar som stör ditt välmående. Det är kanske lättare att släppa vardagsgnället på en semester (eller på golfbanan) men det finns en hel del personer som lärt sig att få välmående även i sin vardag. Tro’t eller ej, men det finns faktiskt personer som slappnar av när de plockar upp efter sina familjemedlemmar!

Det handlar om hur vi gör det, inte att vi gör det. De tankar vi har gör hela skillnaden! Hur många golfspelare tror du ägnar speltiden åt att irritera sig på var partnern lämnar sina sockar?


Omge dig av skönhet

Sedan mår du förstås bra av skönhet, i alla dess former. En vacker vas eller en fin tavla gör mycket för välmåendet. Du behöver inte ens vara i naturen för att få en fin upplevelse.


Umgås

Sist men inte minst – kom ihåg att umgås! Träffa kompisar och prata. Ta en fika, en bastu eller en walk-and-talk. Det går till och med att småprata under sällskapsspel. Eller prata i telefonen under tiden som du gör den där monotona sysselsättningen.


Har du ingen att prata med, eller är du nyfiken på att uttrycka dig för din egen skull utan andra personers inblandning, kan du med fördel skriva morgonsidor (begrepp från Julia Cameron, Konsten att vara kreativ genom livet). Detta tömmer din inre känslobägare och hjälper dig att se vad som fanns i den.

Gör så här: Sätt dig på valfri plats, skriv på valfritt sätt, uttryck det som just nu bubblar inom dig. Gör detta i 15 minuter varje morgon. Strunta i meningsbyggnad och stavfel. Låt orden strömma ur dig. Och se vad de berättar. De kanske ger klarhet i områden som förut varit dolda i mörker.

Så det går att få fördelarna från Golf, utan att spela golf. Det krävs ”bara” lite medvetenhet om vad vi behöver för att må bra!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.