Somliga menar att man föds till att bli entreprenör. Jag vet inte om jag helt håller med om det. Men att vissa egenskaper krävs står nog ställt utom allt tvivel.

”Jag skulle så gärna vilja starta eget, jag vet bara inte vad. Tänk om man kom på en bra affärsidé, något unikt som ingen tidigare har gjort!”

Känns det bekant? Många av mina vänner drömmer om att bli egenföretagare. Att få friheten att styra över sin egen tid, att bara syssla med det som är roligt och ha tio veckors semester. Om du tror att jag kommer bekräfta dessa påstående kan du sluta läsa nu.

Att starta ett litet bolag innebär att alla rutiner måste skapas från noll. 

Det stämmer förstås att man i viss mån styr sin egen tid och har ökad flexibilitet över hur och när man arbetar.  Men det är ju inte så att egenföretagare inte har möten eller deadlines eller krävande kunder. Tvärtom, det är ju precis samma men med den stora skillnaden att det nu är du själv som är chefen och ytterst ansvarig. I vissa fall innebär det att jobbet inte blir gjort om du inte gör det själv. När man startar eget är alla it-tekniker, löneassistenter och försäljningschefer som bortblåsta. Att starta ett litet bolag innebär att alla rutiner måste skapas från noll. 

Jag har bekanta som vill starta eget för att de vill bort från något. 

   – Du kanske ska starta en konsultverksamhet, föreslog jag en kompis som beklagade sig över en oförstående arbetsgivare.

   – Men då måste jag ju jobba med samma saker som jag gör nu, svarade hon uppgivet. Ja det var just det. Ju äldre man blir, desto svårare är det att karriärväxla. Den kompetens man byggt upp under livet är ju liksom det man har att sälja. 

   – Tänk om jag inte får några kunder då? fortsatte hon. Med din kompetens och ditt nätverk så lär det vara det minsta problemet, svarade jag. Men självklart finns det risker med att starta eget. Risk för att inkomsterna uteblir. Risk att man inte kan ta ut någon lön. Risk för att affärsidén inte håller. Och är man inte beredd på det så kanske man gör bäst i att stanna kvar på sitt jobb.

Entreprenörsgenen gillar utmaningar

För egen del så började min resa av en tillfällighet. Jag blev under en mammaledighet erbjuden en agentur för barnskor samtidigt som den bank där jag då jobbade genomgick en omorganisation. Jag fick beviljat en 6-månaders tjänstledighet och under den tiden hann jag skaffa mina första betalande kunder och validera affärsidén. När de 6 månaderna var slut skulle banken säljas och jag blev erbjuden ett avgångsvederlag vilket blev insatsen till ett varulager. Efter något år kunde jag anställa en person, jag tog in fler varumärken, anställde ytterligare en person och började sälja på större kunder.

Efter 10 roliga, utmanande men även slitsamma år så beslöt jag mig förra året för att avyttra verksamheten och slänga mig in i nästa projekt – apputveckling. Helt ny mark. Läskigt. Olönsamt. Noll pension. Men entreprenörsgenen är hungrig och suktar efter nya utmaningar. För mig finns inte längre alternativet att ta en fast anställning.

Jag tar gärna konsultuppdrag men känslan av att förverkliga idéer - en del galna, andra ganska bra är min motor, mitt driv. 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.