Att starta och driva företag har nog aldrig varit så enkelt som det är idag. Den digitala eran förser oss med mängder av möjligheter som inte fanns tillgängliga för våra föräldrar och de generationer före dem. Friheten att helt kunna styra över sin egna  arbetsdag samt de möjligheter som uppenbaras lockar tusentals, men vägen till att bli egenföretagare kantas ofta av osäkerhet och rädsla. Du har säkert frågat dig själv gång på gång; kommer min idé hålla? Tänk om det misslyckas? och Vad kommer andra tänka och tycka? Följande ord är skrivna till dig. 

Tänk om vi kunde byta ut ordet “misslyckande” till lärdom eller erfarenhet? 

För en tid sen levde en 26 årig tjej i Barcelonas hippa kvarter tillsammans med en underbar italienare och hade precis blivit erbjuden jobbet med stort J. Hon var en av de lyckligt lottade; lyxlivet blev vardag och mångas drömliv var hennes verklighet. Livet flöt på som vanligt tills en grå och trist decemberkväll när hon såg sig själv i spegeln och insåg något som chockade henne in på djupet. Hon visste inte längre vem hon var eller vart hon var på väg. Det liv som överallt målades upp som “drömlivet” var långt ifrån hennes drömliv. Vilsen och villrådig vände hon sig inåt. Där fann hon en gammal dröm begravd om ett enklare liv, ute i Afrikas vildmark. Så fort hon plockat fram den gamla drömmen kom pirret i magen. Hjärtat började pumpa snabbare. Andningen blev häftigare. Sen gick ett kraftigt rus igenom hennes kropp från topp till tå. Allt skedde inom loppet av ett par sekunder, men under dessa få ögonblick kände hon sig mer levande än hon gjort på flera år. Hon tog beslutet där och då - hon skulle dit.

På många sätt var det ett galet beslut. Det var ingen som förstod eller stöttade hennes val och hennes egna familj trodde att hon tappat förståndet. De hade alla en poäng, på pappret verkade beslutet oerhört dumdristigt. Hon hade ingenting att vinna på att åka. Varför ge upp ett bra liv som hon kämpat så för att skapa? Varför leva utan bekvämligheter som el och rinnande vatten och utsätta sig för onödiga risker utan att ens tjäna en endaste krona? Och vad var planen när hon kom tillbaka, hur skulle hon leva och vart skulle hon ta vägen då? Hon hade inga svar på dessa frågor. Men hon hade något annat: Känslan. Du vet den där känslan när du bara vet att någonting är rätt, hur orimligt det än verkar? 

Det var just den känsla som gjorde att tjejen vågade lämna allt hon byggt upp; sambo, vänner, lägenhet och arbete, och flyttade ut till en nationalpark i Zambia. Året som följde lärde hon sig mer om sig själv och om livet och sina styrkor än hon någonsin tidigare gjort. Men framför allt så lärde hon sig en hel del om rädsla, både hennes egna och andras. 

Något jag kan säga med säkerhet idag är att vi människor i grunden är väldigt lika varandra. Våra rädslor är det inget undantag. Vi oroar oss för att inte räcka till, att inte duga så som vi är, vad andra ska tycka och tänka om oss, att inte vara tillräckligt smarta/snygga/välutbildade/roliga/allmänbildande. Ja, du förstår galoppen, vi oroar oss helt enkelt för det mesta och vi sitter alla i samma rädslo-båt. Det som skiljer oss åt är huruvida vi låter oss styras av dessa rädslor. Du kan välja att stanna kvar på den trygga båten eller så gör du som hundratusentals framgångsrika människor gjort före dig och hoppar av. 

Det kommer alltid finnas anledningar till varför du inte ska göra det du drömmer om just nu. Det beror, till viss del, på att vår hjärna har ett inbyggt larmsystem för att stoppa oss från att utsätta oss för risker. Detta är ett uråldrigt och primitivt system som skyddade oss mot faror och hot på tiden när vi levde i grottor. Åren därefter har vi utvecklats vidare på många sätt men larmsystemet lever kvar. I dess försök att skydda oss finner vår hjärna (bort)förklaringar som hindrar oss från att nå vår fulla potential. Kanske låter några av dessa bortförklaringar bekanta? 

  • jo men jag skulle göra det, om det inte vore för... 

  • just nu är det lite opassande bara

  •  ja det är ju mycket lättare för dig, men jag har ju... 

  •  det där skulle jag också gjort om jag kunde men...   
Det finns ingen magisk rätt tid. 

Många av dessa föreställningar har vi när vi sitter i det jag kallar för “När-Då Cykeln”. Här  sitter vi när vi väntar på den rätta tidpunkten. Här lever vi med föreställningen att när…(någonting sker/förändras), då...(blir allt blir möjligt). Men den här cykeln är inget annat än en illusion. Egentligen finns det ingenting du behöver vänta på eller förändra. Att bli framgångsrik börjar med ett val. Du kan prata om den där idén i flera år till eller så kan du ta tjuren vid hornen och börja idag. Framgång är ett val. Det är ett resultat av dagliga val som görs i linje med ens drömmar. Att våga starta är ett val du kan ta här och nu. Under tiden som du väntar på att den rätta tiden ska komma ser du någon annan kliva upp och göra det du önskar du hade gjort. Hur många gånger ska du låta det ske innan du vågar ta din plats?

Framgång är ett val.

Det finns ingen magisk rätt tid. Den rätta tiden kommer aldrig komma, det är ditt ansvar att se till att det faktiskt blir av. Risken för misslyckande kommer alltid finnas där och jag skulle aldrig försöka övertala dig till att tro något annat. Men jag vill belysa det faktum att vår rädsla har utvecklats för vår överlevnad. Det har som följd att den är oproportionerligt stor till det faktiska misslyckandet, den står alltså inte i relation till verkligheten. 

Tänk om vi kunde byta ut ordet “misslyckande” till lärdom eller erfarenhet? Jag tror att vi alla skulle må bättre om vi kunde tagga ner rädslan för att “misslyckas”. Tänk efter på de gånger i ditt liv när du växt som person. Jag är helt säker på att du växt mer de gånger du gått emot rädslan, vare sig du lyckats eller misslyckats, än gånger när du valt att inte göra någonting överhuvudtaget. Genom erfarenheter växer vi och lär oss ofantligt mycket mer än när vi inte vågar. I min värld finns ingenting som heter misslyckande. Att leva är att lära, att prova på och testa sig fram. Precis som barn sätter allt i munnen för att testa vad det är så måste vi vuxna våga prova och testa på olika saker. 

Varje dag och vid varje ögonblick står du inför ett vägskäl. Kommer du välja frihet, att leva i linje med dina värderingar och drömmar fullt ut, eller kommer du välja att kompromissa med dina drömmar och visioner? På liknande vis som jag hade modet i mig att lämna allt och börja om på nytt i Zambia har du redan modet inom dig att skapa en ny verklighet. Nu har det dags att plocka fram det. 

Det finns egentligen bara en enda fråga du behöver ställa dig: Vill du vara någon annanstans än där du är idag? Bra, då är du redo. Resterande kommer du att lära dig under resans gång och du kommer att klara av det!

I nästa artikel tar jag upp: 3 Steg för att förverkliga dina drömmar nu. 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.