Ska du försäkra bilen och undrar vilken försäkring du ska välja? Här är några goda råd.

Det finns först och främst två saker man behöver ha koll på. Ska du försäkra en företagsbil? Eller ska du försäkra din privata bil?

Företagsbilförsäkring eller bilförsäkring?

Om du har köpt bil via företaget ska du inte välja en vanlig privat bilförsäkring. Du ska istället välja en företagsbilförsäkring. Det kanske låter självklart men det är ganska vanligt att man tecknar fel. Det som skiljer en företagsbilförsäkring och en vanlig bilförsäkringen går vi igenom nedan.

Vilka andra försäkringar behövs i båda fallen?

I en vanlig privat bilförsäkring täcks inte lösegendom som ligger i bilen av bilförsäkringen, som datorer och dylikt. De täcks istället av din hemförsäkring förutsatt att du har en hemförsäkring. Men med en företagsbilförsäkring täcks detta av din företagsförsäkring, förutsatt att du har tecknat en.

Detta innebär att om du är konsult och använder datorn i tjänsten så täcks din dator av din företagsförsäkring. Även om den blir stulen från din bil. Många missar detta och har ingen försäkring som konsult och tror datorn går på hemförsäkringen, men så är inte fallet.

Hur skiljer sig självrisken?

Även självrisken mellan de olika försäkringarna är något som skiljer. Företagsbilförsäkring har överlag högre självrisk. Du kan själv välja vilket pris du vill ha på din självrisk. Det finns tre stycken olika alternativ låg, mellan och hög. Detta går att välja till både företagsbil och privat bilförsäkring.

Självrisk företagsbilförsäkring (Exempel)

 • Stöld
 • 2 000 kr (låg)
 • 4 000 kr (mellan
 • 6 000 kr (hög)

Självrisk privat bilförsäkring (Exempel)

 • Stöld
 • 1 500 kr (låg)
 • 2 000 kr (mellan)
 • 3 000 kr (hög)

Som du kan se ovan är kostnaden för självrisken för företags bilförsäkringen överlag dubbelt så hög jämfört med en vanlig bilförsäkring. Det kan locka till du vill teckna en vanlig bilförsäkring på din företagsbil. Det ska du inte göra!

Om du skulle teckna en vanlig privat bilförsäkring till din företagsbil och du skulle vara med om en olycka. Kan försäkringsbolaget neka dig ersättning för skadorna och du får stå för kalaset själv. Det vill du såklart inte! Försäkra dig därför om att du tecknat rätt försäkring.

En faktor som påverkar priset väldigt mycket för privat bilförsäkring är om någon under 25 år kommer att köra bilen. Men för företagsbil tar man inte hänsyn till om någon under 25 år kommer att köra bilen eftersom det kan vara olika personer på företaget som kan köra bilen varje dag.

Privat bilförsäkring och företagsförsäkring är uppbyggda på samma sätt. Bägge har tre stycken olika nivåer. Trafik, halvförsäkring och helförsäkring. Du måste minst ha trafikförsäkring för att få köra ditt fordon ute på vägarna enligt lag.

Viktigt att jämföra försäkring för att få hitta rätt!

Det är lätt att gå bort sig i försäkringsdjungeln. Därför viktigt att se över att du är rätt försäkrad. Det gör du enklast genom att jämföra olika försäkringsbolag och försäkringar mot varandra, exempelvis genom Inslanet som frekvent syns i tv rutan där de pratar om sin jämförelse av bilförsäkringar. På så sätt kan du se till att du får rätt bilförsäkring till rätt pris!

Saker du ska jämföra i bilförsäkringen:

 • Priset
 • Villkoren
 • Självrisken
 • Tillägg
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.