Människan är skapt för att oroa sig. Vår hjärna tar in intryck som tidigare i evolutionen var fördelaktiga och rentav avgörande för vår överlevnad. Idag reagerar vi på samma sätt som vi gjorde på savannen. Och det är många gånger bra. Om ett lejon jagar dig vinner du på att inte stå orädd där du är.

Idag kan samma mekanismer göra att du aktivt börjar motarbeta mörka politiska krafter, att du funderar kring etik och moral kopplat till teknisk utveckling av till exempel artificiell intelligens och mycket annat. Oron kan användas till något gott, men fokus och kunskap är viktiga komponenter för att vi ska utnyttja oron rätt. Det är en av nyckellärdomarna från Yuval Noah Hararis (Sapiens och Homo Deus) nya bok 21 lessons for the 21st century.

I fem delar (The Technological Challenge, The Political Challenge, Despair and Hope, Truth och Resilience) går den bästsäljande israeliska forskaren och författaren Yuval Noah Harari (Sapiens och Homo Deus) genomgående och sakligt igenom de saker som påverkar människan mest idag. Första intrycket är att det är teman Harari redan skrivit om, men utifrån en ny tidsaspekt, och med ytterligare något starkare fokus på människans känsla av mening och värde.

Samtidigt som boken håller ihop trots de något spretiga ämnena får den en tydligare styrka genom vetskapen av författarens tidigare verk. Bokens ämnen är svåra, men språk och budskap är enkelt formulerade. Den komplicerar och lodar alltså djupt om ödesfrågor för människan, samtidigt som den är väldigt lätt att läsa.

Fyller nationer fortfarande en funktion? Eller religioner? Hur påverkas vi människor av teknik som robotar och AI? Och vad är meningsfullt med och för oss när robotar och teknik utvecklas som de gör? Detta och många fler frågor får du svar på - eller tankar om - i 21 lessons for the 21st century. En intelligent samtidsfilosofisk bok som, tunga ämnen till trots, är en riktig bladvändare.

Boken rekommenderas varmt till dig som vill få nya tankar om människan och människans mening i det tjugonde århundradet.

Böcker inom liknande ämnen:

Livet 3.0, Max Tegmark

Livet måste ha mening, Viktor E Frankl

Sapiens, Yuval Noah Hararis

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.