Det skrivs ofta om vad du kan göra för att ge ett bra och professionellt intryck på jobbintervjun. Det finns massor av tips du kan hitta på nätet, allt från klädsel till förberedande svar på de vanligaste intervjufrågorna.

Låt säga att du nu har förberett dig till tänderna och känner dig superladdad inför intervjun.

Då är det väl bara att köra eller?

Stanna upp en sekund.

Har du funderat över vilka frågor du själv vill ställa för att försäkra dig om att jobbet även stämmer med dina egna drömmar och mål?

Vi är ofta så fokuserade på att sälja in oss själva att vi helt glömmer bort att om vi nu får det där jobbet vi vill ha så är tanken för många av oss att stanna kvar på företaget åtminstone ett par år om inget oförutsett inträffar. Om du sedan lägger till att du arbetar minst 40 timmar per vecka så blir det efter ett par år en hel hög med timmar som du lägger på ditt arbete. Med all denna tid som du ska spendera, borde det inte vara minst lika viktig att säkerställa att du själv kommer att trivas?

Självklart finns det situationer såsom nedskärningar på din nuvarande arbetsplats eller att du har varit arbetslös en längre tid och du i och med det sänker dina krav, men i en situation där du redan har ett jobb som du inte behöver lämna så har du råd att tänka mer på vad du själv kan få ut av en framtida arbetsplats för att må bra. Det ligger i förlängningen även i företagets intresse, de vill inget hellre än att du ska utföra ditt arbete så bra som möjligt och trivs du så gör du självklart ett bättre jobb.

Så nästa gång du ska på en jobbintervju fundera på vilka frågor som är viktiga för just dig.

Karriärvägar i företaget? Hur löneutvecklingen ser ut? Vad finns det för andra förmåner? Erbjuder företaget interna eller externa utbildningar? Kommer du komma bra överens med din nya chef? Hur är kollegorna på arbetsplatsen? Vad är det för företagskultur?

Om du kommer så långt att du blir erbjuden jobbet och ni har avtalat om saker utöver det som vanligtvis ingår i ett anställningskontrakt (lön, semester med mera) och som för dig är avgörande för att tacka ja, se till att få löftena skriftligt. Du vet aldrig om chefen som du kommit överens med slutar eller om företaget ändrar sin policy i frågan. Det är alltid enklare att komma överens innan du börjar och när företaget går bra, men om något oförutsett skulle inträffa eller om företaget av någon anledning skulle börja gå sämre kan tongångarna helt plötsligt låta annorlunda.

Genom att följa devisen ”rusta för det värsta och hoppas på det bästa” skapar du de bästa förutsättningarna för att långsiktigt trivas på din nya arbetsplats.

Lycka till!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2015-03-03 15:37
Intressant artikel. Visst är det viktigt att vara kräsen och våga ta för sig. När vi har rätt arbete så är vi oftast fyllda med massa energi när vi går upp på morgonen. Många gånger känner vi till och med en viss tomhet när vi inte arbetar. En fantastisk arbetsplats ger oss möjligheten att vara med människor som vi tycker om. Du får en möjlighet till att lära känna nya människor och skapa ett positivt nätverk av vänner. Den viktiga frågan är dock: Vad värdesätter du högst?
För mig är möjligheten till utvecklig mycket viktig. När jag väljer en arbetsgivare eller samarbetspartner så brukar jag undersöka hur mycket utvecklingsmöjligheter som finns. Någon annan undersöker kanske möjligheterna till pension eller hälsoförmåner. Det är viktigt att din arbetsplats har samma grundvärdringar som du besitter. Hittar du din drömarbetsplats, bör du vara tacksam och ge ditt bästa. Lycka till nu!
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.