Hela samhället är uppbyggt på kommunikation. Har du förmågan att uttrycka dig, har du mycket att vinna. Detta menar Zaiga Magnusson kompetensutvecklare inom "public speaking". Hon hjälper människor att bli av med sin rädsla att tala inför andra.

Zaiga och hennes man Thomas startade upp ett Dale Carnegies kontor i Malmö, ett företag som bedriver talträning med feedback och coachning. Där var hon mycket framgångsrik och blev utsedd till "Nordens bästa taltränare". Det roliga med talträning enligt Zaiga är att få se hur fantastiskt människor kan utvecklas.

- De är som små blyga "violer" i början. Efter talträningen har de fått en helt ny självbild, självkänsla och självförtroende. Tänk att nästan inte kunna öppna munnen, och efter ett tag kunna hålla presentationer som ger publiken gåshud, säger hon entusiastiskt.

Kommunikation är nästan allt och därmed är talet väldigt viktigt. Det kan handla om att ha samma erfarenheter på ett CV, den som får jobbet är den som har förmågan att kommunicera säger Zaiga.

Missa inte: Lär dig småprata - tips på kallprat som bryter isen

- Tänk så många gånger i livet vi behöver säga några ord eller tacka någon inför andra, och så avstår vi därför att vi inte vågar. Många människor kommer fram för att tacka mig och säger att deras liv förändrats till det bättre efter utbildningen, bara för att de vågar så mycket mer, tillägger hon.

Rädslan att tala inför publik ligger ofta i att vara rädd för vad människor ska tycka om en som person. Man är rädd för hård kritik på sitt framförande eller att inte kunna disponera sin tid som talare. För att komma över rädslan måste du förbereda dig oerhört noga. Det krävs mycket träning och det finns ingen genväg.

- Bästa sättet att lära dig är genom att låta en professionell tränare få lyssna och ge konstruktiv feedback. Du som vill bli bättre behöver komma utanför din komfort-zon, känna att det inte var så farligt och sedan se vad som kan bli bättre till nästa gång, förklarar Zaiga.

Vanliga misstag som många gör är att de talar för tyst och utan engagemang, de har för dålig ögonkontakt med publiken och de går nervöst fram och tillbaka med blicken i golvet. Andra misstag är att visa för många tråkiga Powerpoint-bilder eller att tala nedvärderande och inte visa sin publik respekt.

Tips: Hur du minskar din rädsla för att tala i en folksamling

- Prata inte heller alldeles för länge eller för tråkigt. Det är viktigt att inkludera lite humor i sitt tal, tipsar Zaiga.

Konsekvenserna av att inte våga prata inför publik kan innebära att du håller dig och dina lysande idéer tillbaka. Att övervinna talrädslor kan vara helt avgörande både för företag och individer.

- Vi kan ta exemplet arkitekt: Om jag tycker det är läskigt, är torr i munnen, och nästan tom i huvudet när jag ska presentera mitt fantastiska arbete, hur bra blir det då? Tänk dig skillnaden om någon står och presenterar sina ritningar med glädje! Det blir bättre både för företaget och för mig som individ, konstaterar Zaiga Magnusson.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.