Du har en viktig intervju imorgon. Du har sökt drömjobbet och har kallats till en intervju. Det här är en intervju som du verkligen vill lyckas med. Det kan vara så att du vanligtvis inte lyckas visa upp dina styrkor under intervjuer. Eller så kan det vara så att du inte har varit på en intervju på ett tag och vill helt enkelt göra vissa förberedelser.

Oavsett vilken situation du befinner dig i så är den här artikeln för dig. Du vet att du kan göra själva jobbet, du behöver bara lite hjälp för att övertyga intervjuaren att ge dig chansen så att du kan bevisa det.

Du kan börja med att betrakta intervjuer som ett spel och för att lyckas behöver du kunna bemästra spelet. Och precis som alla andra spel har intervjuer några regler. Det är så att vissa av dessa regler är outtalade och intervjuaren kommer med stor sannolikhet inte berätta för dig när du bryter mot någon av dessa men du erbjuds inte heller själva tjänsten.

Du behöver bara följa dessa regler för att få jobbet. Det låter så enkelt. Kom ihåg, den person som får jobbet är inte alltid den bästa personen för jobbet. Många gånger är det den person som vet hur han/hon ska bli den utvalde.

Först och främst behöver du förstå att vem som helst kan bli bättre på intervjuer. Oavsett hur mycket du hatar intervjuer eller hur lång tid det var sedan du hade en intervju sist, oavsett hur nervös du kanske känner, kan jag garantera dig att tack vare tipsen i den här artikeln så kommer du att öka ditt självförtroende och förbättra dina chanser att få ditt drömjobb eller drömuppdrag.

I det här skedet vill jag att du ska förstå att du redan nu har tagit ett stort steg framåt. Du har ju kallats till intervjun. Din arbetsgivare/uppdragsgivare har gått igenom hundratals CV och ansökningsblanketter och valt att bjuda in endast en handfull kandidater till intervju. Du borde berömma dig själv som har lyckats komma så här långt. Nu ska du se till att inte strula till det.

Vi vet båda att det finns vissa människor som är naturligt utåtriktade och kan utmärka sig under intervjuer. Men för de flesta av oss så kommer inte detta naturligt. Det är just här som förberedelser kan ta dig närmare framgångsrika intervjuer. Ungefär 90% av din framgång kommer tack vare dina förberedelser. Du behöver träna på själva intervjun genom att bland annat lära dig mer om själva organisationen eller företaget. Är du förberedd så utstrålar du mer självsäkerhet och entusiasm.

Är du en person som blir nervös under intervjuer? Min erfarenhet har visat att många kandidater är nervösa under intervjuer eftersom de är oroliga för vilka frågor de ska få av intervjuaren. Men när du är förberedd så känner du dig redo och kan besvara alla frågor som intervjuaren ställer. Ju mer du förbereder dig desto större chans har du att framstå som en duktig kandidat som förtjänar tjänsten i fråga. Din oro och nervositet smälter då som glass under en varm sommardag.

Förstå hemligheterna bakom framgångsrika intervjuer

Det säger sig själv att alla intervjuare vill anställa goda kandidater. Men vad letar de efter mer specifikt? Jag har delat upp dessa personliga egenskaper till tre framgångskriterier:

1) Kompetens. Intervjuaren vill anställa kandidater som har de kunskaper, färdigheter och egenskaper som kan göra en skillnad i deras organisationer. De är inte ute efter någon som bara ska ta en plats i företaget utan snarare någon som lär sig snabbt, jobbar hårt och hjälper sina kollegor att uppnå de uppsatta målen. Berätta gärna för intervjuaren om de gånger som du har hjälpt dina tidigare arbetsgivare att uppnå sina mål.

2) Engagemang. Intervjuaren vill anställa personer som kommer att stanna kvar i organisationen en längre period. Arbetsgivaren vill ju inte anställa och utbilda någon bara för den personen ska lämna företaget efter några månader så att bolaget ska behöva rekrytera, intervjua och utbilda en ny person. Visa gärna ditt engagemang för företaget och tjänsten i fråga.

3) Personkemi. Intervjuaren vill inte anställa en robot. Företaget vill anställa kandidater som de känner att de kommer överens med, någon som de kan trivas med och kanske ta en AW efter jobbet. Visa gärna att du är en person som dina kollegor kommer att trivas att samarbeta med.

Hur du får vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder

Sammanfattningsvis kan vi nämna tre framgångstips som du behöver tänka på när du har en viktig intervju framför dig:

1) Kom ihåg att arbetsgivarna inte bara letar efter kompetens och erfarenhet utan även engagemang och personkemi.

2) Läs jobbannonsen noggrant för att spika troliga ämnen som kan dyka upp under intervjun och vilka frågor som du kan behöva besvara. Ha därför alltid kopior av samtliga platsannonser som du har svarat på. Ibland kan det ta allt från några veckor till månader innan du kallas till en intervju. Tack vare dessa kopior slipper du endast förlita sig på minnet när intervjuaren ställer frågor till dig. Jag rekommenderar dig att använda en överstrykningspenna för att plocka ut nyckelord i jobbannonsen.

Därefter tänker du ut tre möjliga frågor som intervjuaren kan ställa till dig om var och en av dessa nyckelord.

3) Studera företaget/organisationen som du ska ha intervju hos. Arbetsgivaren uppskattar alltid när kandidater kan visa att de har tagit sig tid att ta reda på mer om organisationen. Kom ihåg att varje arbetsgivare vill känna sig speciell. Företaget föredrar att anställa kandidater som gärna vill arbeta för dem än något annat företag.

Om du kan berätta om dina grunder för varför du vill arbeta i just detta företag så kan du särskilja dig från de andra sökande. Se därför till att investera en del tid och energi i att studera din blivande arbetsgivare. Jag menar förstås inte att du ska memorera en massa fakta om organisationen. Det är mycket bättre om du försöker att bilda dina egna åsikter om bolaget och den fakta som du har fått fram.

Ett annat tips för att imponera intervjuaren är att ta reda något om organisationen som inte är skrivet på företagets webbplats eller i någon litteratur. Skriv alltid några anteckningar om varje organisation som du har en intervju med. Du kan titta på dina anteckningar igen på morgonen innan din intervju för att friska upp minnet om viktiga punkter.

Allt detta gäller oavsett om du vill arbeta hos ett stort internationellt eller ett mindre lokalt företag. Oavsett om det är den privata eller offentliga sektorn. Oavsett om du söker ditt första jobb eller om du har lång arbetserfarenhet och söker ett bättre jobb. Oavsett vad du söker så behöver du göra ett gott intryck och lyckas på intervjun. Så förbered dig för att särskilja dig från de andra kandidaterna, och få det jobb som du vill ha. Ditt nästa jobb är bara några steg från dig!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.