“What matters most is how well you walk through the fire.”

Vi människor vill att allt här i livet ska kännas bra. Vi vill leva ett bekymmerslöst, lyckligt och problemfritt liv. Vi vill bli kära, ha fantastisk sex och kärleksfyllda relationer. Vi vill se bra ut, tjäna massor av pengar och vara någon som är både populär och respekterad. Alla vill ha allt det där.

Om jag ställer dig frågan "Vad vill du ha ur livet?" så kommer du med stor sannolikhet att svara som de flesta av oss. Du säger troligtvis något i stil med "Jag vill vara lycklig, ha en fin familj och ett jobb som jag tycker om". Det här svaret är så vardagligt att det egentligen inte betyder särskilt mycket.

Vad är du villig att kämpa för?

En annan frågeställning som är betydligt mer intressant är istället: ”Vilken typ av smärta är du beredd att ha i ditt liv?” Eller ”Vad är du villig att kämpa för?” Svaret på dessa frågor påverkar i stor utsträckning hur våra liv ser ut.

Alla vill ha ett fantastiskt jobb och vara ekonomiskt oberoende men det är inte alla som vill kämpa sig igenom 60 timmars arbetsveckor, långa pendlingsavstånd, outhärdligt pappersarbete och konkurrensen i företagets hierarki. De flesta vill vara rika utan att ta några risker, utan att offra något och utan att vänta på den tid det tar för att bli rik.

Alla vill ha bra sex och en fantastisk relation men det är inte alla som är villiga att tampas med de tuffa samtalen, de besvärliga tystnaderna och de sårade känslorna som krävs för att komma dit. De glömmer att glädje och lycka kräver lidande. Det positiva är egentligen bieffekten av hur du handskas med det negativa. Visst kan du undvika negativa upplevelser ett tag men de kommer alltid tillbaka till ditt liv.

Människan har liknande behov

Om vi ska titta på kärnan av allt mänskligt beteende så är våra behov mer eller mindre väldigt lika. Positiva upplevelser är lätta att hantera. Det är de negativa händelserna som vi alla behöver kämpa med. Det vi får ut av livet bestäms därför inte av de positiva känslor som vi eftersträvar. Det vi får ut av livet bestäms istället av vilka negativa känslor vi är villiga att stå ut med för att kunna åtnjuta de positiva känslorna.

Är du som mig och många andra så har du säkert ett stort intresse för hälsa och välbefinnande. Men du behöver förstå att du inte kan få den idealiska hälsan om du inte uppskattar den fysiska smärta och stress som följer med. Du behöver bland annat vara fysiskt aktiv flera timmar under veckan, planera dina måltider och endast äta den mat som hjälper dig till din idealiska hälsa.

Var beredd på att ta risker

Du vill kanske starta ett företag eller bli ekonomiskt oberoende. Men du kommer aldrig att bli en framgångsrik företagare om du inte lär dig att uppskatta den risk och osäkerhet som företagandet innebär. Du behöver vara beredd på flera misslyckanden. Du behöver vara beredd på att arbeta många timmar trots att det inte finns någon garanti för att det kommer att bli som du önskar.

Du vill kanske ha en livspartner, en man eller en fru. Men du kan inte attrahera den där fantastiska personen om du inte lär dig att uppskatta den känslomässiga turbulens som uppkommer om du får nobben. Du kommer inte så långt i din relation om du inte kan bygga en sexuell spänning mellan er och du behöver vara beredd på att du många gånger stirrar på en telefon som aldrig ringer. Allt det här är en del av kärlekens spel och du kan inte vinna om du inte spelar.

Frågan som formar ditt liv

Om du blir skicklig på att hantera negativa erfarenheter så kommer du att bli lysande på att hantera livet. Jag tror att den mest relevanta frågan ställs först när vi utgår från smärtan. ”Vilken typ av smärta kan du tänka dig att utstå?” Svaret på den frågan kommer att leda dig framåt. Det är frågan som kan förändra ditt liv.

Svaret är det som gör mig till den person som jag är och dig till den person som du är. Detta svar är det som definierar oss, skiljer oss från varandra och slutligen för oss samman.

Min dröm som aldrig gick i uppfyllelse

Jag kan ta ett exempel från mitt eget liv för att du ska förstå det som jag vill förmedla till dig. Stora delar av min ungdom fram tills jag var 24 år gammal så fantiserade jag om att bli fotbollsproffs. Jag kunde titta på framgångsrika fotbollsspelare på planen och fantisera att det var jag som spelade samtidigt som den stora folkmassan ropade mitt namn. Jag kunde ha denna fantasi flera timmar per dag. Jag hade den genom högstadiet, gymnasiet och även när jag studerade på högskolan och universitetet. Men trots att den alltid fanns där var det alltid något som kom emellan. Först var det skolarbete i gymnasiet, sen var det extrajobb, sen studierna på högskolan och så vidare. Det fanns alltid en anledning till varför jag inte kunde uppfylla min fantasi.

Det var först för några år sedan som jag förstod varför jag inte har uppfyllt fantasin. Svaret var att jag egentligen inte ville lyckas. Jag var förtjust i resultatet, bilden av mig på planen och människor som jublar men jag var inte förtjust i själva processen. Och det var därför jag misslyckades.

Eller vet du vad? Jag försökte inte ens. Jag lämnade aldrig min trygghetszon utan hittade bara anledningar till varför jag inte kunde uppfylla min fantasi. Min hjärna var så duktig på att hitta ursäkter och jag trodde stenhårt på dem. I själva verket hade jag inte tänkt på vilken typ av smärta jag behövde utstå för att nå resultatet.

Ditt lidande definierar dig

Vem du är definieras av de värderingar som du är villig att kämpa för. Personer som tycker om att vara fysiskt aktiva är de som har trimmade kroppar. Personer som tycker om långa arbetstimmar och lär sig företagspolitiken är de som klättrar upp i organisationen.

Det här grundläggande tankesättet och budskapet i denna artikel är nog den enklaste delen av livet: Dina plågor bestämmer dina framgångar. Välj därför ditt lidande med omsorg!

Artikeln är översatt och först publicerad av Mark Manson.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.