Jag har i hela mitt liv fått höra att jag pratar mycket. När jag var mindre så var det nästan så att jag var rädd för att säga något men ivern att få komma till tals och visa att mina åsikter var viktiga tog över.

Tyvärr så saknade jag ju dock finessen att förstå vad jag skulle säga och hur jag skulle lägga fram det, vilket medförde att jag sa saker som om de var en universiell sanning.

Folk tyckte jag var skitjobbig för att jag helt enkelt inte sa det så att de kände att de hade ett val att hålla med utan att jag på något vis bestämde vad de skulle tycka.

Det tog lång tid innan jag skulle inse kraften i tydlig, rak och medveten kommunikation men innan dess så hittade jag mitt kall i livet nämligen försäljning.

Vanliga misstag i kommunikation mellan människor – flera av dem begår du med

Från att ha varit ordentlig mobbad ända upp till 25, så när jag var 17 så var det jag som tog över mobbingen och visade andra hur man bäst skulle tycka illa om mig. När jag gick i grundskolan så var det på den nivån att de andra barnen kastade upp mina skor på skoltaket och sedan jagade mig när jag sprang i strumpor i 1 meter snö för att hålla fast mig medan barn som var yngre än mig slog mig, det var inte varje rast dock, ibland så nöjde de sig med att gömma bara ena skon, ibland så lät de mig gå ett tag innan de hoppade fram bakom ett träd och slog mig.

Jag var ingen person man satte sig på lätt, jag slog tillbaka, och jag slog hårt och använde tillhyggen så det var ju jag som fick all skäll, de andra var riktiga ögontjänare och det bästa de visste var att berätta för mig vilken lodis jag skulle bli.

Jag fick jämt höra att jag var en loser och en tönt, så jag växte upp med en enormt dålig självbild.

Ändå hade jag humor och charm så jag var bra på att skapa första kontakter men sen bröt den dåliga självkänslan igenom och jag kvävde många potentiella relationer med mitt bekräftelsebehov.

När jag var 17, så fick jag höra av en vän att man kunde tjäna pengar på att prata, jag trodde inte det var sant men sökte direkt till MR Music som då var den största telemarketing-aktören för unga i byn.

När jag kom dit så var flera av mina gamla plågoandar där, men jag var inte den lilla skrikiga killen längre och de hade faktiskt vuxit upp de med så ingen egentlig mobbing skedde, tvärtom, jag upptäckte att jag fick beröm när jag fick folk att hålla med.

Jag upptäckte att det enda jag behövde göra var att verbalt övertyga folk om att det jag sa var det som gällde och precis vad han eller hon behövde för att må bra, jag förstod väldigt snabbt att det här var min framtid.

Att klinga i klockan vid order och få ”high five” samt uppskattning och folk som ber om tips gjorde mig för första gången hög på livet.

Snart så tog min dåliga självkänsla över och gjorde så att jag inte blev en skön kollega, men personligt och i backspegeln så var det här jag undermedvetet fattade mitt beslut att jag ska bli grym på och alltid jobba med försäljning.

Då trodde jag att det var pengarna som drev mig, nu när jag är äldre så vet jag att det som driver mig är det som gör mig unik.

Alla säljare skryter om att de är bäst, men väldigt få vet varför de är bra.

Jag är otålig, envis och fylld av komplex, det gör att jag oftast levererar toppsiffror.

Så hur kan detta vara positivt?

Jo, otåligheten gör att jag vill komma igång snabbt – kort startsträcka.

Envisheten gör att jag inte ger upp – lång uthållighet

Fylld av komplex innebär att jag är så orolig för att göra fel att jag alltid dubbel och trippelkollar med både kund och uppdragsgivare att jag förstått allt korrekt – hög moral, effektivitet och lojalitet.

Att sälja något är att erbjuda en relation, om du som erbjuder din relation inte vet vem du är eller hur och varför du fungerar som du gör så blir det svårt för kunden att veta det, därför skulle jag rekommendera alla som vill bli duktiga på försäljning att lära känna sig själva i första steget, då blir relationerna ärliga och du märker om du är en ”hunter” eller en ”farmer”, dvs om du ska sparka in dörren och skapa nya relationer eller om du ska vårda befintliga. Bäst är såklart både och men väldigt få säljare jag känner är superduktiga på båda, enbart för att båda kräver enormt mycket tid.

Visst går det att skapa ett mjukt vinstdrivande säljklimat

Alla säljare förstår att de måste arbeta med nysälj, men att förstå det och att älska det är 2 helt skilda saker.

Så, eftersom jag är otålig har jag testat mina idéer så fort de kommit, av det har jag fått mycket lärdom om vad som funkar och vad som behövs för att det ska funka.

Eftersom jag är envis har jag sällan givit upp några projekt utan hela tiden sett möjligheter att göra på ett annat sätt, till slut har jag blivit tvungen att inse att marknaden inte är mogen för vissa idéer eller att andra idéer faktiskt helt enkelt inte var bra, men då har jag verkligen testat dem först vilket givit mig nya insikter som jag nu har med mig i livet.

Eftersom jag är fylld av komplex så har tanken att ”ge upp” aldrig varit ett alternativ, för jag drivs mycket av att visa alla gamla plågoandar att jag inte alls är en lodis eller loser.

Jag har testat många saker, allt har inte gått som det var tänkt och det finns många saker som gör att folk har trott att jag varit en bedragare och lurendrejare, alla sådana påståenden, ger mig mer vind under mina segel, är bensin för min bil och gör att mjölksyran i benen försvinner trots att det är uppförsbacke,

Många kända personer som lyckas med något har liknande erfarenheter, någon har sagt att de inte kan och därför har de velat bevisa denna ”någon” fel.

Det låter som att man egentligen skulle ta in på psyke och jobba med sin självbild om det som driver en är ”att visa dem” men faktum är att det är nog fler än man tror som varit i situationer där man bara bestämt sig för att göra vad som krävs för att lyckas.

Jag har bestämt mig för att göra det utan att andra far illa på vägen, därför har det tagit lite mer tid, men den jag blivit av alla utmaningar är värt det.

Jag hittade nyligen några anteckningar om hur jag såg på mig själv och hur jag egentligen ville vara som jag skrev för några år sedan och kan med stolthet säga att jag prickat av varenda en undermedvetet för jag hade faktiskt glömt att jag skrev noteringen.

Så, det jag vill säga med det här är: Underbara entreprenörer! Ge inte upp! Det finns bara en väg och den är framåt, allt som händer dig är lärdomar, det är floskler men de stämmer verkligen.

Om någon trampar på dig, eller hånar dig är det oftast enligt min teori personer som själva vet att de inte kommer lyckas för att de inte vågar prova och de vill helt enkelt inte vara ensamma i sin olycka tror jag.

Använd deras misstro och glåpord som energi att ta dig framåt, att välja frihet framför trygghet är ett val alla har möjlighet till men väldigt få vågar använda sig av, och de som lyckas är de som vet varför de gör det och varför de vill det de bestämt sig för att göra.

Här kommer lite tips samt några frågor som du kan använda för att växa som individ.

  • lär känna dina svagheter så att de blir medvetna styrkor.
  • vad brukar folk säga att du är dålig på? Är det något du inte håller med om? Träna på att bli bra på det eller erkänn att det är en svaghet och hitta styrkan i det.

(T.ex: Jag är värdelös på geografi, det gör att jag är grymt bra på att ta kontakt med människor eftersom jag alltid måste fråga om vägen.)

  • Fråga dig själv, efter varje svaghet - vad har du som gör dig unik?
  • vad är det som driver dig att göra det du gör, och hur kan du använda dina svagheter för att bli bättre?

Kommentera gärna i kommentarsfältet.

Och jag vill avsluta med ett citat från en okänd som jag tycker summerar det hela väldigt bra:

”Gud, universum eller livet, oberoende av vilken kraft som finns, ge mig en utmaning som är för stor för mig att klara av, så att jag kan växa till en person som klarar den”

Lycka till och kom ihåg att du är modig!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.