Ditt förflutna kommer alltid att vara som det är – så dags för dig att ändra din inställning till det.

Dessa kloka ord sa en av mina samarbetspartners när vi pratade om vårt kommande ledarskapsprogram som kommer att erbjudas under våren. Jag, Olle och Natalie pratade egentligen om betydelsen av mental styrka och hur mycket energi många av oss slösar dagligen på att grubbla över situationer i det förflutna. Vi alla vet egentligen att det är omöjligt att ändra det förflutna, men ändå är det många som spenderar så mycket tid i det förflutna att de försummar att leva i nuet och slutar att skapa en bättre framtid för sig själva. Det här påverkar naturligtvis deras känslor, tankar och prestationer på jobbet.

Har du också hört denna mening, ”Jag kan inte hjälpa hur jag känner”? Många av oss tror att vi är offer för våra känslor men jag håller inte med. Dina känslor kan ändras genom att du ändrar dina tankar.

Med den här artikeln tänker jag hjälpa dig att ändra din inställning till ditt förflutna. Jag vill inte att du ska glömma ditt förflutna utan istället ändra dina tankar kring tidigare situationer i ditt liv. Målet är att du ska använda ditt förflutna till att fylla dig själv med mentala superkrafter. Jag tänker coacha dig längre fram i den här artikeln men först kan du läsa om varför ändringen av din inställning till ditt förflutna främjar ditt välmående såväl emotionellt, fysiskt och mentalt.

Träna dina mentala superkrafter istället för att jaga pengar

En onödig energitjuv

Du har säkert hört uttrycken: ”Det som är gjort är gjort” och ”Du kan inte vrida tillbaka tiden” men det kan vara så att du, liksom många andra, ändå spenderar en massa tid på att tänka på olika situationer i ditt förflutna. Ångest över gårdagen och rädsla för morgondagen brukar vara de största tid- och energitjuvarna för oss alla.

När vi tillbringar vår tid med att beklaga oss över det som hände igår och oroar oss för det som kan hända imorgon så går vi miste om det som händer idag. Nu kan det vara så att du analyserar ditt förflutna för att kunna få en bättre självkännedom. Det kan vara så att du försöker förstå varför du alltid reagerar som du har gjort och varför du ständigt skapar problem för dig själv. Det kan vara så att du vill förstå ditt förflutna för att kunna bli fri från det.

Tanken är god men det finns en liten hake med att ständigt analysera det förflutna. De flesta människor som tillbringar mycket tid med att älta i det förflutna lyckas aldrig få ordning på sina liv. Ju mer de kämpar med sitt förflutna desto svårare får de att släppa taget om jobbiga situationer. Att älta det förflutna är som ett bottenlöst hål som tömmer din energi.

Nu har jag en god nyhet till dig. Egentligen är det ingen nyhet eftersom du vet om det. Det kan vara så att du glömt det men du har säkert träffat människor som bekräftar det här tankesättet: Du behöver inte ha ett lyckligt förflutet för att ha en lovande framtid.

Fokus på rätt saker ger energi

Oavsett hur jobbigt ditt förflutna har varit så har du möjligheten att skapa en ny framtid. Några vanliga argument som jag hör när coachar personer som genomgår förändringar är att det är för sent eller att de är för gamla. Men vi vet alla att dessa är bortförklaringar och det viktigaste är att det som kan komma att bli. Använd därför din energi till att fokusera på nuet i stället för att slösa bort din tid och energi på att titta bakåt i tiden. Att vara mer optimistisk när det gäller dagens och framtidens möjligheter där ditt förflutna inte längre kommer att vara en börda.

Personer med mentala superkrafter resonerar på ett annat sätt. De anser att det enda relevanta med det förflutna är hur det påverkar deras nutid och framtid. De är mästare på att ge nya stärkande meningar till jobbiga situationer i det förflutna. Istället för att önska att saker och ting skulle ha varit annorlunda (något som de flesta av oss gör) så är mentalt starka personer tacksamma för sitt förflutna och dess turbulenta situationer. De vet att de inte skulle vara där de är idag om det inte vore för deras förflutna.

Den här inställningen skapar en mental harmoni som främjar goda tankar, känslor och positiv energi. Dessa mentala superstjärnor anser att allt händer av någon anledning och väljer medvetet att mentalt omformulera händelser som ursprungligen kan uppfattas som negativa.

Det här mentala verktyget gör det möjligt för dig att omvandla smärtan i ditt förflutna till en positiv katalysator för din tillväxt i framtiden. Du kan använda denna strategi för att kontrollera och påverka dina känslor. Kom ihåg att dina känslor skapas från dina tankar och när du ändrar dina tankar så ändrar du samtidigt dina känslor.

Som du förstår nu så är din nuvarande och framtida plats i livet inte beroende av det som har hänt före idag. Du kan åstadkomma mycket mer i ditt liv när du inser att många av dina begränsningar bara finns inom dig. Var du befinner dig i framtiden beror på det som du gör från och med idag och det som du låter hända i morgon.

Övning med tio frågor

Avslutningsvis vill jag hjälpa dig att hitta vägen till dina mentala superkrafter. Ta gärna fram papper och penna för att svara på dessa frågor:

1) Hur ofta tänker du på negativa händelser från ditt förflutna?
2) När på dygnet tänker du mest på dessa negativa händelser?
3) När du tänker på negativa händelser i ditt förflutna, skapas eller bränns din mentala energi?
4) Tycker du att det är möjligt att ändra hur du känner om smärtsamma händelser i ditt förflutna?
5) Vad är den största fördelen med att omformulera tidigare händelser?
6) Är du arg över en tidigare händelse som du kan omformulera för att skapa positiv energi?
7) Skulle du bli mer framgångsrik, lyckligare och känna en djupare tillfredsställelse om du behärskade konsten att omformulera jobbiga situationer?
8) Vad tror du är det största hindret till att fler människor ska omformulera tidigare smärtsamma händelser?
9) Skriv ner dina tre svåraste motgångar och fråga dig själv hur dessa händelser har bidragit till din framtida framgång eller glädje. Skriv gärna ner en sak som du har lärt dig utifrån respektive motgång.
10) Nu när du har lärt dig en strategi för att skapa mer energi, hur vill du använda den nya energin?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.