Som egenföretagare vävs arbete och fritid samman. Om du ska kunna både sätta dig i förarsätet i ditt eget liv och fortsätta tycka om det du gör måste du vara organiserad i det lilla. "Leantelligence för egenföretagare" hjälper dig en lång bit på vägen.  

”Vad jobbar du med?” – en ganska vanlig fråga i vår kultur. För några år sedan var det en lätt fråga att svara på: ”Volvo”. Beroende på vem som frågade och i vilket sammanhang kunde den meningen avslutas på många olika sätt. Allt från punkt, till en utläggning om min chefskarriär och de olika avdelningar och projekt jag deltagit i. Numera är svaret på frågan mycket roligare.

Jag har lämnat ekorrhjulet utan att hamstern dog, som man säger. Många olika faktorer ledde upp till beslutet men framförallt var det en resa till något och inte ifrån. Jag har hela tiden vetat att mitt arbetsliv inte skulle avrundas som alla andras men hur det faktiskt skulle blir kunde jag ju inte veta. Så svaret på frågan är numera:

Jag är charterskeppare i Medelhavet. Bland annat…. 

Jaha! Inte många släpper taget där utan vill veta mer; ”…sen är jag IT-konsult för en branschorganisation, har en liten bokföringsfirma, en resebyrå och en syverkstad. …och en liten webshop! Multiprenör kan man kalla det.”

Var jobbar du då? (ibland frågar dom ”vart jobbar du?” och då måsta jag svara ”däråt…”)

Var som helst! …men oftast Smögen, Kroatien eller Kanarieöarna. 

Har du ingen fritid alls?

Jovisst! Jag är frivillig inom Sjöräddningssällskapet.

Men… får du lov att gå från jobbet då?

Ehhh… ja…

Hur det blev som det blev är en historia för sig och den finns att läsa för den som är intresserad, men i dag skall du få fem av mina nycklar för att lyckas vara närvarande utan att vara där. Nycklar som kan hjälpa dig till beslut om ”office anywhere” är något för dig.

Distansarbete för mig är inte bara att sitta i hemmet och utföra det jag skulle gjort på mitt kontor. För mig handlar det heller inte bara om att slippa sitta i bilköer och få mer tid för familjen. För mig handlar det om att kunna göra många olika saker, att kunna resa och styra min tid. Att kunna vila och arbeta i en rytm som passar mig. 

Personlighet som når över tomrummet

Ett problem med distansarbete är att du riskerar att, åtminstone av någon, bli bortglömd och sedd som en arbetsskygg och udda person. Avundsjuka är ofta en grund för att försöka racka ned på din frigörelse. 

Så det är upp till dig att se till att dom märker din närvaro även om du inte är där. Det går inte att stänga av på samma sätt eftersom dina uppdragsgivare måste känna att du är där. Svara i telefon, ring tillbaka, svara på mail, skicka sms, leverera i tid, ställ upp på udda tider ibland och visa på fördelen med att du fungerar som en molntjänst snarare än utfyllnad av en kontorsstol… 

Vi svenskar har ju ibland svårt att hävda oss, men för att du skall nå ut i bruset av information som omger dina uppdragsgivare behöver du påminna dem om att du finns och hur bra det funkar. Våga skratta, vara glad, ge komplimanger och vara någon dom saknar om du skulle bli tyst… 

I det traditionella arbetslivet har den extroverta personligheten varit en fördel men i den uppkopplade världen är det en tillgång att ha en introvert läggning, vilket är strålande nyheter för mig. Att trivas i sitt eget sällskap och vara sin egen bästa arbetskamrat. Att kunna inspirera och motivera sig själv är en nyckel till framgång. Många introverta har en fantastisk och tilltalande extrovert sida när den får komma fram via cyberspace!

Relationer

Jag är oerhört glad för den karriär jag haft och alla de uppdrag jag haft på plats där jag faktiskt träffat människor. Jag tror det kan vara lite svårare om man startar som IT-nomad utan att ha faktiska in real life-relationer att bygga på. Att du kommer på möten ibland och att du syns på sociala medier är viktigt. Att världen runt omkring dig upplever att du är där.

Var generös med kontakter på Facebook, Instagram, linkedIn och andra medier. Se till att ditt flöde ger en bild av den du vill vara. Vem blir inte obekväm av att ständigt läsa inlägg från dem som alltid är trötta på sitt jobb och har drabbats av ännu en oförskylld motgång? Låt inte det vara du. 

Var förare i ditt eget liv – the law of attraction

Detta leder osökt till nästa punkt. Att vara förare i sitt eget liv och inte ge mandat till andra att styra vad du skall göra och inte göra är en viktig nyckel. Den som med glatt mod och nyfikenhet tar sig an livet lockar andra att lyssna, iaktta och så småningom till och med hänga på. 

Jag träffar ibland personer som jag inte hört eller sett av på många år men som är väldigt entusiastiska och inspirerade av det jag gör och har gjort. Dom har följt mig på Facebook i det tysta och utan att veta det har jag påverkat en annan människas liv. Så dela dina bekymmer, förkylningar och deppigheter med dina nära och kära i verkliga livet – inte online är mitt tips. 

Jag får ofta höra frasen ”jag önskar att jag också kunde…”. Det är det som kommer att skilja dig från mängden när du skapar ditt liv – att du inte bara önskar att du kunde utan att du går till handling. Att du sätter dig i förarsätet på ditt eget liv. Ingen kommer att göra det åt dig. 

Vad behöver du göra, på kort och lång sikt, för att kunna släppa en viss plats som förutsättning för ditt arbete? 

Mikroorganisation – flyg med de vingar du har

Att kunna anpassa sig till de resurser man har just för tillfället är viktigt. Jag har ett minimalt kontor som jag klarar mig med i alla lägen. Att vara beroende av stora skärmar, möss och tangentbord är opraktiskt tyvärr, även om det naturligtvis är bekvämt. Att kunna utföra jobbet på en laptop i sjögång är t ex en bra kvalitet just i min situation. 

Gör dig av med dina ”måsten” och lär dig trivas med det som får plats i ditt mobila kontor. Lägg lite extra pengar på att köpa just det snygga, praktiska, roliga nummertangentbordet som får dig glad när du jobbar. Om du förstår direkt vad jag menar är denna punkten lågt hängande frukt för dig!

Ofta ser man råd för företagare som känns övermäktiga; att ha en 6 sigma-plan, gå upp kl 05 och alltid ha ett korrekt flöde i sociala medier, men att vara organiserad i det lilla är dock nödvändigt. Jag har en ryggsäck som jag alltid packar på samma sätt när jag skall iväg. Var sak har sin plats; datorn (i ett stötskyddande fodral), adaptrar, laddsladdar, powerbank, mobil, modem, papper, pennor, visitkort, miniräknare…

Om din uppdragsgivare skall uppleva dig som närvarande får du inte ha en urladdad dator eller en glömd mobiltelefon…

Lust & mod –  ”If you know the why, the how is easy”

Jag får ofta höra att jag är så modig som vågar gå en väg som ligger utanför normen, både privat och i arbetslivet. 

Att vara modig är att göra något man tycker är svårt eller skrämmande. Att släppa taget om en välbetald anställning var varken svårt eller skrämmande för mig. Därför känner jag mig inte just modig men jag kan förstå att det kan upplevas så, eftersom många är rädda för det okända. Att förbereda en övergång till en ’arbeta var som helst-tillvaro’ är A och O. Att skapa tid och möjlighet att vara på en annan plats än arbetsplatsen, och kanske inte heller i det egna hemmet, är inte lätt för alla – men fullt möjligt med en plan.

Att leva utifrån lust istället för skuld och måsten är en av mina ”varför”. Arbete och fritid vävs samman och du måste tycka om det du gör och minnas varför du vill ha en plats-obunden livsstil. Vi har alla våra motgångar och för att brygga över dem behöver det finnas en god dos lust i botten på motivationshinken. Skuldkänslor och måsten riskerar att fräta hål i nämnda hink. 

Jag önskar dig ett varmt lycka till på din resa, kanske ses vi på de sju haven?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.