Just nu kan det kännas extra svårt att driva företag. Därför vill jag besvara frågan: ”Hur gör man egentligen för att orka med känslor av otillräcklighet, oro och osäkerhet i en tid som denna?”

Det finns såklart ingen universallösning eller quick fix att ge, även om jag hade önskat att det var just så! Däremot kan jag ge dig tips om hur du successivt kan stärka och lyfta dig själv.

Tipsen nedan hänger tätt ihop och går in i varandra om och om igen (utan viss ordning).

1. Acceptera läget

Jag börjar med det mest provocerande tipset, att acceptera läget som det är. Det gör jag inte för att göra dig ännu mer frustrerad eller uppgiven. Nej, jag gör det för att det inte är någon idé att fastna i det som inte går att ändra på eller det du inte kan styra.

Om du kan acceptera att saker och ting inte är som de var (och kanske aldrig blir igen) kan du lättare släppa en hel del frustration och andra negativa känslor för att istället kunna förhålla dig mer neutral och anta ett ”helikopterperspektiv”.

Då finns det också utrymme att faktiskt förändra det du kan, nu och framåt.

2. Tänd gnistan igen

Kanske ser du ingen utväg. Kanske har du tappat orken och lusten att fortsätta. Kanske är du på väg att ge upp. Gör inte det!

Tänd istället din gnista igen, genom att svara på frågorna: 

  • Varför startade du ditt företag från början?
  • Vad var det du ville skapa?
  • Vad består din passion av?

Plocka fram passionen igen! Passionen som tidigare fått dig att trotsa alla skeptiker och hinder där ute för att satsa på din idé och din dröm. Låt passionen fylla dig med en skön känsla.

3. Fokusera på ljuspunkterna

Det må se mörkt ut, men det finns ljuspunkter. Jag lovar.

Det handlar inte om att bara tänka positivt och trycka undan känslor av t.ex. oro, sorg eller frustration. Det gör det bara värre och känslorna kommer tillbaka med förnyad kraft. Så du ska ta dina känslor på allvar. Du känner dom av en anledning och dom vill visa dig något (förmodligen – och särskilt om de är återkommande - att du fastnat i tankar eller beteende du inte vill ha).

Samtidigt finns det ingen anledning att snurra sig allt längre in i negativa tankemönster och låta dem dra ner dig, ditt humör och din handlingskraft.

Så se tankarna för vad de är. Just tankar. Använd dem konstruktivt. Du kan välja vilka tankar du lägger din uppmärksamhet på. Dina tankar styr också dina känslor.

Välj att ge mer kraft åt dina positiva tankar och känslor. Lyft blicken. Observera dig själv och din omgivning. Fokusera på de ljuspunkter och möjligheter som finns.

  • Vilka möjligheter kan du se för dig själv och din verksamhet?
  • Kanske har du mer tid. Vad vill du göra med den?
  • Kan du lära dig något nytt? Gå åt en annan (kanske bättre) riktning?
  • Passa på att reflektera eller ta tag i det där projektet som legat och väntat på bättre tider. Kanske är det bättre tider för det just nu?

(Om du känner mycket stress, oro eller nedstämdhet kan du behöva gå via acceptans (se punkt 1), eller andra mer ”neutrala” känslor, innan du kan ta dig in i de mer positiva tankarna och känslorna. Ta hjälp om du behöver!)

4. Sakta ner och kom fortare fram

Att det är krävande att driva företag är ingen hemlighet. Att växla upp, ge ännu mer gas och att kämpa ännu hårdare är kanske det som känns mest logiskt att göra. Men, det är inte lösningen. Sakta istället ner, emellanåt.

Ta pauser för att vila och för att fylla på med energi. Ingenting blir bättre av att du kör helt slut på dig själv.

Ett enkelt sätt att ta en paus är att bara sitta still och fokusera på din andning ett tag. Börja enkelt. Sätt klockan på till exempel 5 eller 10 minuter eller räkna till ett visst antal andetag. Fokusera på att känna andningen i kroppen. Ta gärna längre utandningar än inandningar.

Testa och upplev skillnaden! Med övning och kontinuitet är det lättare att hitta, behålla och/eller komma tillbaka till inre lugn, trygghet och styrka.

En annan bonus med ökat lugn är att du ser saker klarare.

De smarta idéerna kommer när du är i ett mer avslappnat tillstånd, utan surrande och störande tankar. Du har kanske märkt att många lösningar på dagens problem kommer när du precis ska somna? Om du tar tid för vila tidigare så kommer också lösningarna tidigare.

Med ökad trygghet och inre styrka vågar du satsa.

Så ta tid för pauser; för återhämtning, klarare riktning och ökat mod!

5. Ha is i magen

Tålamod. Det svåraste av allt. I alla fall om du frågar mig och många av mina kunder.

Förmodligen vill du göra skillnad, på riktigt. Du vill bidra med något bra, din produkt eller tjänst. Nu och till många. Då känns det inte direkt optimalt att sitta still, att sitta fast. Men, just nu är det många som avvaktar. Väntar. (På vad är en bra fråga.) Det bästa är, även här, att acceptera (se punkt 1). Det är inte mycket mer att göra än att vänta på att kunderna är redo igen (om du inte kan hjälpa dem att bli redo såklart). Under tiden kan du göra något annat bra av tiden (se särskilt punkterna 3 och 4 om att se ljuspunkterna och att ta pauser).

Ha is i magen. Håll ut. (Nästa punkt hjälper dig med det.)

6. Se dig själv lyckas

Du behöver veta vart du ska. Jag gissar att du har en vision och till den några kopplade mål. Om inte, ta en stund och reflektera över din vision och dina mål. Hur ska du annars veta om och när du lyckas?

Oavsett vad ditt mål är, se till att det är formulerat i positiva ordalag; d.v.s. uttrycker vad du vill uppnå (inte vad du inte vill, jfr punkt 3 ovan, om att se ljuspunkterna). Se också till att målen stämmer överens med din vision och ditt ”varför” (jfr punkt 2 ovan, om passion).

När du har ditt (dina) mål klart för dig. Föreställ dig hur det är när du är i mål. Lev dig in i det. Upplev det med så många sinnen du kan.

Viktigast av allt. Vilken känsla ger det? Känn den känslan redan nu. Känn känslan av att lyckas! Hitta tillbaka till den ofta (punkterna 1, 2, 3 och 4 hjälper dig!)

Artikeln tillägnas dig som brinner för att hjälpa andra, vill nå ut med din idé, skapa meningsfullhet och ge äkta värde till andra. Håll fast vid din vision! Tro!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2020-04-27 10:58
ACCEPTERA ALDRIG LÄGET....DET GÖR DIG TILL EVIG SLAV..förstå istället att det är det inre som talar till dig hur fel och sjukt allting är..som tex att du som småföretagare i Sverige betalar långt över 100 % skatt medräknat inflation, devalvering och teknisk utveckling* ( * som också är en sorts inflation som många inte räknar, men som på vissa områden kan vara 100% på 18 månader )...det är en källa till mycket energi....konstatera istället att du ÄGER problemet och det står i din makt att göra vad du vill med det för att nå din egen hälsa och oberoende som är det enda ansvar du har här i världen ( och din begränsning är endast andra individers rättigheter). Redan idag har globalt mer än 200 miljoner individer framgångsrikt lämnat / konkurrensutsatt de nationella monetära systemen och statistik visar att redan efter 5-10 år så är de ekonomiskt oberoende till den grad att deras pengar jobbar för dem och inte tvärt om. Krisen som nu är på väg är en fantastisk möjlighet för den förslavade att resa sig upp och bli det bästa av sig själv om man slutar tänka som en slav....då att vara slav är enkom en mental begränsning...och speciellt idag då inte på 150 år har det varit så enkelt som nu att frigöra sig och samtidigt sänka det totalitär systemet rakt ner där det hör hemma. Mike Maloneys Youtube serie om Guld och silver genom tiderna är en bra början på att i detalj förstå vad som återigen händer i världen och du kan där enkelt förstå vad som komma skall även denna gång. Att gå ihop i familj/ grupp och lämna systemet skall du göra redan denna veckan...så bråttom är det nu om du inte förberedd alls. Se mer...
2020-04-22 11:48
1. Acceptera läget. är det bästa tipset, påverka det du kan påverka, lägg inte energi på det du inte kan påverka.
Acceptera helt enkelt läget. 🙂
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.