"Deras affärsmodell byggde på höga marginaler, vilket gjorde att de kunde anställa fritt, även om vissa anställda underpresterade. Det var åtminstone bättre än att stärka konkurrenterna," förklarar Laszlo Bock, tidigare ansvarig för personalfrågor på Google, till Business Insider.
Tuffare tag inom techbranschen
Mark Zuckerberg, som nyligen i en podcast med Joe Rogan, försvarade sin position de senaste åren då många blivit avstängda på Facebook. Han menade att politiker, främst inom det demokratiska partiet i USA, fört påverkanskampanjer mot Meta för att tysta obekväma röster i sociala medier. Även tidigare justitieminister i Sverige, Morgan Johansson, gjorde liknande försök.
Men den tiden är nu förbi då Meta slutar med faktagranskare, samtidigt som Zuckerberg själv har intagit en tydligare machostil.
Företagets nya policy påminner om Amazons etablerade metod för att upprätthålla högpresterande team, där chefer förväntas avveckla en viss procent av de anställda årligen. Amazon kallar detta för "URA" (unregretted attrition), en process som även företagets vd, Andy Jassy, tidigare har tillämpat.
"Den övergripande trenden är att företag känner att de har mer makt över sina anställda," säger Bock. "Den nuvarande politiska miljön uppmuntrar företagsledare att vidta drastiska åtgärder."
En ny standard - en ny typ av arbetsplats
Meta har instruerat sina chefer att använda ett graderingssystem för att identifiera underpresterande medarbetare. Detta är en mer strukturerad och öppen process än tidigare, där företag som Google hemlighöll liknande initiativ.
"Även de som presterade bra kunde hamna i botten av rankningen. Om din sämsta anställda är bättre än min bästa anställda, har du ändå en bottenprocent," berättar Bock om Googles tidigare system.
Techföretagens ledare anammar nu en mer direkt approach. Bock menar att detta speglar en förändrad syn på arbetskraften:
"Företagens budskap är tydligt: Om du inte bygger framtiden kan du bli en del av historien."