Gråtande barn nattetid kan vara en chock för nyblivna föräldrar. Många föräldrar väljer i dessa stunder att båda hålla sig uppe med barnet nätterna igenom. Man fokuserar till fullo på det utlösande problemet, att barnet gråter. Det solidariska handlandet med att enbart fokusera på det utlösande problemet kan ha ett högt pris. Familjen hade kanske totalt sett klarat krisen bättre ifall de tydligare varit medvetna om konsekvenserna av att krisen, och hur den hanteras kan påverka hela familjerelationen.

Nu beter vi oss likt barnfamiljen med gråtande barn. Vi fokuserar till fullo på det utlösande, coronaviruset. Vi hjärntvättas med information och på samma sätt som vi följer aktiekursen och resultaträkningar följer vi nu tabeller med dödsoffer och smittade i Sverige, Europa och världen. Vi vill alla visa solidaritet för riskgrupper där följden blir arbetslöshet, konkurser och ekonomisk otrygghet där nästan hela samhället stannar.

Viruset är inte dödligt för de flesta. Äldre, främst de med underliggande sjukdomar tillhör riskgruppen och den gruppen är relativt liten. Ingen går säker, varken för att bli ihjälkörd av en bil eller dö av ett virus. Vi har fullt fokus på viruset.

Man kan ställa sig frågan ifall det är värt att låta Corona fortsätta styra våra liv utan att ta större hänsyn till hur det hela påverkar oss på det ekonomiska- och sociala planet.

Krisen handlar inte längre enbart om Coronaviruset, den har blivit så stor så den påverkar det mesta i landet och omvärlden. Därför borde fullt fokus inte längre ligga enbart på ursprunget, viruset. Det är kanske dags att i de dagliga presskonferenserna även bjuder in näringslivet och/eller myndigheter kopplade till näringsdepartementet för att både allmänhet och politiskt styrande får en ännu bättre bild och förståelse för hur vi påverkas totalt sett av virusutbrottet. Vi kanske inte ska dansa enbart efter Coronavirusets pipa?

Företagande Opinion

Detta är en opinionstext och skribentens egna åsikter. Vill du skicka in en artikel? Läs mer om Företagande Opinion här.

Kommentera gärna nedan men håll god ton. Personliga påhopp i kommentarerna tas genast bort.Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
2020-03-26 08:00
Jag upprörs över att norske smittskyddsforskaren vid universitet i Sørøst-Norge Jörn Klein säger i dagens artikel att vi svenska medborgare bör fråga våra myndigheter vad priset för ett människoliv är. Han oroar sig över att Sverige gör fel genom att inte bomma igen hela samhället.
Forskaren frågar sig om ekonomiska övervägandena, vid sidan av de medicinska, kan ligga bakom att Sverige inte väljer att stänga förskolor mm.

Om resurserna är begränsade så har människoliv ett pris, det är naivt att tro något annat. Däremot är det läskiga ställningstaganden som vi ställs inför när resurserna är begränsade.

Vem ska dö och vem ska leva? Om vi kan rädda 100 personer imorgon för att 1 dör idag, vad är bättre?

Ska vi till varje pris gå in för att försöka rädda alla sjuka personer som kanske inte har lång tid kvar att leva om det sker på bekostnad av att hela samhället stannar? Att samhället stannar har konsekvenser som sannolikt också kostar människoliv.

Jag tycker att vi i Sverige gör ett bra val som inte enbart viktar viruset, det ursprungliga problemet, utan även tar hänsyn till konsekvenserna.
Se mer...
2020-03-26 07:47
Att Coronavirusset bara är en annan influensa är att förnäka at vi just nu bara är i förstadiet på en global pandemi, vanlig influensa infektera miljoner och än så länge har Coronavirusset officiellelt bara infekterad 3-4 hundrad tusind.

Om man inget gör, som till exempel Italien och Spanien i början, och också Sverige, dör rundt 10%.
Man måste nå till rundt 85% infekterade för att nå til immunitet.
Det betyder mellem 80000 och 100000 döda pr million. Om de kommer för snabbt händer det som är händt i Italien, sjukvården hinner ganska enkelt inte med och det kommar att kosta fler livet
Att man fast inget gör i Sverige, kommer att ge samma situation som i Italien
Se mer...
2020-03-25 16:22
Helt rätt. Bra skrivet!

Detta känns lite överdrivet när ca 300 000 dör i vanlig influensa varje år.
Men visst, vi har dock inte sett slutresultatet ännu av Corona.
Men gå tillbaka till vanlig influensa. Bara i år 2020 har 69000 dött i vanlig influensa. När den uträkningen var hade 9700 dött i Corona. I dag är det andra siffror dock men det säger ganska mycket tycker jag personligen. Vi låter en hel världs ekonomi duka under men ingen har någonsin reagerat på de 300 000 per år som dör i vanlig influensa...... Visst, vi vet inte slutet av vad Corona kommer att ge men hittills så undrar man mycket över det som sker....

Bra skrivet!
Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.