Den senaste tiden har USA:s president Donald Trump och en rad andra kända bloggare och debattörer deplattformerats, det vill säga stängts av och därmed tappat sina möjligheter att kommunicera med sina följare. För vissa har år av arbete slagits i spillror. Detta har skapat diskussioner om yttrandefrihet kontra företags rättigheter att bestämma över sin produkt.

Händelserna har jämförts med allt från bokbål till att telekombolag med samma princip borde ha rätt att stänga av kunder som använder opassande språk under sina samtal. Ja, kanske borde även markägare ha rätten att förbjuda tillträde till människor med fel politiska åsikter.

Löjliga exempel kan tyckas, men utfrysning och tillträdesförbud baserat på tal och politisk tillhörighet är ett sluttande plan, och exemplen visar hur snabbt det kan gå snett, och varför yttrandefrihet som princip är så viktig. Det som idag anses vara fel kan även ändras över tid och när de politiska vindarna vänder, vilka konton stängs då?

Det är inte heller företeelsen att förbjuda och blockera som är det enda problemet. Det finns ett uppenbart hyckleri där vissa stängs av men andra tillåts fortsätta att sprida sitt hat och uppmana till våld. Twitter och Facebook har fortfarande islamister och diktatorer som utan hinder tillåts sprida sin propaganda.

Många pekar på att företag ska få avgöra vilka kunder och medlemmar som får vara aktiva, och det är en bra ståndpunkt. Fria företag är bra. Det finns dock en skillnad på vad man kan och vad man bör göra. Sen är privata företag redan reglerade gällande exempelvis miljö, konsumenträtt och diskriminering, så argumentet att dessa berörda bolag ska slippa undan regleringar håller inte.

Det blir också märkligt när vi skattebetalare tvingas betala för subventionerad el till Google och uppbyggnad av serverhallar till Facebook. Dessa företag behöver knappast bidrag från oss skattebetalare samtidigt som de själva betalar lite eller ingen skatt i Sverige. Det är också onödigt, då misstanken väcks om att dessa bidrag inte är helt villkorslösa.

Reaktionerna är starka, vilket är naturligt, då dessa tech-oligarker enkelt genom några ändringar i sina algoritmer kan påverka vilken information som sprids i vårt samhälle. Fake news är ett uppenbart problem, men lika allvarligt är det med den information som aldrig når folket.

Och när människor tystas dör sakta samtalen och då är risken att de totalitära krafterna vinner.

För dig som funderar på alternativa plattformar så är här några alternativ:

MeWe

GAB

Parler – denna ligger fortfarande nere efter attacken från Google och Amazon. Parler har stämt Amazon då de anser att de inte följt avtalet, men det ser helt klart mörkt ut för Parler och dess användare.

Har du andra alternativ? Kommentera gärna nedan eller skicka ett mejl. 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2021-01-26 16:09
Två ytterligare alternativ är Twetch.app och Flote.app
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.