Fyra riksdagspartier hade spår av kokain på sina toaletter i riksdagen. Det visar test som Aftonbladet låtit göra i samband med intervjuer i lokalerna.

Partierna det handlar om är Liberalerna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– Jag är inte jätteförvånad, kokainet finns överallt i hela samhället, säger narkotikapolisen Lennart Karlsson till Aftonbladet.

KD-ledaren Ebba Busch kallade det ”helt sjukt”, och sade att det hade ett ”extremt starkt symbolvärde om drogfriheten inte upprätthålls på en plats som också rör Sveriges högsta beslutande församling”, rapporterar GP.

– Det är fullständig panik. Kanslichefen vill drogtesta samtliga tjänstemän, säger en SD-källa.

Drogtester för vissa, men inte för alla

Arbetsgivare har inom lagens ramar stora möjligheter att när som helst utföra drogtester på personalen.

Dessa lagar gäller det privata. Men i det offentliga gäller inte riktigt samma regler.

Lawline går att läsa:

Regeringsformen begränsar den offentliga sektorn att drogtesta sina anställda genom skydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp inklusive drogtestning (2 kap. 6 § regeringsformen). Detta skydd får bara begränsas genom lag. Även skyddet i Europakonventionen gäller för den offentligt anställde arbetstagaren (artikel 8 punkten 1 europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna).

Lag om offentlig anställning anger vissa förutsättningar som ger offentliga arbetsgivare rätt att beordra en hälsoundersökning av arbetstagaren innefattande drogtestning. Detta kräver dock att det anges i kollektivavtal eller föreskrivits av regeringen (30 § lag om offentlig anställning).

Kalle som jobbar som svetsare kan alltså när som helst drogtestas och likaså Lisa som jobbar som städerska. Men de som ansvarar för rikets säkerhet kan inte drogtestas, även om det som nu finns bevis och stark misstanke om att droganvändning förekommer.

"Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där [brottsligheten]" skanderade Stefan Löfven. Möjligen var uttalandet bara på en form av projicering.

Nu är våra politiker inte anställda, de är förtroendevalda. Men i regeringsformen står det klart och tydligt att “All offentlig makt i Sverige utgår från folket”. Tjänstemännen är anställda av politikerna.

Är det inte dags att kräva att politikerna och tjänstemännen drogtestas?

Låt oss avsluta med denna:

Thomas Bodström vägrar ta drogtest men vill införa obligatoriska drogtester på skolungdomar


Har du något på hjärtat?

och publicera enkelt din artikel, insändare eller debattartikel redan idag. Eller skicka ett mejl till patrik@foretagande.se


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.