De skyhöga el- och bränslepriserna slår hårt mot folket och företagen och kanske har vi inte sett peaken än. Detta är allvarligt och kan skapa en dominoeffekt som leder till en våg av konkurser.

Höga energi- och bränslepriser påverkar inte bara den enskilde företagaren och privatpersonen som får svårt att bära kostnaderna. När köpkraften minskar genom höga skatter som omfördelas till staten, minskar också köpkraften och konsumtionen som gör att ekonomin riskerar att stagnera.

Men det går att lösa detta för priserna handlar inte främst om kriget i Ukraina, även om en del politiker vill få det att låta så.

DI debatt kan vi läsa: "En förklaring till att de svenska drivmedelspriserna är bland de högsta i världen är de svenska skattenivåerna. Jämfört med EU:s miniminivåer så har vi högre skatt på bensin och diesel."

Hade viljan funnits hade en skattesänkning kunnat göras för att minska omfördelningen av pengarna. Det skulle minska trycket på de redan pressade småföretagarna.

Vidare kan vi läsa på DI: "Utöver koldioxidskatt och energiskatt utgår även 25 procents moms på bensin och diesel. […] I nuläget utgår alltså moms på nära 7 kronor för bensin och 5 kronor för diesel. Menar regeringen allvar med sin vilja att påverka de svenska drivmedelspriserna bör möjligheterna att sänka momsen på drivmedel skyndsamt utredas."

Staten tjänar en miljard extra per månad

SVT har räknat på hur mycket staten tjänar på de skyhöga bränslepriserna. Enligt uträkningen får den in en dryg miljard kronor i månaden extra bara på de ökade momsintäkterna.

Det är helt orimligt. Hade en företagare betett sig på samma sätt hade denne dömts för ocker.

Följden av detta blir att 1 000 000 000 kronor varje månad inte används i samhället. Det är restaurangen som inte besöks, hårklippningen som inte blir av och bilreparationen som skjuts på framtiden.

Polen tar bort moms på matvaror och sänker den på bland annat bensin, gas och gödningsmedel. Det är fullt möjligt för svenska politiker att göra liknande. Men det minskar så klart samtidigt möjligheterna för regeringen att kasta ut valfläsk inför höstens val.

Beslut är svåra, eller enkla, beroende på vad man anser är viktigt.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
11 kommentarer
2022-03-16 21:29
Är det någonting jag verkligen vänder mig mot så är det populism. Denna inlaga är ett ypperligt bevis likt Vladimir Putin att man kan säga och påstå nästan vad som helst i populismens namn idag. Här målas staten ut som en fiende mot oss medborgare, medan staten är medborgarnas förlängda arm och som är framröstad i demokratisk anda. Det är sällan jag retar upp mig, men jag gjorde det på detta falsarium av felaktigheter. När staten får intäkter, är det vi medborgare som får dessa genom vår förlängda arm regering och riksdag och dessa pengar kan sedan användas till något som kommer alla till del och nytta och jag är ganska säker på att så kommer att bli med tanke på vilka som leder Sverige. Hade det varit en högerregering kanske det blivit ytterligare ett jobbskatteavdrag, men då hade det garanterat precis som innan tillfallit de rikaste i samhället. Jag betackar mig för denna typen av inlagor och kommer att av registrera mig från detta nyhetsbrev. Se mer...
Se svar (1)
2022-03-15 12:14
Sossar - de tar folkets pengar och ger tillbaka en liten del och försöker framstå som goda. Men det klart, folket verkar gå på det med tanke på hur de röstar.
Se svar (1)
2022-03-14 13:00
KOM IHÅG, det är ett globalt informationskrig....så när nuvarande globala systemet kollapsar, så är det kontroll över statens, regionernas, kommunernas och bankernas alla datorer, servrar, telefonväxlar och datalagringshallar osv vi i varje land såväl alla tillsammans och drain the swamp vill åt ......för vad som följa skall. Se mer...
2022-03-14 12:58
Svenskar skulle intressera sig mer för det nu av Sverige ockuperade suveräna landet Skånes + 12 000 åriga historia frambärande en "riktig" demokratisk författning ( Den typ där globalister, elit, politiker och administration är tvingade att följa och skydda, individens beslut, rättigheter och egendom istället för vara en korrupt förgripande cancer på dem). Då skulle de upptäcka att man i Skåne under flera tusen år kallade Ukraina som det tidigare såg ut för...Ingamänsland. Detta då det var väl känt att Khassa arierna så omanligt genom hypnos, svampar i maten och många andra psykmetoder dödar sina fiender till den världsmakt de forfarande kämpar för..i sömnen. Vilken tillfällighet att det nu finns en organisation som heter Vakna Sverige så alla kan se vem Putin krigar mot . glädjande så framstår det nu hur Djupa Staten kommer tas ner globalt. Put_n har inlämnat de bioL__b handlingar som fanns i Uk___a till FN och där har nu de 177 länder som ingått MoU avtalet "drain the swamp" krävt att de 43 samarbetande arméerna genomför en global mili_är tribu__l för att hitta de ansvariga för olaglig kem/bio kri-föring i försöken avpop::ra Se mer...
2022-03-14 12:55
Vi är i början på slutet av 3:e världskriget och 80% av befolkningen vet sovande eller förnekande inte om det. Drain the swamp och de "patriots" som sedan 7 juli -21 osynligt leder Sverige, jobbar nu på att väcka genom att indirekt upplysa om hur verkligheten och sanna historiken ser ut...samt låta befintliga korrumperade etablissemanget undergräva sig själva och därmed den religiösa tron och tilliten på stat, myndigheter och nuvarande författningen som den svenska befolkningen har. Nyligen uttalat Citat (efter att drain the swamp deklarerat att man inte bara har kontroll på toppskiktet av globala djupa staten...utan även deras Svenska ledning, inalles ca 3000 pers man ser som beslutande militär stab ) Det finns nu bara 2 typer av människor på jorden: de som tror att nuvarande världsordning är till för befolkningarnas godo och hälsa...och de som vet bättre. Allt jag ser i detta är bara en massa symptom på problemet att Sverige aldrig haft en riktig demokratisk författning, typ sådan man har i bla. Schweiz och SKÅNE* ( * nu ockuperat av Sverige) där elit, politiker och administration är tvingade att följa och skydda individens beslut, rättigheter och egendom...istället för att vara en korrupt, förgripande cancer på dem. Bara från den maktfördelningen vi alla kan mötas, enas och börja jobba tillsammans med framtiden efter den ekonomiska kollaps och konstitutionella kris som nu börjat påtvingas Sverige utifrån. Fram tills dess är mitt tips att våga vakna fullt ut samt bli prepper och värna familjen. Se mer...
Se svar (1)
2022-03-14 12:26
Det är i såna här lägen det märks vad det är för parti som har regeringsmakten. Med S vid styret så kan man inte förvänta sig det minsta förståelse, utan dom ser skatteintäkter som något av det finaste som finns. Så förvänta er ingen större ändring här. Och folk kommer att fortsätta rösta fram dessa högskattepartier. Det är nåt slags självskadebeteende. Se mer...
2022-03-14 10:31
Den organisation (Drivkraft Sverige) som står bakom den hänvisade artikeln på DI Debatt, är ingen objektiv aktör.

Det främsta skäl de framhåller som förklaring till att de svenska drivmedelspriserna är bland de högsta i världen, är de svenska skattenivåerna. Det är inte sant utan den främsta förklaringen till att Sverige har världens högsta diesel-pris är den s k reduktionsplikten, alltså att Sverige är det land som påtvingar drivmedelsbolag att blanda i mest biodrivmedel av alla länder i den "diesel" som tillhandahålls vid mackarna till svenska privatpersoner och företag.

Genom att prissättningen på bio-drivmedel är högre än råolja får det ovanstående konsekvens, och fast råolja ökat explosionsartat i pris sedan den ryska invasionen startade verkar alltså priset på råvaror för bio-drivmedel ökat ännu mer (slutsats eftersom gapet mellan diesel och bensin ökat). Någon ingående förklaring till detta har jag aldrig sett.
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.