USA, liksom de flesta andra nationer, valde en annan strategi än den riktning som Anders Tegnell tog Sverige. För förhindra smittspridning gick nordamerikanerna in i nästan total ”lockdown” varmed de flesta platser såg lika öde ut som spökstäderna i Western-filmer. 

Det tvära avbrottet i konsumtionsmönstren slog extremt hårt mot särskilt småföretagen och mot majoriteten anställda låginkomsttagare i kontaktjobb såsom slakterier, butiker och restauranger. 

Den amerikanska kongressen skapade en ekonomisk livlina riktad mot de mest utsatta. Räddningspaketet (kallad  Paycheck Protection Program) skulle inte bara hålla företagen under armarna utan som namnet betonar framför allt hjälpa anställda att hålla näsan över vattenytan under karantänen.

Programmet syftade till att ge lån till företag med upp till 500 anställda. Och om merparten av pengarna spenderades på löner, motsvarande ungefär två och en halv månadslön per anställd, så skulle regeringen avskriva lånen. 

Hittills har kongressen avsatt 4 670 000 000 000 (4,7 biljoner kronor) i skattemedel för detta syfte.  

Många superförmögna valde att se det statliga räddningspaketet som att USA:s riksdag stod i ett gathörn och delade ut gratis pengar till alla som kom först till kvarn. Således, i en slags tidig julklappsutdelning till sig själva ansökte massor av personer som äger flera lyxhem, eller på andra sätt har det extremt gott ställt, om krispengar från räddningspaketet.   

Enligt Reuters undersökte exempelvis advokatbyrån Boies Schiller Flexner möjligheten att kringgå beloppsgränsen om 100 miljoner kronor och få ut det dubbla beloppet från Paycheck Protection Program genom att ansöka via flera dotterbolag. Medborgarjournalisten Judd Legum rapporterar att firman grundades av David Boies, som kom upp sig i världen genom att representera mäktiga kunder såsom Harvey Weinstein, och som debiterar närmare 20.000 kronor – i timmen. Boies äger en lyxjakt, en herrgård och tomt på nästan 10 tunnland (50.000 kvadratmeter)  och en New York-lägenhet värd 80 miljoner kronor. 

Judd Legum har varit duktig på att belysa denna typ av ljusskygga beteenden och när historierna har plockats upp av de stora medieorganisationerna om hur ägare och direktörer delar ut krispengar till sig själva istället för till de anställda så har dussintals företagsledningar plötsligt kommit på att de inte behövde räddningspaketen trots allt och betalat tillbaks skattemedlen. 

Av allt att döma tycker Trump-administrationen att denna uppmärksamhet är jobbigt. För nu är det topphemligt, närapå en statshemlighet, vart drygt 4.000 miljarder kronor har gått. 

Så hette det inte medan man väntade på pengarna. Transparens när det gäller skattemedel är något som inte minst republikaner har krävt genom åren och det är standard när Small Business Administration (SBA), som övervakar denna typ av program, fördelar skattepengarna. SBA redovisar rutinmässigt mottagarna av denna typ av stöd till företag och gör det tillgängligt online. Detta var också löftet till kongressen från Trump-regeringen. 

Men nu när de flesta av pengarna har delats ut har Donald Trump ändrat sin melodi. Hans finansminister, Steve Mnuchin, som ofta hamnat i trubbel, bland annat för hur han och hans fru Linton skryter om parets lyxliv och om hur de spenderar skattemedel, totalvägrar nu att "släppa namnen och beloppen" på vilka som har mottagit krispengar och redovisa på vilka villkor dessa utbetalningar har gjorts eftersom det – enligt Mnuchin – är ”patentskyddade” ”affärshemligheter”. 



Snabbfakta:

Biljon = tusen miljarder (1012på svenska och de flesta europeiska språk. 

Billion (engelska) är det­samma som en svensk miljard, tusen miljoner, ( (109).

Ett tunnland är 4 937 m2. Ett tunnland motsvarar ursprungligen den areal som en tunnas utsäde räckte till.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.